Az aflatoxin – amely egy toxikus metabolit és az Aspergillus flavus termeli – gyakran társul csőrothasztó gombákkal a kukoricában. Ez a gomba meleg, párás időszakban növekszik a szemek növekedési periódusában. Az aflatoxinos takarmányok hatásai függnek a sertések korától és a toxin koncentrációjától. Rövid távú, kis mennyiségû fogyasztás esetén csak minimális hatást okozhat, mint például takarmányfogyasztás csökkenése és immunrendszer szupressziója. Azonban, ha az aflatoxin szintje magas és hosszú távon ki van neki téve az állat, a toxin lerakódhat a test szöveteiben és magasabb lehet az elhullás esélye is.
Azt is észben kell tartani, hogy az aflatoxin rákkeltő hatású és az anyatejjel a koca átadhatja a kismalacának. Ráadásul az aflatoxinnal szennyezett étrendet fel kell függeszteni a vágás előtt, hogy nehogy átkerüljön a toxin a húsba is.
Maximális szintje:
Kismalacoknál (< 50 lbs)-