10-20.nap közötti időszak. az állatok előtt ebben az időszakban mindenképp legyen jelen szilárd takarmány, bár a fogyasztás csekély, és a szóródás nagy. Sokan ajánlják ebben az időszakban a kétfázisú prestarter első fázisát, amely magas ára miatt még a magas beltartalmi paraméterei és a jobb eredmények ellenére sem mindenhol használatosak (hiszen jogosan mondja a termelő hogy minek költsek annyit a malacaim testtömeg-gyarapodásának maximalizálására, amikor a későbbi fázisokban nem tudom biztosítani azokat a feltételeket hogy ezen tulajdonságát az állat végig maximálisan kihasználja).
20-28.nap közötti időszak: ekkor a malacok már mérhető mennyiséget fogyasztanak vagy az egyfázisú prestarterből, vagy a kétfázisú tápsor második fázisából. Szakmai berkekben úgy mondják hogy a malacot akkor lehet leválasztani, ha legalább annyi szilárd takarmányt fogyaszt, amely fedezi a létfenntartó takarmányhányadát. A prestarterrel szemben az alábbi követelményeket támasztjuk:
Legyen a malac számára könnyen felvehető (3mm-es granulátum), ízletes készítmény (különböző aromák) Tartalmazza az állat létfenntartásához és fejlődéséhez szükséges táplálóanyagokat (erre később részletesen is rátérek) Biztosítsa a malac szilárd takarmányra való átállását (különböző szilárd tejfrakciók) Gátolja meg az esetleges emésztési problémákat (savanyítók és enzimek), és előzze meg az emésztőrendszeri betegségek kialakulását (gyógyszerek preventív célra való bekeverése) A prestarterek a sertéstápsorok legdrágább fajtái, amelyet a takarmányosok késztápként hoznak forgalomba, általában 3mm-es granulált formában. Az etetni kívánt tápok fázisainak számát és beltartalmi mutatóit minden esetben beszéljük meg a szakemberrel, mert hiába használunk belőlük keveset, mégis az áruk magas. Egy jó gazdálkodó pedig minden esetben megnézi hogy mire költi a pénzét. A legújabb kutatások arra hajlanak, hogy a fiatal malac részére biztosított túlzott fehérjebevitel a gyors és rossz hatékonyságú bomlás miatt ugyanolyan káros lehet mint az alacsony szint. A jelenlegi korszerû egyfázisú prestarterek fehérjetartalma nem haladja meg a 20%-ot. A magas aminosav szinteket szintetikus aminosavakkal oldják meg, amellyel tökéletesen helyettesíthető az állati vagy növényi fehérje egy része.
A receptúrák készítőinek a következő feltételeknek kell megfelelniük amikor egyfázisú prestartert állítanak össze:
táblázat
Az energia és a zsírtartalom szorosan összefügg, mivel az energia bevitel 50%-a zsírból származik. Ezt kétféle módon tudjuk megoldani, vagy növényi olajok használatával (leggyakrabban full fat szójababbal), vagy állati zsiradékokkal (zsírporok), vagy a kettő kombinációjával. Az energiatartalom növelésének másik lehetősége a szénhidrátokban rejlik, ezt legnagyobb mértékben a gabonákkal visszük be az állati szervezetbe. Sokan esküsznek a feltárt (pl. puffasztott) gabonák alkalmazására, az általam tanulmányozott külföldi szakirodalmak nem minden esetben igazolták ennek szükségességét. A másik kiváló szénhidrátforrás a cukor, amely növeli az energiatartalmat, és javítja az ízhatást, emiatt a prestarterekben előszeretettel alkalmazzák. A következő fontos alkotóelem a különböző tejkészítmények, amelyek lehetnek teljes tejporok, sovány illetve zsíros savóporok. Céljuk az ízhatás mellett a malac tökéletesebb emésztését elősegíteni mesterségesen bejuttatott tej alkotórészekkel, ezáltal téve zökkenőmentesebbé és gyorsabbá az átállást. A fehérjetartalmat kétféle alapanyagtörzsből tudjuk bevinni az állati szervezetbe, a növényi illetve az állati fehérjék révén. Mára az állati fehérje fogalma leegyszerûsödött a hallisztre, míg a növényi fehérjék kizárólag a szójadarára szorítkoznak. A szükséges aminosav szintek biztosítása miatt a receptúrák készítői szintetikus aminosavakat is használnak a fehérjehordozók mellett, mégpedig egyre nagyobb mértékben mivel a prestarter piacon jelenleg „aminosav hisztéria” dúl a termelők körében, mindenki minél magasabb szinteket szeretne látni, de gyakran az állományuk genetikai szintje nem ezt tartaná optimálisnak.
Remélem az olvasó ezen írásom segítségével egy kis betekintést nyert a prestarterek „rejtélyes” világába, de az alapelv mindenki számára azonos kell hogy legyen, olyan tápot etessünk állatainkkal amelyek a legnagyobb hozamot a leggazdaságosabban biztosítják.
Muzsek András