GABONAPIAC: Elmarad a fordított áfa bevezetése

Agro Napló
Április 1-tõl elmarad a fordított áfa bevezetése, a takarmánykeverékek, korpa, olajos darák és a sertés esetében. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedõk Szövetségét váratlanul érte ez a sajtóhír, hiszen az a sajtóhír, miszerint április 1-tõl mégsem alkalmazható a fordított áfa. Nagyon sok tagvállalat még a hónap utolsó napjaiban is azon munkálkodott, hogy könyvelési rendszerét átállítsa a fordított adózásra, ami nem kevés energiába és költségbe került. Így mind az olajos darákkal kereskedõk, mint a takarmányipar szereplõi számára komoly csalódást okozott a hír, szertefoszlott egy átláthatóbb piac reménye, ahol a tisztességesen adózó piaci szereplõk is levegõhöz juthattak volna.  


 

 

Köztudott, hogy a magyar állattenyésztés legnagyobb hitelezője a takarmányipar, amely komoly kockázatokat vállal a megnövekedett és egyre nehezebben behajtható kintlévőségei miatt. Becslések szerint a takarmányipar mintegy 30–40 Mrd forint folyamatos hitellel finanszírozza az állattenyésztést. Az ipar éves szinten közel 4 millió tonna takarmánykeveréket értékesít átlagos 90 napos fizetési határidő mellett. Az iparág számára a fordított adózás bevezetése a piac fehéredése mellett igen komoly finanszírozási segítséget is jelentett volna, amivel a cégek kalkuláltak is a 2013. évi költségvetésükben.



A szója, napraforgó és repcedara piacán az áfacsalások száma drasztikusan megnőtt az elmúlt évben. Csak a szójadara piacán 100 ezer tonnára becsülik az áfacsalásban érintett áru forgalmát, aminek értéke több mint 10 Mrd forint.



A piac szereplői sérelmezik, hogy erről a döntésről az utolsó pillanatban és kizárólag a sajtóból értesültek, ami komoly bizonytalanságot tartott fent a tekintetben, hogy április 1-től milyen áfatörvény lesz hatályos. Adótörvény ilyen rövid határidőn belüli változtatására még nem volt példa, ezért a piacon káosz alakulhat ki április első heteiben.



Jó lett volna időben megismeri a bizottsági elutasítás indokait és a magyar kormány álláspontját ebben az iparágat igen súlyosan érintő ügyben, ami segíthetett volna a piac szereplőinek a döntés feldolgozásában, elfogadásában és a felkészülésben.



Ez továbbra is súlyos, megoldásra váró probléma marad, a kormány nem adhatja fel korábbi szándékát, mindent el kell, hogy kövessen a fordított áfa bevezetése érdekében. Amennyiben ez a technikai megoldás nem lesz járható út, az egyedüli megoldás a drasztikus áfacsökkentés marad.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napraforgó-termesztési trükkök

Napraforgó-termesztési trükkök

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartoznak. A növények anyagcsere-folyamataiban e két elem jelenléte nélk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!