Szõlõ- és gyümölcsös ültetvény összeírás

Agro Napló
Az idén június és október között a Központi Statisztikai Hivatal teljes körû összeírást végez hazánkban, melynek keretében számba veszik a szõlõ- és gyümölcsös ültetvényeket. A minden részletre kiterjedõ összeírás az 500 m2 feletti szõlõ-, az ugyancsak 500 m2 feletti bogyós- és az 1500 m2 feletti fás gyümölcsös ültetvényeket érinti. A felmérés fontosságát - az adatok ismeretének szükségességén túl - az Európai Uniós elõírások teszik szükségessé.
Hazánk uniós csatlakozásakor ugyanis a mostani összeírás adatai képezik majd azt az alapot, mely az ágazat szempontjából a továbbiakban meghatározza a szőlészet és gyümölcstermesztés helyzetét az uniós tagországok között. A jövőbeni uniós támogatások alapja is az e felmérés alapján megszülető adatsor lesz.
Valamennyiünk közös érdeke tehát, hogy a felmérés a legteljesebb legyen, s a valós állapotot tükrözze. Az összeírás két fázisban zajlik majd. Az első fázisban az összeírók az ültetvények gazdáival, használóival pontosítják az ültetvény helyét és alapadatait, a második fázisban hozzáértő szakemberek minősítik és szakmai szemmel számos szempontot figyelembe véve regisztrálják az ültetvényeket.
Valamennyi érintettet kérünk, segítsék az összeírók munkáját, hogy a mind hazai, mind nemzetközi szempontból kiemelten fontos összeírás minél sikeresebb legyen.
Központi Statisztikai Hivatal
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!