A Kemira új takarmányadalékai:

Agro Napló
BOLIFORÒ savkészítmények Jelenleg tizenegy savkészítménybõl álló termékpalettájával a Kemira a különleges igényeket is kielégíti. Magyarországon most hat termék piaci bevezetése van folyamatban, ezek közül három szilárd savkészítmény magas savtartalommal és a legkülönbözõbb technológiai igényeknek messzemenõen megfelõ tulajdonságokkal rendelkezik. A savkészítmények egyre kiterjedtebb alaklmazása idõszerû téma a mikotoxin- és szalmonella-probléma elõtérbe kerülése, az antibiotikus hozamfokozók fokozatos kiszorulása és az egyre költségérzékenyebb, hatékonyságközpontú takarmány- és állati termékelõállítás miatt.
A BOLIFORÒ savkészítményeknek az emberi és állati szervezetben káros mellékhatásuk nincs, a szervezetben illetve a környezetbe kerülve biológiailag lebomlanak. A termékek csökkentett korrozív hatásúak, a takarmánygyártó és felhasználó üzemek berendezéseit szakszerû felhasználás esetén nem károsítják. (Gyakran beszélnek, írnak „nem-korrozív” savkészítményekről: ez pontatlan megfogalmazás, esetleg szakszerûtlen reklámfogás. Valójában ilyen termékek nem léteznek, és mi ragaszkodjunk a pontos, helyes meghatározáshoz.)
A Kemira szilárd termékeinél több formulázástechnikai újítást, fejlesztést is alkalmaz, amelyek révén magas savtartalom érhető el úgy, hogy a készítmény stabil maradjon a takarmánygyártás technológiai folyamatai során. Így a hatóanyag a készítményben marad, majd csak az állat emésztőrendszerében hasznosul, és nem lépnek fel kedvezőtlen kísérő jelenségek sem (korrózió, tápanyagok károsodása.) Termékeink összetétele, alkalmazástechnikai tulajdonságai állandók, a termékek a Kemira saját üzemeiben szigorú minőségi követelmények betartása mellett készülnek. Az alábbiakban röviden ismertetjük Magyarországon forgalmazott savkészítményeinket.
BOLIFORÒ FA 2200 L
Magas hangyasavtartalmú, ammónium-formiátot és más adalékokat tartalmazó folyékony készítmény. Monogasztrikus állatok, elsősorban malacok és biológiailag fiatal baromfiak takarmányainak kezelésére alkalmas olyan takarmánykeverőkben, ahol a főkeverőn a folyadékbevitel megoldható. Gyomor- és bélflóraszabályozó, valamint nutritív hatása mellett a takarmányban is gátolja a káros baktériumok szaporodását.
BOLIFORÒ AS 2100 L
Folyékony hangyasavkészítmény, amely propionsav és ammónium-formiát hozzáadásával készül. Elsősorban szalmonellagátló hatása miatt javasolt: magas fehérjetartalmú takarmány-alapanyagokban (pl. halliszt) is hatékonyan alkalmazható akár már kialakult szalmonellafertőzések megállítására is, de mindenképp helyesebb a megelőző védekezésben használni. Emellett takarmányokban, pl. baromfitápokban is felhasználható, többek között a tojások szalmonellafertőzésének megelőzésére. További alkalmazási területe az erjeszett takarmányok kezelése (szilázsok vágási felületének védelme az aerob utóerjedési folyamatok ellen, liszteriózis-megelőzés, stb.).
BOLIFORÒ AM 5000 L
Folyékony készítmény magas propionsavtartalommal, amely hangyasav és ammónium-formiát hozzáadásával készül. A piacon jelenleg található, csökkentett korrozivitású termékek közül rendkívül magas szerves savtartalmával tûnik ki. Korrozivitása ugyanakkor más termékekkel összehasonlítva az egyik legcsekélyebb, ezért kiválóan használható kedvezőtlen technológiai körülmények esetében is. Elsősorban penészgátlóként javasoljuk szemes termények tartósításához, ún. nedves tartósításhoz és takarmánykeverékek tartósításához.
BOLIFORÒ FA 2000 S
Szilárd készítmény, amely szabad hangyasavat, valamint ammónium-formiátot, foszforsavat és kisebb mennyiségben további szerves savakat tartalmaz. Különleges tulajdonsága, hogy a felhasználásával kezelt takarmánykeverék hőkezelés, granulálás során rendkívül keveset veszít a bevitt hangyasavtartalomból, ami egyébkeént az egyik fő probléma a szabad hangyasavat tartalmazó készítményeknél. Így a takarmányok többi összetevőjével sem lép káros kölcsönhatásba, nem veszélyezteti a vitaminstabilitást. Ezért magas hőmérsékleten történő hőkezelés, pelletálás, stb. esetében akkor is ezt a terméket ajánljuk, ha egyébként a folyadékbevitel megoldható lenne.
BOLIFORÒ FA 2100 S
Az előző (FA 2000 S) terméknél magasabb szabad hangyasavtartalmú szilárd készítmény. Kíméletesebb, alacsonyabb hőmérsékleten történő történő pelletálás esetében javasoljuk, ill. ha a folyékony savbevitel nem megoldható.
BOLIFORÒ FA 3000 S
Szilárd foszforsavkészítmény. Többéves gyakorlati tapasztalat alapján kijelentjük, hogy ez a termék, bár szerves savat csak csekély mértékben tartalmaz, kitûnően alkalmazható takarmányok savanyítására, nutritív hatásai kiválóak. Egyik különleges előnye, hogy ellentétben más, szabad szerves savakat is tartalmazó készítményekkel, ez a termék premixekben és komplett premixekben is alkalmazható, hosszabb tárolás során sem káros a vitaminstabilitásra. Továbbá minden olyan esetben alkalmazható egyedüli savanyító szerként vagy más savkészítmények csökkentett adagjával kombinálva is, amikor a másik savkészítmény ill. annak magasabb dózisa technikailag kockázatos lenne (hőkezelés esetén kiváltott korrózió, vitaminok károsodása, stb.). Kísérletek sora bizonyította, hogy az FA 3000 S éppúgy hatékonyan alkalmazható az antibiotikus hozamfokozók kiváltására, mint a magas hangyasavtartalmú készítmények. Alkalmazásával a felhasznált takarmányfoszfátok mennyisége csökkenthető, javul a foszforhasznosítás, csökken a környezet foszforterhelése, és növelhető a takarmányok energiasûrûsége.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Soyzin etetése a gyakorlatban

Soyzin etetése a gyakorlatban

GMO-mentes védett fehérjeforrásai közül a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) Soyzin nevű termékével immár 5 éve van piacon. Ennek jegyében körkérdé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!