2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gazdanapok Bábolnán

Agro Napló
Ha szeptember, akkor Nemzetközi Gazdanapok Bábolnán. Hagyomány ez már és a rendezvénysorozatot mindig nagy várakozás elõzi meg. Mert jó találkozni az ismerõsökkel, beszélni az örömökrõl és a gondokról, kikapcsolódni, szórakozni is, mert hát ezt engedi meg legkevésbé a mezõgazdaságban dolgozók rohanó élete. Az IKR pedig rendezõ partnereivel együtt készült a népes vendégsereg fogadására szakmai és szórakoztató programokkal egyaránt. Az idei Gazdanapokra már megjelenésében is többet adtak, mint korábban. Az autópálya mellõl bevitték az eseményeket egy központi kiállító térre, ahol minden rendezvény kényelmesen elérhetõ volt.
Igen nagy sikere volt a mozgó gépbemutatónak és a gépshow-nak, aminek az idén az volt a külön érdekessége, hogy míg az elmúlt években angol csapat közremûködésével jött létre a program, az idén az IKR dolgozói egyedül mutatták be a látványos show-t.
Az egyik nagy slágere az idei Gazdanapoknak a CX kombájn volt, amit Európában Toulous-ban mutattak be először 1600 forgalmazónak, de a nagyközönség itt láthatta elsőként mûködés közben a csodagépet. Ugyancsak nagy sikere volt az itt bemutatott, szintén holland szőlőkombájnnak, ami az érdeklődést tekintve úgy tûnik nem alacsony ára ellenére hamarosan dolgozik majd a magyar szőlőskertekben. Ebben nyújt hathatós segítséget partnereinek az IKR. A bankokkal olyan megállapodásokat kötnek, amelyek révén kamattámogatásos hitelekhez juthatnak a gépvásárlók. Igyekeznek a pályázatokat úgy elnyerni, és úgy pénzhez juttatni a partnereket, hogy a legkisebb legyen a teher az általuk felvett pénzösszegeken. Ezen kívül saját lízing céget alapítottak /IKR Lízing RT /, amelynek feladata többek között: változatos finanszírozási konstrukciók kialakítása, államilag támogatott gazdahitelek ügyintézése, vállalkozói hitelkérelmek összeállítása, gyors és megbízható ügyfélkiszolgálás.
A banki szféra teljes bizalmát élvezi az IKR biztos gazdasági hátterével. Az elmúlt évben akkor, amikor a mezőgazdasági termelés Magyarországon 67 %- ra esett vissza, a forgalmuk 33.6 milliárd forint volt, ezt az idén szeretnék túlszárnyalni. A bizalom abból is ered, hogy ha esetleg eladósodik a partner, nem tud fizetni, a gépet az IKR visszaveszi tőlük, és azt más csatornán értékesíti, például Oroszországban,Ukrajnában, Romániában vagy Jugoszláviában. Ezekben az országokban céget is alapítottak. Mivel ezekben az államokban kevesebb a tőkeerős vásárló, ezeket a visszavásárolt mezőgazdasági berendezéseket felújítva, használt áron adják el.
A bábolnai Gazdanapok azért is fontosak, mert a gyakorlati bemutatókon mûködés közben ismerhetik meg a gépújdonságokat a partnerek. Az IKR nemcsak az értékesítésre, az alkatrészellátásra gondol, hanem a kezelőszemélyzet megfelelő képzésére is súlyt fektet. Ha egy vállalkozás egy motoros önjáró gépet vásárol, két kezelőjét ingyen képzésben részesítik.
Ezt úgy kell érteni, hogy ha valaki például hat kombájnt vásárol, akkor 6x 2, azaz 12 dolgozóját látják el ismeretekkel, bentlakásos rendszerben. Oktatási ágazatukban, - természetesen ez már nem ingyenes, a pótképzést is felvállalták. Mindez még jobban növeli a partnerek bizalmát az IKR iránt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!