Komplett megoldásokat kínál a BASF már a napraforgótermelőknek is

Agro Napló
A BASF az idei évvel belépett a napraforgó-vetőmagok piacára, így a vállalat az európai régió napraforgó-termesztői számára is átfogó mezőgazdasági megoldásokat tud kínálni.

A BASF Hungária Kft. szakmai rendezvényt tartott Hajdúszoboszlón, ahol a partnerek információt kaptak az idei terménypiaci kilátásokról, a BASF napraforgó-technológiáról, valamint téma volt, melyek a fenntartható technológiák a kalászos betegségek elleni védelemben és szó volt az optimális nitrogénellátásról is. Az Agro Napló napraforgó-technológiát érintő kérdéseire Benkő András, a napraforgó termékek felelőse válaszolt.

 

A napraforgó-technológiában milyen konkrét megoldást tudnak kínálni a termelőknek?

Az idei évben már teljes napraforgó-technológiát kínálunk partnereinknek. A vállalat egyik fő célkitűzése, hogy a növényvédő szer, genetika, a nitrogénmenedzsment és a különböző digitális megoldások alkalmazása kapcsán egy komplex csomagot kínáljunk a gazdálkodóknak. Egyrészt így az egymást erősítő hatásoknak köszönhetően egy hatékony rendszerben lehet termelni a kínálatunkkal, másrészt anyagilag is jobban jár egy termelő, mintha a termékeket külön-külön vásárolná meg. Valóban teljes lett a technológia, hiszen megoldást adunk napraforgóhibridekre, preemergens és posztermergens gyomirtásra, valamint gombabetegségek elleni védelemre és hozamfokozásra, a rovarkártevők elleni védelemre és nitrogénmenedzsmentre is.

Mit lehet tudni a piacra kerülő új napraforgóhibridekről, melyiket hova ajánlják?

A BASF két új hibridet kínál a termelőknek, az egyiket a Clearfied®-es technológiához, amit Coloris®CL-nek hívnak, a másik pedig az Acordis®CLP elnevezésű, ami egy Clearfield® Plus-os hibrid.

Az ACORDIS® CLP vetőmag jellemzően azokra a jobb adottságú termőhelyekre ajánlott, ahol ki lehet használni a kiváló termőképesség és magas olajtartalom adta előnyöket. Az ajánlások szerint jobb adottságú területeken 60–65.000 kaszat/ha, gyengébb adottságú területeken 55–60.000 kaszat/ha vetésnorma javasolt. Az intenzív, közepesen intenzív termesztési technológiák esetében a leggazdaságosabb a termesztése, a hibrid nagyon jól reagál a startertrágyázásra.

A COLORIS® CL vetőmag pedig azokra a gyengébb adottságú, heterogén termőhelyekre ajánlott, ahol ki lehet használni a hibrid kiváló alkalmazkodóképességét. A vetésnorma az előző hibridhez hasonlóan alakul. A hibrid termesztése leginkább extenzív – közepesen intenzív termesztési technológiáknál a leggazdaságosabb.

Mi az, amit kiemelne egy újabb hibrid vagy egy újabb hatóanyag piacra kerülése kapcsán?

Míg egy-egy hibrid piacra kerül, az egy hosszú folyamat. Körülbelül 10 évbe telik mire a vonalak előállításától kezdve regisztrált piaci termék lesz belőle, tehát a napraforgóhibridjeink sokéves munka eredményei. Ugyanez a hosszú távú fejlesztés igaz a hatóanyagok esetében is, amelyek területén szintén várható újdonság a közeljövőben. A BASF különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a gyomirtási technológiában a gyomirtó szer és a hibrid valóban kompatibilis legyen egymással. Ezért minden új Clearfield® és Clearfield® Plus hibrid egy egyedülálló kísérleti rendszerben tesztelve van a hozzáillő eredeti Clearfield® és Clearfield® Plus gyomirtó szerrel, mely a rendszer megbízhatóságának garanciája.

Benkő András megjegyezte azt is, hogy a termőképesség mellett a termésstabilitásnak egyre nagyobb szerepe van, ezért ezt is érdemes szem előtt tartaniuk a gazdáknak. Hasznos ugyanakkor a termésmennyiség vizsgálatakor a kaszattermés mellett az olajtermést (kaszattermés x olajtartalom) is vizsgálni, hiszen a bonifikáció pluszbevételt jelenthet a magas olajtartalmú hibridek esetén. A BASF igyekszik megfelelni a kor kihívásainak, a vállalat évente közel egymilliárd eurót költ K+F tevékenységeire. Terveik szerint 2030-ig számos új hibriddel és nyolc új hatóanyaggal fognak előállni.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 10. 12:13