A világ legnagyobb arató-cséplõ gépe a JOHN DEERE 9880 STS kombájn !

Agro Napló
Szélesre bõvült választék az ÚJ J O H N D E E R E A R A T Ó – C S É P L Õ G É P E K termékskáláján. Nemcsak a korábbi kombájn modellek konstrukciós továbbfejlesztésével, a termékskála széleskörû bõvítésével, hanem új kombájnkonstrukció megalkotásával és ezzel egyben a világ legnagyobb arató-cséplõ gépének létre- hozásával és gyártásba vételével egyaránt bizonyítja a JOHN DEERE cég az arató-cséplõ gépek konstruálása és gyártása terén továbbra is meglévõ vezetõ szerepét a világban.
A spanyolországi Sevilla-ban a JOHN DEERE Cég által szeptemberben megtartott világkiállításon – sok egyéb gépújdonsága mellett – külön hangsúlyt kapott a Cég új arató-cséplő gépeinek a bemutatása is, melyek rövid lényegi jellemzői a következőkben foglalhatók össze.

Széles termékskála.

A világ három országában / USA, Németország, Brazília / lévő kombájngyáraiban 10 különféle kombájntípust gyárt a jövőben a JOHN DEERE Cég, melyek mind típusválaszték, mind nagyság, mind pedig célszerû funk- cionális alkalmazhatóság és munkaminőség szempontjából egyaránt képesek lefedni a mai, már meglehetősen szélesre bővült választéki igényeket a világban.

Szalmarázóládás arató-cséplő gépek.

Nyolc különféle típusú szalmarázóládás arató-cséplő gépet gyárt a továbbiakban a JOHN DEERE Cég, nyilván- valóan /f/elismerve a szalma jó betakaríthatósága céljából ma is változatlanul meglévő széleskörû igényt. Ezek közül kettő a Brazíliában gyártott CWS sorozathoz – 1450/ 5 ládás, 1550 / 6 ládás – míg hat darab a Németor- szágban /Zweibrücken/ gyártott WTS sorozathoz – 9540/9560/9580/ 5 ládás, ill. 9640/9660/9680/ 6 ládás – tartozik. A korábbi brazil 11-es sorozatú, ill. a németországi Z -22-es sorozatú kombájnok bázisán korszerûsített, a teljesítmény és a vezetői kényelem fokozását és ezzel a gépek kapacitásának jobb kihasználását célzó számtalan konstrukciós újdonság mellett a külső megjelenésükben is megváltozott arató-cséplő gépek a kis-, közepes és nagygazdaságok igényeinek egyaránt megfelelnek.
A konstrukciós újdonságok közül külön is érdemes kiemelni a számunkra elsősorban fontos németországi gyártású WTS kombájnok azon jellegzetességét, hogy az egyébként is növelt átejtő felületû szalmarázóládák az eddigi 6 lépcsővel szemben most 11 lépcsősek és a ládák felett vezéreltujjas leválasztódob helyezkedik el. Mind- ezek a módosítások a még jobb hatásfokú magleválást és ezzel a teljesítmény növelését célozzák.
Dobos magleválasztású arató-cséplő gépek.

A 9780 CTS kombájn már nálunk is jól ismert és kedvelt konstrukció, mely jó áteresztőképességével és kitûnő munkaminőségével egyre népszerûbbé válik hazánkban is. Az FVMMI GM KHT /Gödöllő/ által 2001-ben végzett szántóföldi mérővizsgálat szerint a gép áteresztőképessége búzabetakarításban 18,7 kg/sec volt, egyide- jûleg kitûnő munkaminőség – nagyfokú szemtisztaság, alacsony szemtörés – mellett. A mért nagy áteresztőké- pességet különösen annak tudatában lehet igazán értékelni, hogy azt a gép mindössze 1400 mm.-es cséplőrész szélesség mellet produkálja.

A 9880 STS kombájn / címkép / a világon ma gyártott legnagyobb teljesítményû arató-cséplő gép. Jellemző mûszaki paraméterei közül elég talán egy-kettő említése: motorteljesítmény: 465 LE, magtartály térfogat: 11.000 liter, vágóasztal szélesség: 9,15 m.
Konstrukciójában is újszerû, hiszen a gép hosszában, középen elhelyezett egyetlen dob végzi a termény kicsép- lését és a magvaknak a szalmás anyagból történő kiválasztását, a dob körül excentrikusan és hátrafelé 3 lépcső- ben növekvő átmérővel elhelyezkedő köpeny segítségével, annak mellső részén a cséplő-, hátsó részén a levá- lasztó kosárral. Az előbbi excentrikus építés a centrikus elhelyezéshez képesti hatásosabb magleválasztást segíti a „tömörítés-lazítás” mozgásváltozások / „húzd meg-ereszd meg”: „pull and release action” / kapcsán

Az előbbiekben nagyvonalakban ismertetett új JOHN DEERE arató-cséplő gépek nagyságának közelítő érzékel- hetősége szempontjából fontos néhány jellemzőjét a következő összeállítás szemlélteti:


A szélesre bővült választék mellett a különféle típusoknál alkalmazott azonos szerkezeti megoldások, mint pl. a rázóasztal helyett a csigás mag-keverék szállító, vagy a valamennyi típusnál alkalmazható/cserélhető vágóasztal, annak gyors hidraulikus és elektromos összekötését biztosító egyetlen kapcsolófej / multi-coupler / alkalmazása és egy sor új szerkezeti megoldás egyaránt jellemzője az új JOHN DEERE arató-cséplő gépeknek.

Így a már eddig is ismert nagy teljesítmény és jó munkaminőség mellett a mostanra szélesre bővült választék a biztosíték arra, hogy minden vásárló megtalálja az igényeinek legjobban megfelelő arató-cséplő gép/ek/et az új JOHN DEERE kombájnok sorában.


Sörös István
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?