Összefüggés az évszakok és a tehenek szomatikus sejtszáma között az ír és a brit tejelõ állományban

Agro Napló
Februártól augusztusig tart a mastitis fertõzések kulcsperiódusa, ez derült ki abból a kutatásból, amit a britek végeztek a szomatikus sejtszám és az évszakok közötti kapcsolat vizsgálatára.  


A tejben megtalálható szomatikus sejtszám (SCC) szezonális növekedése gazdasági jelentőségû a tejtermelőknek, mert csökken a termelés hatékonysága és rövidebb ideig áll el a tej, valamint a termelőknek pénzügyi hátrányt is jelent. Az ír tejelő állományban a tej SCC-je ősszel volt a legmagasabb (Berry, 2006), de ez az Egyesült Királyságban nyáron következett be (Herds, 2006). A kutatás célja az volt, hogy leírják az összefüggést az évszakok és a tehenek SCC száma között az ír és brit tehenészetekben. Főleg a tendenciák meghatározása volt elsődleges. Eredmény: az ír állományokban erősebb és változatosabb a kapcsolat a hónap és az SCC szám között, mint a brit teheneknél. Ez volt a fő megfigyelés a tendencia során is az elegytej SCC számában az ír állományoknál. A tehén szintjén növekedett SCC, és a változatos SCC adatok azt mutatják, hogy februártól augusztusig tart az az időszak, amikor tőgyön belüli fertőzés nagyobb eséllyel alakul ki és gyakrabban válhat krónikussá is, ami hozzájárulhat a nyerstej magas SCC számához az év későbbi hónapjai során, problémát okozva a tejiparnak.

 

Ezért fontos, hogy nyomon kövessék az új fertőzések arányát és a gyógymódokat – egyedileg – a nyár folyamán, és a farmon konkrét intézkedések kellenek a nyerstej SCC számától függetlenül. Ugyanakkor további munka szükséges annak bizonyítására, hogy az új fertőzések tavasztól nyárig hozzájárulnak-e a tej SCC számához az év későbbi részében? Az új, tőgyön belüli fertőzések arányának ellenőrzése tavasszal és nyáron része kell legyen a nemzeti CellCheck programnak Írországban.

 



Forrás: TheDairySite, 2013. március 21.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?