2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Éremeső az Agritechnica-n – 1 arany és 6 ezüst a CLAAS-nak (x)

Agro Napló
A CLAAS-ra az idei évben – ha mondhatjuk így – éremeső hullott a hannoveri Agritechnica-n, ahol a DLG (Német Mezőgazdasági Szövetség) minden évben a mezőgazdasági technika legkiemelkedőbb újdonságait díjazza.  A 4 arany és 33 ezüstéremből a CLAAS egy arany és hat ezüst kitüntetéssel büszkélkedhet. Tekintsük át együtt, milyen CLAAS fejlesztéseket díjazott a független szakértőkből álló zsűri.



  

Az aranyérmes online szimulátor

A korszerű online gépkezelői oktatások megkönnyítik és optimalizálják a gyakorlati géphasználatot, amelynek köszönhetően elkerülhetők a hibás beállítások. A szimulátor lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a munkagép kezelése számítógépen bárhol és bármikor gyakorolható legyen. A kezelő a CLAAS traktorok és betakarítógépek kezelését kényelmesen és költséghatékonyan elsajátíthatja, így javítva a gyakorlati termelékenységét. A szimulátor különböző gépelemek virtuális modellezésével és egy folyamatmodell segítségével dolgozik, amely több éves, különböző körülmények között szerzett gyakorlati tapasztalatokon alapul. A CEBIS terminál, a kezelőegységek gombjai, billentyűzete, a menetkar az eredeti mintájára kerül a monitoron modellezésre.


GRAIN QUALITY CAMERA a LEXION 770 és780 modelleknél

A CLAAS GRAIN QUALITY CAMERA használatával a gépkezelő egyidejűleg felmérheti a csépelendő termény minőségét és következtetéseket vonhat le arról, hogyan változtasson arató-cséplő gépe beállításain. Korábban a csépelt termény minőségi vizsgálata vizuálisan, a magtartály ablakán keresztül történt, most már azonban mindez lehetséges lesz a CEBIS terminálon keresztül.

A rendszerhez tartozik egy nagy felbontású, színes fényképező is, amely a kombájn magfelhordójának tetején került rögzítésre, ahol bármely pillanatban pontos képeket tud készíteni a terményről a felvonóban. Ezekből a képekből a belső képkiértékelő szoftver meghatározza a nem kívánatos elemek, mint például a szalma, pelyva és toklász, valamint a tört szem mennyiségét. Ezeket az értékeket a program a CEBIS kijelzőjére küldi, ahol oszlopdiagramként vagy valós képként jeleníti meg. Az alacsony terményminőséget színnel jelöli, illetve ha a határértékeket átlépi, figyelmezteti a gépkezelőt, aki javíthat kombájnja beállításain. A GRAIN QUALITY CAMERA segítségével egyértelműen pontosabb információk állnak rendelkezésre a kombájn beállításaihoz a magminőség tekintetében, mivel ezek ellenőrzése automatikusan történik. A GRAIN QUALITY CAMERA kezdetben csak a LEXION 780 és 770 modellekhez lesz rendelhető.


Terítési irány automatikus beállítása betakarításkor

A szél és a lejtő akadályozhatja az egyenletes szalma- és pelyvaterítést betakarításkor. A CLAAS rendszere az oldalszélnek és a lejtő dőlésének megfelelően automatikusan beállítja a szalma- és pelyvaterítő szórási irányát, amelynek köszönhetően a töreket mindig egyenletesen és pontosan teríti el a vágóasztal teljes munkaszélességén. A kombájn hátuljának mindkét oldalán, a világítás tartójára erősített elektromechanikus szenzor méri folyamatosan az oldalszelet és a lejtő dőlését. A mért adatok az ellenőrző rendszerbe kerülnek, amelyek a szalma- és törekterítőn található terelőlemezek beállítását irányítják. A fejlesztés nagyban megkönnyíti a gépkezelő munkáját és a cséplés minősége, illetve az azt követő talajmunkák is nagymértékben javulnak. Az új, terítési irányt automatikusan beállító rendszer minden terelőlemezzel szerelt LEXION modell számára elérhető.

ICT (Implement Controls Tractor) – Folyamat- és teljesítményoptimalizálás a traktor-munkagép kapcsolatok között

Az ICT (Implement Controls Tractor) egy olyan új szoftver, amely a vontatott munkagép előre meghatározott paraméterét használva szabályozza a vonótraktort ISOBUS csatlakozáson keresztül. Az ICT-t használó első gépkombináció egy nagybálázó-traktor kombinációja lesz a CLAAS-nál. A CRUISE PILOT-tal felszerelt bálázó az ICT-n keresztül automatikusan szabályozza a traktor menetsebességét, így a bálázó mindig a lehető legoptimálisabb teljesítménnyel tud dolgozni. Az elvárásoknak megfelelően a gépkezelő fokozatmentesen választhat majd az „áteresztés-teljesítmény“ és „bálaminőség“ munkamód között. Amennyiben mégis fellépne egy részegység túlterhelése, az AUTO STOP funkció az ICT-n keresztül automatikusan leállítja a TLT-t. A „fogat” teljesítménye így folyamatosan, teljes mértékben kihasználható anélkül, hogy műszaki probléma és állásidő keletkezne.

Az eltömődés automatikus megszüntetése az anyagáramban rendfelszedő és kombi kocsiknál

Az anyagáramban keletkezett eltömődéseket a gépkezelőnek eddig manuálisan, illetve a kezelőterminálon keresztül több lépésben kellett megszüntetnie a rendfelszedő és kombi kocsiknál. Az új rendszer kiküszöböli ezeket és a gépkezelőnek csupán a TLT-t kell ki- és bekapcsolnia. A jelentősen nagyobb kezelői kényelem mellett az eltömődések gyorsabban és hatékonyabban megszüntethetők és a részegységek terhelése is kisebb lesz.

Elektrohidraulikus kényszerkormányzás optimalizálása a pótkocsi tengelyén

Az új optimalizálás két funkciót foglal magába. Az első funkció a kényszerkormányzás automatikus illesztése a változó menetsebességhez. Ez esetben az elektrohidraulikus kényszerkormányzás utánfutási tulajdonságai kerülnek szabályzásra figyelembe véve alacsony sebességnél a fordulékonyságot. Míg szállítás esetén magasabb sebességi tartományban a pótkocsi biztos egyenes futása kerül előtérbe, és megfelelően szabályozva.

A második egy kényelmi funkció. Kormányzási szögről beszélünk. A vonórúdon elhelyezett szögszenzor érzékelni a kormányzási szöget a traktorhoz képest. Ez a szerelvény esetében törésszög minimálisra csökkenése esetén a vontatmány felfuthat traktor kerekére, ezt elkerülendően a törésszög fokozatos csökkenésére, erősödő hangjelzés figyelmeztet.

Teljesen automatikus CLAAS AQUA NON STOP COMFORT késélező berendezés

Az AQUA NON STOP COMFORT egy teljesen automatikus késélező berendezés a rendfelszedő szállítókocsik és bálázók késeihez. Az eszköz egy munkamenetben akár 45 kés élezését is lehetővé teszi úgy, hogy nem állandó sugárban, hanem pontosan azok egyedi kontúrja mentén köszörüli azokat. A cserélhető sablonnak köszönhetően 22, különböző rendfelszedő szállítókocsikat és bálázókat gyártó cég késeihez alkalmazható. Nincs szükség az élezési folyamatban manuális beavatkozásra sem. Számos szenzor és biztonsági kapcsoló gondoskodik a veszélytelen élezési folyamatról. Az ideális élezésnek köszönhetően a kések hosszabb élettartamúak, ezzel a betakarítás és a szilázs minősége is javul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!