Kertészeti Fertõtlenítõ – higénia a termesztésben

Agro Napló
A fertõzés forrása Az intenzív zöldség,- virág- és gyümölcs technológiák (pl.: kögyapot és más mesterséges közegek) elterjedése egyrészrõl lehetõvé tette az iparszerû termelést, másrészrõl olyan növényvédelmi problémák kialakulásához vezetett, amelyek régebben nem jelentkeztek. Az ideális hõmérsékleti, pH és tápanyag viszonyok nemcsak a haszonnövények, hanem a gombák, a vírusok és a baktériumok életfeltételeit is ideálishoz közelíthetik és gyakran közelítik is
A sokszor és intenzíven használt eszközök és anyagok lehetővé teszik a kártevők gyors és robbanásszerû elterjedését. Meglepően hangzik, de az egyik leggyakoribb fertőző forrás maga a termelő és az általa használt eszköz. A piszkos, korokozókkal fertőzött kéz, kesztyû, szerszám, tálca, cső, gép, gumicsizma a munka során az egész üvegházban, fóliasátorban elterjesztheti a fertőzést. Másrészről a megfelelően végrehajtott, és gyakori fertőtlenítéssel lokalizálni tudjuk a fertőzési gócokat, megakadályozhatjuk a növényi korokozók elterjedését.
Fertőtlenítés - Kertészeti Fertőtlenítő A fertőtlenítés szükségességét számos szakember felismerte és különféle fertőtlenítő készítmények használat indult meg a kertészetekben. Így használatba került a hagyományos Hypo, a különféle kvaterner-ammónium sók oldatai, a gomba termesztésben pedig a hagyományos formalin. Általában elmondhatjuk, hogy problémaként jelentkezik ezen készítmények esetén az, hogy gyakran fitotoxikusak, és egyes készítmények a felhasználóra is veszélyt jelentenek. Továbbá a növényi vírusok elleni hatékonyságunk sem megfelelő. Ezekre a problémákra kínál megoldást, az Organova Kft által forgalmazott Kertészeti Fertőtlenítő. A készítmény fő hatóanyaga - benzoesav. A készítmény baktériumok, gombák és vírusok ellen is hatékony. Kiváló növényi és humán toxikológiai paraméterekkel rendelkezik.
A Kertészeti Fertőtlenítő alkalmazása A Kertészeti Fertőtlenítő szinte mindenhol alkalmazható. Néhány jellemző terület:
· szerszámok, eszközök, kesztyûk használat közbeni fertőtlenítése
· csövek, tartályok, berendezések fertőtlenítése
· szennyezett, fertőzött szaporító tálcák, cserepek beáztatással való fertőtlenítése
· szennyezett asztal, beton, ház falának termesztési ciklus befejeztével való fertőtlenítése
· hûtők, és tárolók felületeinek fertőtlenítése
· gomba technológiai fertőtlenítés.
Az alkalmazás módja a lehetőségektől függ. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy az 1-3 %-os (általában 100-szoros higítás) Kertészeti Fertőtlenítő oldatnak érintkezésbe kell kerülnie a fertőtlenítendő felülettel, mivel ez nem gázosodó készítmény. A Kertészeti Fertőtlenítő alkalmazása előtt a mechanikai szennyezések eltávolítása szükséges. A késeket, ollókat használat közben néhány másodperces bemártással fertőtleníthetjük. A szaporító tálcákat az oldatba bemártjuk, beáztatjuk. A vízszintes felületekre árasztással, míg a függőleges felületekre, falakra permetezéssel juttathatjuk el a Kertészeti Fertőtlenítő oldatát. Kultúra váltáskor, termelési ciklus befejezésekor mindig ajánlatos az alapos takarítás és termesztő berendezések fertőtlenítése.
A Kertészeti Fertőtlenítő hatás-spektruma Az alábbiakban felsorolunk néhány jellemző korokozót a készítmény hatás-spektrumából:
· Gombák - Pythium, Botritys, Fusarium, Rhizoctonia, Cylindrocladium, Aspergillus, stb.
· Baktériumok - Xanthomonas, Pseudomonas, Erwinia, Clavibacter stb.
· Vírusok - TMV, ToMV, TBRV, PFBV, PLCV, ArMV, TSWW stb.
· Viriodok - PSTVd stb.
Kertészeti Fertőtlenítő - összefoglalása
A Kertészeti fertőtlenítő olyan széles hatás-spektrumú, vírusok ellen is hatékony készítmény, amely nem fitotoxikus és kedvező humán toxikológia tulajdonságokkal rendelkezik. Végezetül egy klasszikus bölcsesség – a tisztaság fél (növény)egészség.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!