2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gépmustra novemberben

Agro Napló
400 LE-s Massey Ferguson traktorRostelmash nagybálázóKorszerűsített Rapid rendfelszedő pótkocsiÚj Keenan takarmánykeverő-kiosztó

Erőátviteli rendszerébe az ML-260 típusú fokozatmentes sebességváltót építették. Továbbfejlesztették a vezetőfülkéjét és a kezelőberendezéseit. A fejlesztésnél a három legfontosabb vevői igényt tartották szem előtt, úgymint a hajtóanyag-takarékosság, a megbízhatóság és az egyszerű kezelhetőség. Az új sorozat teljesíti ezeket a kritériumokat.


Rostelmash nagybálázó

Az oroszországi Rosztovban lévő Rostelmash mezőgépgyár az utóbbi időben a DON kombájnjairól volt ismert, de itt gyártották régen a hazánkban még sokak által látott SZK kombájnokat is. Gyártmánybővítésük során megkezdték a szögletes nagybálázók gyártását is.
A Tukan-Max elnevezésű bálázó 1,2 méter széles és 70 centiméter magas szalma- és szénabálák készítésére alkalmas 1–2,5 méter hosszal. A szalmabálák tömörsége elérheti a 150 kg/m3, a szénabáláké akár a 260 kg/m3 értéket is. A bálák súlya elérheti az 500–1000 kilogrammot.
A nagyméretű szögletes bálák szállítására ajánlják a saját TPT-20 típusjelű bálaszállító pótkocsijukat, amelynek a hasznos tömege 11,3 t. Szögletes nagybálázókra Oroszországban egyre nagyobb az igény, így egyelőre a Tukan-Max nem kerül exportra.

Korszerűsített Rapid rendfelszedő pótkocsi

A holland Schuitemaker cég több mint 25 éve jelent meg a piacon a Rapid rendfelszedő pótkocsijával, amelynek továbbfejlesztett változatát nemrég mutatták be. A gyűjtőtartálya stabilabb és robusztusabb elődeinél. Külső szélessége az európai előírásoknak megfelelően 2,55 méterre csökkent, de belső szélessége a korábbi típusokhoz hasonlóan 2,4 méter maradt. Korszerűsített rendfelszedője felhajtható. A tandem futóműves, vontatott kocsi felépítményének súlyeloszlása ideális, ami kifejezetten jó menettulajdonságokat biztosít, különösen közúton.


Újdonság a 2 méter széles „RapidStream” adapter, amely elősegíti a szálastakarmány rendszőnyegek jobb rávezetését a vezéreltujjas rendfelszedőre. Használatával csökkenthető a hajtóanyag-fogyasztás. A rendfelszedő pótkocsi alapfelszereltségébe tartozik egy késes szeletelő egység. A kések vágási nyomását a vezetőfülkéből hidraulikusan lehet szabályozni.

Új Keenan takarmánykeverő-kiosztó

A nagyobb állattartó telepek kiszolgálására fejlesztette ki az ír Keenen cég a Mach-fiber 380 típusjelű takarmánykeverő-kiosztó kocsit. A 9 tonna kapacitású vontatott berendezéssel egyszerre 150 tejelő vagy 350 húshasznú szarvasmarhát lehet takarmánnyal ellátni. Az új gép kialakításánál módosították a keverőszerkezetet, a takarmánykijuttató egységet és a tandem futóművet. Újdonsága a „Ballenprofi Technologie” rendszer, amellyel egész hengeres vagy szögletes nagybálákból 90 másodperc alatt kiváló minőségű szecskázott, dúsított takarmányt képes előállítani. Rendelkezésre áll hozzá az iKeenan-System elnevezésű online fedélzeti adatgyűjtő-ellenőrző berendezés, amely „felügyeli” a gépbeállításokat, a tartály feltöltésének menetét, méri és kijelzi a takarmánykeverék súlyát és összetételét. A kocsi üzemeltetéséhez 85 kW (115 LE) teljesítményű traktor elegendő.             


Sajtótájékoztató Marktoberdorfban

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az AGCO csoport érdekeltségi körébe tartozó Fendt gépgyártó Marktoberdorfban, október 7 és 8. között. A sajtóesemény keretében a résztvevőket tájékoztatták a gyártóóriás jelenlegi piaci helyzetéről, de bemutatták legújabb fejlesztéseiket, valamint szót ejtettek az új fejlesztésű hidraulikacsatlakozóról is, amiért a gyártó ezüstérmet vehet át a közelgő Agritechnica kiállításon. A hagyományos évenkénti esemény egyben jó alkalmat adott az új Fendt Forum nemzetközi látogatóközpont megnyitására is.


A fejlesztésekről és a látogatóközpontról bővebben:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/sajtotajekoztato-marktoberdorfban

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!