Tenyészapaállat beállításának támogatása

Agro Napló
Igénylõ: Regisztrált apaállat elõállítója, tenyészbika esetén annak vásárlója Tenyészkan vásárlás esetében: a helyi önkormányzat. Támogatási forma: Alanyi (normatív) támogatás Állatfaj: Tenyészbika, tenyészkan, tenyészkos, tenyész-kecskebak
Általános feltételek:
Az adott fajta elismert, vagy ideiglenesen elismert tenyésztő szervezete által kijelölt, hazai tenyésztésû, származási igazolással ellátott apaállat eladása/vásárlása, illetve saját tenyészetből történő beállítása.
Önkormányzat esetében: szakszerû apaállat tartás és használat, a búgatásokról folyamatos nyilvántartás vezetése, a vásárlástól számított 3 évig tenyésztésben való tartási kötelezettség vállalása, elhullást, kényszervágást követően – saját költségen történő – tenyészállatpótlás teljesítése. Nem minősített apaállatok használatának visszaszorítása.
Konkrét feltételek:
Tenyészkansüldő index, minimum pontszám: 111 pont.
Tenyészkos és tenyészkecskebak index, minimum pontszám: 90 pont.
Maximális értékesítési egységár (tenyészkan, tenyészkos és tenyészkecskebak esetében): 80.000 forint.
Tenyészkan származási helye: igazoltan négyesmentes (Brucellózis, Leptospirózis, Aujeszky-féle betegség, PRRS) állategészségügyi státuszú.
Az apaállat értékesítéséről/vásárlásról szóló jegyzőkönyv, illetve saját beállítás esetén az állat származási igazolásának hiteles másodlata. A vételárat is tartalmazó számla másolata.
Támogatás mértéke:
Tenyészbika egyedenként 60.000 forint. Tenyészkansüldő index pontszámtól függően 10.000-15.000-20.000-25.000 forint, tenyészkos és tenyészkecskebak index pontszámtól függően 15.000- 20.000-25.000 forint/egyed.
Tenyészkan esetén a helyi önkormányzat 40000 forint támogatást vehet igénybe a 111, vagy e feletti tenyészsüldő indexpontot elért tenyészkan süldő után, ha a zugapaállat tartás visszaszorítása érdekében tenyészkan süldőt vásárol és azt köztenyésztési céllal használja.
Benyújtás helye:
Adott fajta elismert tenyésztő szervezete. Benyújtás ideje:
Havonta, de legkésőbb 2001. december 1-ig. Az OMMI-vel hitelesített összesítéseket havonta, de legkésőbb 2001. december 5-ig kell az igénylő lakhelye szerinti illetékes megyei Földmûvelésügyi Hivatalnak megküldeni. Igényelhető:
Az FM Hivatal által kiadott igazolás alapján, az adóhatóságtól. Ellenőrzi:
Igénybejelentés során a jogosságot az elismert tenyésztő szervezet, a konkrét ellenőrzést pedig az Országos Mezőgazdasági és Minősítő Intézet (OMMI) ellenőrzi. Az adóhatóságnál a jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetését az OMMI kezdeményezi. Információ:
A tenyészapaállat beállításának támogatásáról részletes tájékoztatást adnak az elismert tenyésztő szervezetek, a törzstenyészetek, valamint a falugazdászok.

Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?