A szõlõ minõségének fokozása

Agro Napló
Az állókultúrák, és így a szõlõ is nagyon érzékenyek a megfelelõ mikroelem ellátottságra. A mikroelem megfelelõ pótlása pedig csak levéltrágyázással oldható meg. Levélen keresztül minden tápanyag a legkisebb veszteséggel pótolható. Nincs elásványosodás, kimosódás, mint a talajra, vagy a mélyebb rétegekbe kiadott mûtrágyáknál, nem rontjuk a talaj kémiai összetételét, pH-értékét, ugyanakkor nagyon pontosan mérve tudjuk kijuttatni a szükséges tápelemeket. Levéltrágyázás során csak a rosszul végrehajtott permetezés okozta veszteséggel kell számolnunk.
A szőlőben talán a legfontosabb a növény egészséges fejlődéséhez szükséges bór mennyiségének biztosítása. A metszés során a bórban leggazdagabb hajtásrészeket távolítjuk el a tőkékről. A venyigét pedig gyakran csak elégetni tudjuk, így a nyesedékben rejlő tápanyagforrást sem tudjuk biztosítani. A bór pedig nagyon fontos a növények életében, mert hiányában csökken a megtermékenyülés, „madárkásak” lesznek a fürtök. Romlik a tápanyagszállítás, ez pedig a megképzett tápanyagok pazarlásához vezet: a növény luxus módon fog lélegezni. A tenyészőcsúcsban csökken az új sejtek képződése, akár oly mértékben, hogy elhal a hajtáscsúcs. Amit még fontos tudni a bórról, hogy levélen keresztül legjobban szerves kötésben hasznosítják a növények, mégpedig nátriumtól mentes formában.
A DAMISOL levéltrágyák egyik fő alkalmazási területe a szőlő, melyre egy általánosan alkalmazható technológiát mutatunk be, ami 1986 óta sikeresen szolgálja a szőlőtermesztőket.
A fürtkezdemények megnyúlásának idején Damisol Bórkoncentrátum 3-5 l/ha, a jó megtermékenyülés biztosítására. Ezt a kezelést célszerû a virágzás után megismételni, főleg azoknál a fajtáknál, amelyek az oldalhajtásokon is hoznak fürtöt. A tőkénként hagyott nagyobb fürtszám esetén is célszerû még egyszer kiadni az 5 l/ha Damisol Bórkoncentrátumot, ami a magas bór tartalom mellett még 18 % káliumot is tartalmaz.
Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (június-július) jelentkeznek az egyéb mikroelem hiány tünetek, amelyek alapvetően befolyásolják a növény kondícióját. A Damisol Szőlő levéltrágya komplexen, azonnal hasznosuló módon tartalmaz nagy mennyiségben cinket, vasat és magnéziumot, valamint egy kevés rezet. Két alkalommal 5-5 l/ha dózisban alkalmazva biztosítja a szőlő számára fontos mikroelemeket. A Duna-Tisza közi Homokhátságon lévő ültetvényekben a Damisol Szőlő mellett még a Damisol Mangánt is szükséges kijuttatni 1-2 alkalommal 3-5 l/ha mennyiségben.
Csapadék szegény időjárás esetén, illetve ha nem történt megfelelő trágyázás feltétlen szükség van az általános kondíció megtartására, növelésére, amelyre kiválóan alkalmas a Damisol Kondi komplex levéltrágya. Ebből 10-20 l/ha mennyiséget célszerû kijuttatni a zsendülés kezdetéig. A jó kondícióban lévő ültetvények növényvédelme is könnyebb, mert jobb a növények ellenálló képessége a különböző károsítókkal szemben.
A különösen nagy értékû fajtákra javaslunk egy érés kezdetén történő levéltrágyázást a cukorfok emelésére, a színanyag képzés növelésére. A várható szüret előtt 3 héttel kell a Damisol BB Cukorrépa 10 l /ha mennyiségét kijuttatni. A cukorfok emelése és a színanyag képzés növelése mellett, a tapasztalatok szerint a levéltrágya javítja a sav-cukor arányt is. A készítmény nagyon jó és gazdaságos hatásáról főleg a történelmi borvidékek termesztői számoltak be.
Először talán kicsit soknak tûnik a javasolt levéltrágyázások száma, de a több mint 15 éves tapasztalat azt bizonyítja, hogy a javasolt, és minden évben gazdaságosan megtérülő technológia szükséges a minőségi terméshez, melyre minden évben számíthat a gazda.
Eredményes gazdálkodást kívánva!
Tisztelettel:
Ladányi Péter
Ügyvezető igazgató
Damisol Kft. Albertirsa
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!