Készülünk a rotációs NoTillre

Agro Napló
A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis különbségek vannak. Úgy látni, hogy ez utóbbi lesz az egyik aranyút.

Mit jelent a rotációs NoTill? – amikor a körülmények engedik, akkor NoTill, amikor meg nem, akkor egy picit igazítunk a talajon.

A NoTillben csak annyi talajművelés van, amit a vetőgép végez. Ezért olyan esetekben, amikor a talajfelszín nagyon egyenetlen, vagy nagyon hosszú ideig sok csapadék jött le és tocsog a föld, sokszor egy sekély-ultrasekély művelés már megoldást hoz.

A direktvetőgépek lehetnek tárcsás vagy kapás vetőgépek. Ott, ahol kisebb (rövid) a tarlómaradvány, vagy ahol nagy mennyiség van, de rövidre zúzva, a kapás csoroszlyás tökéletesen működik, ellenben ott, ahol nagy mennyiségű és hosszú szárú tarlóba, esetleg takarónövénybe kell vetni, ott csakis a tárcsás csoroszlya tud számításba jönni.

Az Avatar egy ilyen vetőgép. Nagy átmérőjű vetőtárcsával, ami átvágja a szármaradványt, akár 350 kg-ig terhelhető, mellette mélységtartó kerékkel, ami pedig a precízebb mélységtartásért felel (hasonló, mint a szemenkénti vetőgépeknél). A vetőbarázda lezárásáról a tömörítőkerék gondoskodik.

Ezzel a vetőgéppel a mulcsos technológiában is tökéletes a vetés, a magbeágyazás! Egyre többen gondolkodnak ebbe az irányba is, a gépberuházások alkalmával, már NoTill vetőgépbe beruházni, amivel a mulcsos technológiában is kiemelkedően magas minőségű vetést elérni.

A gabonáknál is azt látni (hasonló a kukoricához), hogy az egyenletes kelés nagyon fontos. Az Avatar egyenletes mélységbe helyezi le a magot, ezenfelül a mélységtartó kerékkel betömörít a mag alá, így érvényesül a kemény ágy, puha takaró elv. A vetőmag alatt egyenletesen nő a talajtömörödés, így a gyökerek is jól érzik magukat és tökéletesen fejlődnek. A maglezáró kerék biztonságosan visszazárja a magárkot! Jó talaj-mag kontaktust biztosít.

A száraz körülményekben dolgozók számára létezik még egy magfogó kerék is, hasonlóan, mint a szemenkénti vetőgépeknél, amelynek segítségével a földet még jobban oda tudjuk nyomni a maghoz. A keskeny sávon való tömörítésnek az eredménye, hogy idehozza a kapillaritáson keresztül a nedvességet, így szárazabb körülmények közepette is jobb a kelés!

A Horsch mindig is nagy hangsúlyt fektet a logisztikára! Ez meglátszik az Avatar vetőgépen is. 2-3-4 tartályos verziók lehetségesek. A különböző vetőmagvak egyszeri vetése anélkül, hogy egy keverék a nagy tartályban szétszeparálódna. Ezenfelül a műtrágya vetőbarázdába való adagolása is lehetséges. A magas műtrágyaárak arra sarkallják a termelőket, hogy precízebben dolgozzanak, költséget csökkentsenek, azonban mindenki szeretné tartani a termésátlagokat. Erre egyik megoldás, hogy az őszi vetésűek elé a műtrágyát csökkentett dózisban, a vetőmag mellé helyezzük ki. A műtrágya hatására erőteljes a fiatalkori fejlődés, a gyökérváltáskori stressz rövidebb ideig tart, így a növénynek ősszel nagyobb gyökértömege lesz, amivel a környezetéből jobban tud táplálkozni.

Az Avatar egy olyan NoTill vetőgép, amivel a mulcsos
technológiában is kiemelkedően magas minőségben lehet vetni.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!