Mascar gyorsvetőgép Magyarországon tesztelve!

Agro Napló
Mascar Maxi vetőgép elektromos hajtással, új opciókkal A SZEGÁNA Kft. vezette be Magyarországra a MASCAR gyár termékeit, melyek azóta is folyamatosan fejlődnek, bővülnek. A MASCAR számára a szemenkéntvető gépek gyártása, és azok sikere az egyik legfontosabb. Néhány évvel ezelőtt megjelentek más nagy gyártók a piacon nagy, drága gyorsvetőgépekkel, melyekkel akár 20 km/h-val is lehet vetni, és ezekkel sikereket értek el a hatalmas területen gazdálkodóknál. Ezt a MASCAR szakemberei is látták, és egy új, olcsóbb gyorsvetőgép ideológiát találtak ki. A koncepció szerint 14–15 km/h munkasebesség tartható lenne a jelenlegi vetőgép minimális módosításával. 

A hagyományos pneumatikus szemenkéntvető gépeknél a talajkerékről van hajtva a vetőtárcsa mellett akár még a műtrágyaszóró és a granulátumszóró is. A talajkerék nagyobb munkasebességnél, az utóbb felsorolt adagolórendszerek hajtása miatt megcsúszhat, megcsúszik, melyet elektromos hajtással ki lehet küszöbölni, így akár a nagyobb munkasebesség is tartható. Az elektromos hajtást a MASCAR egy svéd vállalattal közösen fejlesztette, úgyhogy a rendszer vetésellenőrzővel is rendelkezik. A sok elektromos motor teljesítmény-
igénye is jelentős, ezért a ventilátor tengelyére generátor is került.

A Mascar Maxi vetőgépek 2013-tól új mag-
adagoló egységgel, nagyobb átmérőjű vetőtárcsával készülnek, mely precízebb adagolást biztosít, a gyors vetéshez pedig jellemzően a nagyobb furatszámúakat használják. A gyorsabb vetésindítás érdekében az elektromos hajtású vetőgép készenléti állapotban a vetőtárcsa furataiba felveszi a vetőmagot, hogy induláskor azonnal indítsa a vetést.

2013 elején már tesztelt, működő elektromos hajtású Mascar Maxi szemenkénti vetőgép prototípussal rendelkezett, melyet tesztelésre Magyarországra, Szegedre küldött a gyár. A tesztelés során a felhasználói tapasztalatok gyűjtése, az esetleges hiányosságok feltárása, javítási, fejlesztési ötletek beszerzése volt a cél. Több hazai gazda is tesztelte a gépet kukorica- és napraforgóvetésben. A MASCAR gyár nagyon fontosnak tartja a magyar piacot, így 2014-ben az AGROmashEXPO-n már megvásárolható előszériás gép a nagyközönség számára elérhető lesz.


A MASCAR MAXI szemenkéntvető gépek opciós listája rengeteg újdonsággal bővült.
Az egyes vetőelemek talajnyomása pluszrugó segítségével akár 170 kg-ra növelhető, így a kemény talajnál is megfelelő vetési mélység érhető el. A vetőkocsik elé sima vagy hullámos tárcsa rendelhető, mely jól aprítja a szármaradványokat a vetés vonalában. A soronkénti magtartály az eddig 45 literes helyett 60 literes is lehet. A magadagoláshoz és a műtrágya adagoláshoz a hajtómű az eddigi 18 és 15 fix sebesség helyett akár fokozatmentes állíthatósággal is rendelhető. Szintén fontos kiemelni, hogy a Flex vázas vetőgép sortávolsága 45–75 cm között hidraulikusan állítható.

Kérem jöjjenek el a 2014-es AGROmash-
EXPO-ra és tekintsék meg újdonságainkat a SZEGÁNA Kft. standján az A pavilonban!

Nagy Márk

 

A cikk szerzője: Nagy Márk

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Információ és tudás, a siker kulcsa

Információ és tudás, a siker kulcsa

Az utóbbi évtized legeredményesebb hazai kiállítását zárta a Holland Alma Gyümölcsfaiskola a 2020-as AGROmashEXPO-n. Már az előregisztráció során láts...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!