Decemberi Hírmix

Agro Napló
- Traktorbeállás az MGI-ben - MF újdonságok az Agritechnica-n:
400 és 100 LE-s traktorok,
8 ládás és hibrid kombájn!  - Jó az idei kukoricatermés,
de készülni kell a kihívásokra - A SAATEN-UNION Romania Srl.
és a BASF megállapodást kötött a Clearfield® Plus napraforgó gyomirtási technológia licenceléséről - Változnak a mezőgazdasági termelők információszerzési szokásai

Traktorbeállás az MGI-ben

A régi hagyományokat követve – a szezon lezárásaként – megtörtént a G35 típusú traktor téli állomásra hajtása a gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben. Ma már az is hagyománynak tekinthető, hogy ilyenkor kiegészítő programként a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) tart tanácskozást. Az idei ülésszak témája „Talajművelés és talajművelőgépek” a kutatás-gyártás-forgalmazás tükrében címen volt meghirdetve.

Az előadásokat követően két esemény színesítette a tanácskozás programját. Az MGI főigazgatója, Dr. Fenyvesi László átadta az Intézet legrangosabb kitüntetését, a Bánházi Gyula-emlékérmet Harsányi Zsoltnak, az Axiál Kft. ügyvezető-tulajdonosának. Laudációjában méltatta a kitüntetett szerepét a magyar mezőgazdaság fejlesztésében, különös tekintettel a modern géprendszerek hazai terjesztésében.


Harsányi Zsolt és Dr. Fenyvesi László

www.axial.hu/hirek

 A program végén Dr. Fenyvesi László köszöntötte a 70 éves Jóri J. Istvánt, aki az MGI-ben kifejtett harminc éves kutatói tevékenységének eredményeit és tapasztalatait a Műegyetem mezőgép tervező oktatásában hasznosítja.

MF újdonságok az Agritechnica-n: 
400 és 100 LE-s traktorok, 
8 ládás és hibrid kombájn! 

A Massey Ferguson a 2014-es szezonra két új traktorcsaládot vezet be: a nagygazdaságok vezérgépe lehet az MF 8700-as széria, míg a minden gazdaság által igényelt 100 LE-s, négyhengeres szegmensbe lép be az 5600-as széria új 3 modellje.     

 

Bővebb információ

Jó az idei kukoricatermés, 
de készülni kell a kihívásokra

A rendkívül rossz, alig 4 tonnás hektáronkénti átlagot hozó 2012-es év után idén csaknem ötven százalékkal több kukoricát takarítottak be a több mint 1,2 millió hektáros termőterületről, mondta előadásában Tóth Csantavéri Szilvia, a Syngenta termékmenedzsere a Syngenta Quilt Xcel szakmai rendezvényen, amelyet Siófokon rendeztek magyar és szerb gazdálkodók részvételével. Az ország kiemelkedő kukoricatermelő megyéiben – Fejér, Somogy, Tolna, Békés, valamint Hajdú-Bihar megyékben és a többi hazai gazdaságban a vetési kedv viszonylag magasnak bizonyult a 2012-es extrém év ellenére is. A nyár eleje rekordot ígért, ám az aszályos nyár miatt be kellett érni egy mérsékeltebb, ám az előző évinél lényegesen nagyobb termésmennyiséggel.


Tóth Csantavéri Szilvia

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása kiszámíthatatlanná tette hazánkban a mezőgazdasági húzóágazatnak tekintett kukoricatermesztést – fejtette ki a szakember. 2007-ben 4, 2011-ben 8 tonna termett hektáronként, ebből is látszik, mekkora kilengések vannak egyes években. A termés az aszályos években jelentősen lecsökken, nagyon nehéz évről évre stabil termésmennyiséget előállítani, egyik évben behozatalra szorulunk, másik évben értékesítési problémáink vannak. A kukorica ára pedig nagyban függ a világpiaci ártól. És akkor még nem is beszéltünk a növényekre leselkedő kórokozókról, amelyek szintén fontos kérdéseket vetnek fel. A siófoki rendezvényen a Syngenta Európában elsőként mutatta be új termékét, amellyel nagyobb kukoricatermés érhető el kiszámíthatatlan viszonyok közepette. A Quilt Xcel révén gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kukorica élettani folyamatait.

  

A SAATEN-UNION Romania Srl.
és a BASF megállapodást kötött a Clearfield® Plus napraforgó gyomirtási technológia licenceléséről

Bukarest, Románia és Limburgerhof, Németország – A SAATEN-UNION Romania Srl. és a BASF ma bejelentette egy globális, nem kizárólagos megállapodás aláírását, melynek keretein belül a BASF licenceli a SAATEN-UNION számára a napraforgóhoz kifejlesztett Clearfield® Plus gyomirtószer-toleráns technológia használatát bizonyos európai országokban. A megállapodás értelmében a SAATEN-UNION egyike lehet azon vetőmag-előállító vállalatoknak, amelyek elsőként kezdik meg a BASF új típusú Clearfield Plus gyomirtó szereivel szemben toleráns hibrid vetőmagok forgalmazását.

A napraforgó Clearfield Plus gyomirtási rendszert hagyományos növénynemesítéssel fejlesztették ki, mely a teljes vegetáció alatt jobb ellenálló képességet biztosít a gyomokkal, illetve a környezeti hatásokkal szemben, ugyanakkor potenciálisan magasabb olajtartalmat és kaszattermést tesz lehetővé.

Dr. Joachim Moeser, a SAATEN-UNION GmbH nemzetközi termékigazgatója elmondta: „A Clearfield Plus nagyon fontos lesz a napraforgó-vetőmag üzletágunk számára Európában, és a megcélzott régiókban dolgozó napraforgó-termelők jobb kiszolgálása révén erősíteni fogja versenypozíciónkat e technológiában. Nagy izgalommal várjuk a BASF-fel tervezett közös munkát.”

„A BASF első osztályú Clearfield Plus gyomirtó szerei a SAATEN-UNION Clearfield Plus hibrid vetőmagjaival együtt új lehetőségeket nyitnak meg Európa fő napraforgó-termelői előtt a nagyobb hozam biztosítására” – mondta Eckart Stein alelnök, a BASF Crop Protection európai, afrikai, közel-keleti és közép-ázsiai régióiért felelős marketingmenedzsere.

A SAATEN-UNION Clearfield Plus hibrid vetőmagok és a BASF Clearfield Plus gyomirtó szerek Romániában és Bulgáriában 2014-ben, más fontos napraforgó-termelő országokban – mint például Oroszországban, Ukrajnában és várhatón Magyarországon – 2015-ben jelennek majd meg. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Változnak a mezőgazdasági termelők információszerzési szokásai

A hazai gazdálkodók a nyomtatott agrárszaklapok mellett rendszeresen gyűjtenek szakmai információkat e-mailben kapott ingyenes hírlevelekből és internetes agrárportálokról is. E három csatorna használatát csak a személyes kapcsolat előzi meg a rendszeresen, illetve gyakran használt információforrások között.

A hivatásszerűen gazdálkodók 58%-a már az internetes agrár-
fórumot is rendszeresen-gyakran használja a szakmai kérdések megválaszolása céljából – derül ki az AgroStratéga legfrissebb kutatásából.

A kutatás eredményeiről a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/valtoznak-a-mezogazdasagi-termelok-informacioszerzesi-szokasai/ linken olvashat.

Helyreigazítás

Novemberi számunk 41. oldalán a Szójáról szólva… címmel megjelent összeállításunkban Pálfi Andrea, UBM Zrt. előadását összefoglaló részben Horvátország adata helytelenül Costa Rica adataként szerepelt. A mondat helyesen így szól: A környező országok várható termésmennyiségei: Szlovákia 40 ezer tonna, Ausztria 130 ezer tonna, Olaszország 7-800 ezer tonna, Szerbia 350 ezer tonna, Horvátország 80 ezer tonna. Az elírásért az érintettek elnézését kérjük. (a szerk.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!