2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Mezőgazdasági melléktermékből biomassza- Átadták a pécsi erőmű új blokkját

Agro Napló
Egyedülálló létesítménnyé vált a Baranya megye székhelyén novemberben új biomassza blokkal bővült erőmű.
A Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower az újabb fejlesztés eredményeként a biomassza felhasználásával immáron teljes egészében megújított hő- és villamos energiát termel, így tisztán zöldenergiával látja el Pécs városát – elsőként az országban, de Európában is.

Az új erőmű helyi tüzelőanyagot felhasználva, a régió gazdaságát erősítve csökkenti a város energiafüggőségét, s ezzel a nemzeti energia stratégiában megfogalmazott célok teljesítéséhez is hozzájárul. A szalma tüzelésű erőmű nemcsak tüzelőanyagát és technológiáját tekintve számít újdonságnak Magyarországon, de szorosan összekapcsol két olyan ágazatot is – a mezőgazdaságot és az energiaszektort –, amely eddig alig találkozott egymással. A Pannonpower új erőművének sikere ugyanis a szántóföldön kezdődik.


Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepélyes avatón hangsúlyozta, hogy az új szemlélet újfajta irányt is mutat, amely a hazai energiafüggőség csökkentésének kiváló példája. Az erőműben alkalmazott innovatív megoldásoknak köszönhetően Pécs az első olyan hazai nagyváros, ahol a távfűtött épületek hőellátását kizárólag helyben beszerzett tüzelőanyaggal, fenntartható módon biztosíthatják. Ez pedig évente összesen 80 millió köbméter földgáz eltüzelését válthatja ki.

Magyarország 2020-ra vállalta a megújuló energiák részarányának 14,6 százalékra való növelését. Ezzel előrehaladottan jó eredményeket mutathatunk fel, mivel a tavalyi 9,3-os százalékaránnyal már a 2016-os terv is teljesült. Az új blokk által pedig a megtermelt hő mellett évente 200 gigawattóra villamos energia is keletkezik, amely több mint 100 ezer ember áramszükségletét fedezi. A rendelkezésünkre álló megújuló energetikai lehetőségek korlátozottak, de a szaktárca igyekszik a legtöbbet megtenni azok kiaknázása érdekében. A pécsi beruházás egybe esett a kitűzött energetikai célokkal, s ez mindenki számára csak előnyös lehet – emelte ki a miniszter – hozzátéve, hogy ez is segíti a rezsicsökkentés folyamatát.

Franck Lacroix, a Dalkia elnöke a jelentős méretű beruházásról szólva elmondta, hogy a cégcsoport több mint húsz éve elkötelezetten igyekszik Magyarország energia-versenyképességét és -hatékonyságát javítani. A hazánkban 630 embert foglalkoztató cég az elmúlt két évtizedben mintegy 65 Mrd forintot fektetett be országunkban, ezzel is jelezve, hogy nem csupán befektetőként vannak jelen, de hosszú távon kívánnak itt megtelepedni, s az energetikai létesítmények fejlesztéséhez, ezáltal az ország gazdasági fejlődéséhez is hozzájárulni.

Közép-Európában ez az első olyan új generációs erőmű, amely jelentős gazdaságossági kihatásai szerint is figyelemre méltó: helyi munkaerő-foglalkoztatás mellett környezettudatosságra is nevel, hiszen ezzel a létesítménnyel évente 150 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. A pécsi biomassza erőmű tökéletesen szemlélteti a Dalkia stratégiai megoldásait Magyarországon: innovatív megoldásokat kíván nyújtani az energetika területén, a helyi erőforrások hasznosításával.

A szalma valóban helyi származású, így Pécs Magyarország első referenciahelye a biomassza-tüzelést illetően. Az új blokk üzemeltetéséhez évi 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermékre van szükség, s ez a 4 Mrd forintos éves szalmavásárlás a mezőgazdasági termelők jövedelmét gyarapítja, továbbá 170 munkahelyet keletkeztetett. A szalmagyűjtés során idényjelleggel még 470 család is külön jövedelemhez jut.

Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete elmondta, hogy országa ugyancsak ambiciózus a klímaváltozás kiküszöbölése érdekében tett szolgáltatások ügyében, és hangsúlyozta a kutatás-fejlesztés, illetve az innováció és a befektetés hosszú távú jelentőségét.

A nagy értékű beruházás bizonyítja a bizalmat a magyar gazdaság fejlődése iránt. A beruházásról szólva igazi mestermunkaként definiálta az eredményt – külön kiemelve a magyar hozzáértést, és a projekthez hozzáadott humán erőforrás teljesítményt.

Magyarország büszke lehet az energia ily módon történő előállítására, amellyel a megtermelt nyereség az ország nyeresége is – tette hozzá a nagykövet. A siker kulcsa ugyanis a nyertes-nyertes pozíció, ahol mindkét fél érdeke érvényesül. A sikerhez a magyar hatóságokkal való kiváló együttműködés is hozzájárult, ahogy a francia kormány is kész a francia-magyar együttműködések támogatására.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében a mai kort a modern technológiák forradalmaként aposztrofálta, ahol minden technológia egy irányba mutat: zöldebb, takarékosabb, és megújuló energia elnyerését célozva. Pécs városa stratégiai célkitűzésként kezeli a zöldenergia ügyét, és a legzöldebb város cím elnyerésére törekszik. Ennek érdekében több előremutató intézkedés történt az elmúlt időszakban (újonnan beszerzett energiatakarékos buszok, pécsi biogázüzem alapkőletétele…).

A most avatott erőműblokk beruházásköltségének nagyságrendjéről szólva a polgármester elmondta, hogy annak értéke Pécs város éves költségvetésének kétharmadával egyezik meg. Városatyaként büszke arra, hogy a Dalkia vezetői a fejlesztésre vonatkozó döntésükben Pécset választották helyszínül. A választásban komoly szerepe volt annak is, hogy a Dalkia a város önkormányzatában komoly partnerre lelt, és operatív, harmonikus együttműködés alakult ki a felek között. A kultúra városa tehát a jövőben gazdaságilag is fontos helyszín lehet – példa arra, hogy belföldi és külföldi beruházóknak egyaránt érdemes ott hosszú távon is tervezni.

-Keresztes-

További képeket itt találhatók!

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!