2024. május 2. csütörtök Zsigmond

KWS INITIO csávázási technológia. Már repcében is!

Agro Napló
2 évvel ezelőtt a KWS sikeresen vezette be az INITIO brandet, a KWS vetőmag technológiáját az európai kukoricapiacra és most a hazai repcepiacon is megjelent.

A növénynemesítés célja továbbra is a terméshozam növelése, de emellett más szempontok is egyre inkább előtérbe kerülnek, mivel az utóbbi években számos körülmény nehezíti a repce termesztését. Ezek egyrészt az abiotikus stressztényezők, úgymint a hideg tél és a száraz, meleg tavasz. A kártevők és a betegségek nyomása is fokozódott. Ezen tényezők előtérbe kerülését a változó klimatikus viszonyok, az eltérő termesztési körzetek és a vetésforgók leegyszerűsödése is elősegítette. Ezért a sikeres repcetermesztésért olyan repcehibridek nemesítésére összpontosítunk, amelyek nemcsak magas hozamúak, hanem különböző stressztényezőkkel szembeni toleranciát és ellenállást is magukban hordoznak.

A KWS a magas genetikai potenciállal rendelkező hibridjei mellett az újonnan kifejlesztett vetőmag-csávázószerrel is biztosítja a növények gyors és erőteljes fejlődését. A vetőmagcsávázás alapvető tényezője az egészséges és erőteljes növények termesztésének. A fiatal növények védelmének és támogatásának biztosításával megalapozzuk az erőteljes és harmonikus fejlődést, amelynek eredménye az egészséges növényállomány és a sikeres betakarítás.

2 évvel ezelőtt a KWS sikeresen vezette be az INITIO brandet – a KWS vetőmag technológiáját az európai kukoricapiacra és most a hazai repcepiacon is megjelent.

A kultúra indításakor elsődleges cél, hogy a kelés, a korai fejlődés, növekedés megfelelő legyen. Mindezekhez a növény egész tenyészidőszaka alatt jó ásványianyag-ellátást kell biztosítani. A növények számára létfontosságú mikroelemek hozzáférhetősége sok esetben nincs arányban az adott elem teljes mennyiségével a talajban. A cink világszerte alacsony szintet mutat a talajokban. Magyarország talajai cinkben gyengén ellátottak, azonban a repceállományokban extrém tünetek nem gyakran fordulnak elő.

Az intenzív hibridek mikroelem igénye általában nagyobb. A növények által felvett tápelemek mennyiségének nagy része transzlokálódik a termésben, így a betakarításkor a termésben lévő cink kikerül a körforgalomból, így csökkentve a talajaink mikrotápelem-készletét. A növénytermesztésben a mikrotápelemek hiánya okozta kárt leggyakrabban terméscsökkenésben mérjük, de a mikroelemek termésminőségre gyakorolt hatása szempontjából is fontos.

A jól megválasztott csávázószer-kombináció a siker kulcsa!

Számunkra fontos, hogy minden vetőmag növénnyé fejlődjön, ezért intenzíven teszteljük vetőmag-csávázási megoldásainkat laboratóriumi és szántóföldi körülmények között, hogy megtaláljuk azt az optimális kombinációt, amely pontosan azt nyújtja a növényeknek, amire valóban szükségük van.

Az INITIO védelmet nyújt a gombás betegségekkel szemben és biztosítja a növények korai fejlődését.

Mikroelemek közül a mangán a repce növényélettani folyamataiban fontos szerepet játszik. Kedvező hatással van a klorofillképzésre, fehérjeszintézisre és a fotoszintézis zavartalan folyamataira. Kielégítő mangánellátottság mellett a repceállomány erősen és egységesen megy a télbe, gyorsabban indul meg a növény kora tavaszi fejlődése, kedvező hatással van a termés mennyiségére és olajtartalmára. Mangánhiány laza talajállapot esetén, humuszban gazdag talajokon, magas pH- és Ca-tartalmú területeken, rosszul szellőző talajokon fordulhat elő. Mangánhiány repcében leginkább ősszel fordulhat elő, ami gyengíti az állomány téli fagyokkal szembeni ellenállóságát.

Cink hatására nő a gyökértömeg és a gyökérfelület, javul a növény stressztűrése. A tenyészidőszak későbbi részében befolyásolja a virág- és pollenképződést, valamint a becőképződést. A talajból felvehető cink mennyiségét jelentősen korlátozza a magas szervesanyag-tartalom, magas pH, hideg, nedves talajállapot, magas foszforszint a talajban. A mangán és a cink még a legkisebb mennyiségben is nagyon hatékonyak, hiányuk azonban korlátozhatja a magas terméspotenciálú növények hozamát.

Az INITIO tartalmaz egy szabadalmaztatott savképző formulát is, ami ideális talajkémhatást teremt a mag körüli mikrózónában, javítja a tápanyagok elérhetőségét, elősegíti a mikrotápelemek felvételét.

A növények gyökereik révén elérik a szükséges tápanyagokat és vizet. Minél nagyobb és mélyebb a gyökérzet, annál jobban felkészült a növény a stresszes időszakokra. Az INITIO jelentősen javítja a fiatal növények gyökérzetének fejlődését. Az INITIO-val kezelt repcenövények gyökerei az őszi fejlődési időszakban még kedvezőtlen körülmények között is mélyebbre hatolnak és több oldalgyökérrel rendelkeznek, így nagyobb a gyökérfelület. A gyökérnyak átmérőjét 45%-kal tudta növelni a mikroelem-tartalmú csávázószerünk előnytelen adottságok között is (1-2. ábra).

Minél nagyobb a gyökérfelület, annál jobban veszik fel a növények a tápanyagokat, és nehezen elérhető tápanyagokat képesek elérhetővé tenni. Ilyen például a foszfor. A talajrétegek pH-értékének csökkentésével a növények hozzáférhetővé tehetik a talajban lévő megkötött foszfort. Minél több finom gyökér van a növényeken, annál erősebb ez a hatás.

Intenzív próbasorozatban a megjelenést követő első 14 napon belül megmutathattuk, hogy az INITIO-val kezelt növények 70%-kal nagyobb gyökérfelülettel rendelkeznek, mint a szokásos magkezelések.

A jól fejlett gyökérrendszernek a betakarítás után is vannak előnyei. A jó gyökérzet mélyebb rétegekben is fellazítja a talajt. Az őszi káposztarepce után termesztett növények sokat profitálnak ebből, és általában magasabb hozamot érnek el. Például az őszi búza repce után 0,5–1 t/ha-val nagyobb termést érhet el.

Az INITIO egy egyedülálló, a KWS által kifejlesztett vetőmag-csávázószer, amely biztosítja a növények gyors és erőteljes kezdeti fejlődését, valamint a betegségekkel szembeni védelmét. Ez a támogatás különösen a növény korai életszakaszában rendkívül fontos.

Az INITIOINSECT+ egy rovarölő összetevőt tartalmaz, amely megvédi a kelőfélben lévő fiatal növényeket ebben a különösen sebezhető fejlődési szakaszban. A növény fejlődése lendületesen indul és maximális terméseredményt hoz.

Dr. Kismányoky András
Agroszerviz menedzser
KWS Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Dr. Kismányoky András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

InV1266 CL – Flexibilitás a köbön

InV1266 CL – Flexibilitás a köbön

Rugalmas gyomirtási lehetőség, kiváló termőképesség, bizonyított termésstabilitás, kimagasló beltartalmi minőség. Mindezt a BASF első Clearfield® hibr...

Ragasszon pénzt a repcére!

Ragasszon pénzt a repcére!

A napjaikban egyre sűrűbben bekövetkező növényvédő szer hatóanyag visszavonások elérték az állományszárítás, deszikkálás területét is. A diquat hatóan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!