SZÕLÕTERMESZTÉS - Középpontban a gazdaságosság

Agro Napló
A szentantalfai Dobosi Pincészet adott helyet márciusban a gazdaságos szõlõtermesztésrõl szóló rendezvénynek, ahol az Farmcenter, az AGRO.bio és a Biocont szakemberei tartottak elõadást a természetben rejlõ lehetõségek kihasználásáról, a talajélet helyreállításáról, a tápanyag-utánpótlásról és a kártevõk elleni védekezés idei lehetõségeirõl. A gyakorlatban pedig a német MAF cég sávpermetezõ eszköze mutatta meg, mit tud.  

Dobosi Dániel jó házigazda módjára bemutatta pincészetüket, ahol mûvelési technikájukban a régi jól bevált módszereket alkalmazzák, s azzal a tisztelettel készítik boraikat, amely méltó helyére teszi a magyarság őstörténetének több ezer éves múltra visszavezethető szőlészet-borászatát. A sikeres családi pincészetben majd három évszázada szállnak apáról fiúra a szőlőtermesztés hagyományai. Bő tíz esztendeje már annak, hogy megkezdték a biotermesztésre való átállást, s célkitûzésük, hogy megismertessék vevőikkel a termékeiket, a vállalkozásuk elkötelezettségét a biotermékek és a minőség iránt – mint több generáción átívelő értékrendet.



A klasszikus borok mellett bioborok és 100%-os szőlőlevek termelésével, értékesítésével is foglalkoznak, s kívánságra egyedi címkével látják el exkluzív ajándéknak szánt nedûiket. Vendégeik a külön erre a célra kialakított borkóstoló helyiségben ismerhetik meg a termékeiket, valamint 15 különböző borból választhatnak a családias hangulatú vendéglőben, ahol az igazi házias ízek mellé mindenki megtalálja a maga borát.



Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. ügyvezetője előadásában külön hangsúlyt helyezett a permetezés- és kijuttatás-technikára, kiemelve a fúvókák szerepét. A szőlős területeken a kijuttatás-technikát sokkal jobb szintre kell emelni a termelők és gazdálkodók segítségével együtt – fogalmazta meg célként a szakember. Végig kell ugyanis gondolni, hogy az igen drága szerek és készítmények kijuttatása valóban megfelelően választott technikával és karbantartott fúvókákon keresztül történik-e.

 


 

 

A permetezőgépek már a legelkápráztatóbb képességekkel bírnak, ugyanakkor kevés figyelmet fordítanak a felhasználók a fúvókákra: általános tapasztalat azok silány minősége, holott valójában ezek a kis költségû alkatrészek végzik a legfőbb munkát. A legkiválóbb permetezőgép, és a legjobb készítmény is hiábavaló egy rossz kijuttatási technika esetén. Fel kell hagyni végre azzal a rossz beidegződéssel, miszerint a permetezés a lényeg és nem a kijuttatás. Mindenkinek a saját érdeke, hogy gazdaságos ráfordítással termeljen értékes növényt.



A Farmcenter Kft. igyekszik az előzetes igényeket mind jobban feltérképezni, hogy a legmegfelelőbb ajánlatot tudják kidolgozni a szerkijuttatáshoz. A permetezőfúvóka-gyártók a fejlesztéseik során mindig a növényvédőszer-gyártók felkérésére újítanak, és mindig van egy adott szer legjobb minőségû kijuttatására megfelelő fúvóka – de erről sajnos ritkán esik szó a növényvédő szerekről szóló előadásokon. A Farmcenter Kft. javaslatokat tesz arra, hogy az adott szert milyen típusú illetve jellegû fúvókával kell kijuttatni az optimális hatás biztosítása érdekében.



Mathias Friedrich a Maschinen und Metallbau gyártmányát mutatta be, a legkülönfélébb funkciókra képes moduláris építőszekrény rendszerû gépüket. A baktériumtrágya és vegyszer kijuttatására alkalmas gép keretének munkaszélességét alapfunkcióban elektromosan lehet állítani a fülkéből, a magasságállítás hidraulikusan történik a traktorhidraulika segítségével, és a lejtőszög is állítható. A vevő kívánsága szerint lehet akár egyéb kombináció is, például a dőlés és a munkaszélesség hidraulikus megoldására. Valójában a permetezőgép a traktor mögött van szivattyústól, tartályostól és csak egyetlen egy permetlépcső jut előre.

 


 

 

A baktériumokat ugyanúgy lehet kijuttatni az eszközzel, mint a vegyszereket, de leginkább a vadhajtások, a tőketisztító jellegû, és a totális szerek célzott kijuttatására kiváló.



A keret olyan magasra emelhető, hogy teljesen felülről lehessen permetezni a tőkéket. A szőlő alsó szakaszának vadhajtásai kiirtására is alkalmas kijuttató készülék sebessége legfeljebb 8 km/h lehet a gyomirtó szer kijuttatásakor. Az eszköz védőernyővel is felszerelhető, Németországban a SHARK szer kijuttatásánál használják, ami a vadhajtások kiirtására szolgál (csak rizlingben engedélyezett egyelőre!) – ez esetben 4–6 km/h közötti lehet a kijuttatási sebesség, és tökéletes tőketisztítás érhető el. A drága vegyszert érdemes célzottan, precízen kijuttatni – egy fotocellás érzékelő jelzi, hogy mikor közeledik a tőke, és csak arra juttat ki szert. Ezzel a pontpermetezéssel 50%-os vegyszer-megtakarítás is elérhető.



Őszi Tibor, az Agro.Bio szaktanácsadója cégük több mint tíz éves szántóföldi tapasztalatának igen jó eredményeiről számolt be, és bejelentette, hogy ez évtől a termékeik kompatibilitása szélesebb körre, így a szőlő-gyümölcs ágazatra is kiterjed. A cég alapelve: mikrobiológiai megoldások talajbaktériumokkal – az egészséges élőtalaj, a megfelelő gyökérzetû növény, ezáltal a megfelelő tápanyagfelvétel. Ennek eredménye pedig az egészségesebb és jó minőségû, illetve mennyiségû termés.



Kőrös Tamás szaktanácsadó a Biocont képviseletében a biológiai növényvédelem előnyeiről szólva mondta el, hogy a legkorszerûbb termékek hatásukban felülmúlják a kémiai anyagokat. Emellett nem károsítják a környezetet, tehát segítenek visszaállítani a mezőgazdasági terület ökológiai egyensúlyát – a veszélyes szermaradványok nélküli élelmiszertermelés mellett. A biológiai növényvédelmi eljárások ráadásul preventív természetüknek köszönhetően megelőzik a kártételt. Ez pedig önmagában véve is kiváló eljárás, hiszen a mezőgazdaság a leginkább környezetpusztító tevékenységek egyike.

 



-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!