Huminsav alapú termékek jelentõsége a növénytermesztésben

Agro Napló
Földünk lakosságának egyre gyorsabb növekedése következtében a nagyobb mennyiségû élelmiszer termelésre vonatkozó igények is nagyobb mértékben növekednek. A modern társadalom azonban nem csak a nagyobb mennyiségû élelmiszert igényli, hanem nagy súlyt fektet annak minõségére is
Néhány évtizeddel korábban a hozam fokozásának legjobb, legkézenfekvőbb eszközének a nagy adagú mûtrágyázást tartották. Úgy gondolták, hogy a kijuttatott mennyiségek növelése és a várható termésnövekedés között egyenes arányosság tételezhető fél. Ma már tudjuk, hogy milyen téves és ártalmas nézet volt ez. Több településünk ennek köszönheti a kútjaiból nyert „ivóvíz” rossz minőségét, ami nitrátosodás, nitritesedés formájában nyilvánul meg. Ez a probléma az érintett területeken többszörösére emelte pl. a csecsemőhalandóságot. tehát sarkítva a dolgot azt is mondhatjuk, hogy a túlzott, nem kontrollált nitrogén mûtrágyázás öngyilkosság.
De nem csak a nitrogént szórták korlátlanul, hanem minden mást is. Ha megnézzük azoknak az állóvizeknek az állapotát, amelyek nagy kiterjedésû, intenzív mezőgazdasági mûvelés alatt levő területek közelében találhatók rögtön szembetûnik azok siralmas állapota. A mesterséges, gyorsított eutrofizáció miatt nagyon sok mára már csak vegetáló pocsolya maradt. Ezért a problémáért is elsősorban a túlzott kemizáció a felelős, nevezetesen a foszfort tartalmazó vegyületek túlzott alkalmazása. A megemlített problémák azonban csak töredékét jelentik annak, amik még megoldásra várnak. Nem említettem még a túlmûtrágyázás okozta talajsavanyosodást, ami egyrészt a növényekre gátló hatást fejt ki, másrészt elősegíti a nehézfémek felvételét, amelyek így táplálékláncba juthatnak ott fejtve ki minden káros hatásukat.
Felmerül bennünk a kérdés: akkor mi lehet a megoldás? vajon tudjuk-e úgy növelni a termés mennyiségét, javítani annak minőségét, hogy az a környezetre, annak minden biotikus és abiotikus ténytőjére nézve káros hatást ne fejtsen ki? Cégünk, a Humin Project Kft. .szerint igen, van megoldás. Vannak olyan természetes anyagok, amelyek felhasználásával jelentős mértékû mûtrágya csökkentést tudunk elérni, ezáltal költségeink csökkenhetnek, a betakarított termés mennyisége és minősége viszont jelentősen növekszik. Ezek az anyagok pedig a humuszásványokból előállított huminsavak. A huminsavak a humifikációs és szénképződési folyamatok során keletkeznek az elhalt növényi részekből. A huminsavakkal kapcsolatos kutatások több évtizedes múltra tekintenek vissza. Minden kutatás azt bizonyította, hogy a huminsavak olyan fontos tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a modern, integrált mezőgazdaságban nélkülözhetetlenné leszik őket. Cégünk egy olyan termékcsalád forgalmazásával foglalkozik, amely a növénytermesztés teljes vertikumában felhasználható.
Ezek pedig a Huminit mûtrágya hatásfokozó és talajjavító granulátum, a Humus FW természetes biostimulátor és komplexképző bioaktív folyékony humusz, ez utóbbi kristályos, vízben oldható változata a Humus WSG.
A Huminit magas huminsav tartalma miatt világviszonylatban is egyedülálló termék. A Huminitből fökozatosan felszabaduló huminsavak és fulvósavak a talajba juttatott tápanyagokkal komplexeket képeznek, meggátolva azok kimosódását, így tartva azokat folyamatosan felvehető formában a növények számára. Az évek folyamán a talajban felhalmozódott, a növények számára felvehetetlen tápanyagokat is képesek felvehető formájúvá alakítani, így téve azokat potenciális plusz tápanyagforrássá. A felszabaduló huminsavak biológiai ,stimuláló hatásuknál fogva serkentik a gyökérképződést és növekedést. Meg kell említeni továbbá, hogy a Huminit jelentős mennyiségben tartalmaz nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és mikroelemeket, valamint azt, hogy pozitív hatásukat mind lúgos, mind savas közegben kifejtik, sőt az ilyen szempontból szélsőséges talajok pH ját is képes neutrális irányba befolyásolni. Kedvező szemcsemérete lehetővé teszik a szilárd mûtrágyákkal együtt való kijuttatást. A Humus F´W a Huminitből kivont biológiailag aktív huminsavakat tartalmaz.
Összetételében eltér a korábban említett Huminittől. Elsődlegesen megemlítendő magas káliumtartalma, de a többi fontos elem is jelentős mértékben megtalálható benne. Kijuttatása célszerû öntözés kapcsán az öntözővízbe keverve, vagy a növényvédelmi munkálatokkal kapcsoltan a permetlébe keverve, amikor is lombtrágyaként hasznosul. A Humus WSG tulajdonságai megegyeznek a Humus FW-vel, alkalmazása főleg nagy felhasználóknak javasolt, mivel kristályosított, így a tárolási helyigény a töredékére csökken.
Láthattuk, hogy egy kiterjedt, a növénytermesztés minden területén eredménnyel felhasználható termékcsaláddal rendelkezünk, ami magában talán nem is annyira jelentős, viszont az általunk forgalmazott termékek egytől-egyig környezetbarátok alkalmazásuk a környezetre nézve semmiféle terhelő hatással nincs, sőt a már károsodott területek remediációjában is jelentős szerepet játszhatnak. Napjainkban, amikor közeledünk az Uniós csatalkotáshoz, nem hagyhatunk figyelmen kívül egy olyan lehetőséget, amely révén mezőgazdaságunk a majdani nagy "közös piatan" megbecsülést és előnyt vívhat ki magának.

Oláh József
okl. vegyészmérnök környezetvédelmi szakmérnök Humin Project Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?