2024. április 27. szombat Zita

Aflatoxinnal szennyezett sertéstakarmányok kezelése

Agro Napló
Az aflatoxin hatásainak áttekintésével a különbözõ korú sertésekre, valamint gabonagazdálkodási ötletekkel, takarmányozási tanácsokkal és takarmányadalékok alkalmazásával minimalizálni lehet a káros hatásokat, mondta Hyatt Frobose a Kansasi Állami Egyetemrõl.

Az aflatoxin – amely egy toxikus metabolit és az Aspergillus flavus termeli – gyakran társul csőrothasztó gombákkal a kukoricában. Ez a gomba meleg, párás időszakban növekszik a szemek növekedési periódusában. Az aflatoxinos takarmányok hatásai függnek a sertések korától és a toxin koncentrációjától. Rövid távú, kis mennyiségû fogyasztás esetén csak minimális hatást okozhat, mint például takarmányfogyasztás csökkenése és immunrendszer szupressziója. Azonban, ha az aflatoxin szintje magas és hosszú távon ki van neki téve az állat, a toxin lerakódhat a test szöveteiben és magasabb lehet az elhullás esélye is.



Azt is észben kell tartani, hogy az aflatoxin rákkeltő hatású és az anyatejjel a koca átadhatja a kismalacának. Ráadásul az aflatoxinnal szennyezett étrendet fel kell függeszteni a vágás előtt, hogy nehogy átkerüljön a toxin a húsba is.



Maximális szintje:

Kismalacoknál (< 50 lbs)-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!