LÁNCREAKCIÓBAN AZ EGÉSZ ORSZÁG – KIDERÜLT KIÉ A LEGJOBB GÉPEZET (x)

Agro Napló
Rendkívül ötletes gépezetek, reakciók tucatjai – véget ért a Láncreakció Tudományos verseny. A nyertes csapat 24 kémiai és fizikai reakciót kapcsolt össze.  2013 legjobb Láncreakció gépezetét a budapesti Szent Margit Gimnázium Indukció Tudományos Diákkör csapata építette. Második a Csongrádi Batsányi János Gimnázium Denaturáltszesz, harmadik a tapolcai Batsányi János Gimnázium Chem Geniuses csapata.  A közönségdíjat a legtöbb online közönségszavazattal - a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium Nagyonatom csapata kapta. 

A Láncreakció tudományos verseny az egész országot megmozgatta. Összesen 32 csapat adta be pályamunkáját az ország minden pontjáról. A versenyen induló diákcsapatok közösen, csapatvezető kémiatanáruk segítségével és felügyeletével építettek fel izgalmas, mozgó szerkezeteket. A tervezés során az iskolai kémiaórán tanultakat is alkalmazták, így sok pályamunkában láthattunk látványos színváltozással járó reakciókat, gázképződést. A diákok kreatívan használtak fel hétköznapi eszközöket, legyen szó konyhai eszközökről, játékautókról vagy éppen dominósor készült a felújítás alatt lévő kémiaszertár parkettájából. A verseny célja, hogy kreatív kísérletezéssel közelebb kerüljenek a természettudományokhoz, felismerve azok szerepét  mindennapjainkban és a jövőnk fenntartható fejlődésében.

A verseny szervezője a BASF, szakmai partnereik pedig a Magyar Kémikusok Egyesülete és több felsőoktatási intézmény. A közös cél az hogy felhívják a fiatalok érdeklődését a tudomány, azon belül is legfőképp a kémia iránt.

A Láncreakció Magyarországon kívül nyolc országban indult el, 200 videót küldtek be 176 iskolából. Magyarországon 32 csapat pályázott.

A szakmai zsűri és a közönség által kiválasztott nyertes csapatoknak a díjat a BASF és a Magyar Kémikusok Egyesületének képviselői adták át Budapesten, ahol a diákok egy rögtönzött láncreakciót is felépítettek.

A nyertes videók és a többi iskola Láncreakciója is megtekinthető a Chemgeneration.com weboldalon:

http://www.chemgeneration.com/hu/chainreaction/videogaleria-es-nyertesek.html

A CHEMGENERATION.COM-ról

A CHEMGENERATION.COM oktató weboldal látványos köntösben és szórakoztató módon mutatja be a tudományág történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását. A kémiai tudásbázist a BASF Hungária Kft és a Magyar Kémikusok Egyesülete alapította 2011-ben, a Kémia Nemzetközi Évében. A weboldal és a hozzá kapcsolódó programok fő célja, hogy felébressze a tudományág iránti érdeklődést, valamint bemutassa a kémia helyét világunkban, beleértve kiemelkedő szerepét az emberiség jövőjének és fenntartható fejlődésének szempontjából. A weboldal 2011-ben oktatás kategóriában elnyerte „Az Év Honlapja” címet, 2012-ben pedig a fenntartható fejlődésre nevelő Future City online játékkal bővült. A honlap az indulás óta több, mint fél millió egyedi látogatót regisztrált.

 

További részletek:     http://www.chemgeneration.com/hu/chainreaction/  

 

Kapcsolódó képanyag:    http://www.chemgeneration.com/hu/press/

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?