Újdonságok Németországból: 3 napon át tartott a látványos VI. KRONE-SHOW Cegléden

Agro Napló
Közel 400 érdeklődő láthatta a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. telephelyén a Valkon 2007 Kft. különleges Krone-Show rendezvényét. Újdonság volt, hogy a cég háromnapos eseményén idén először nem szabadföldi környezetben várta a gazdákat a három húzómárkájának gépeivel.

Idén füsttel, fénnyel, zenével és pirotechnikai elemekkel fűszerezett, gördülékeny és szórakoztató műsorvezetés kíséretében ismertették a főleg a szántóföldi gazdálkodáshoz és az állattenyésztéshez fejlesztett gépeket. A ceglédi magtárban kialakított bemutatón Valtra traktorok, Kramer rakodógépek, Krone fűkaszák, rendképzők, bálázók mellett egy BigX silózó is a látványos felvonulás része volt. A Krone gépújdonságairól Dobos Péter, a Valkon 2007 Kft. kereskedelmi vezetője beszélt az Agro Naplónak.

A Varipack 165 XC körbálázót az idei AgrárgépShow rendezvényen mutattuk be. A variokamrás bálázó szakít a Krone hagyományos keresztrudas, vagy novogripes hagyományával, itt 4 heveder alkotja a bálakamrát. A gép kialakításakor a nagy bálatömörségre, a jó üzemeltethetőségre és a hosszú élettartamra törekedtek. Fontos megemlíteni a vezérlés nélküli rendfelszedőt, az ISOBUS-os fedélzeti elektronikát, és azt, hogy a hátsó ajtó kinyitása és lecsukása összesen 4 másodpercet vesz igénybe.

A BigPack bálázók új sorozatából az 1290HDP VC típust mutattuk be, ami 500 kilogramm felett is nagy tömörséget biztosít a bálának, sőt, a piac legtömörebb báláját állítja elő. Cserélhető késkazettával rendelkezik, a Varicut rendszer 26 és 51 késes kivitelben választható hozzá.

A harmadik újdonság az EasyWrap függesztett bálacsomagoló volt, amit teleszkópos rakodóra is fel lehet rakni. A gépben két alsó henger végzi a bálaforgatást, a nagy sebességű bálacsomagolót ISOBUS fedélzeti elektronika segíti, továbbá manuálisan és teljesen automatikusan is vezérelhető a csomagoláson át egészen a bála lerakásáig – mondta Dobos Péter.

Elektromos hajtású forradalom jöhet a rakodógépeknél?

A Kramer márkát már sokan ismerik Magyarországon, viszont kevesen tudják még, hogy ez a gyártó rendelkezik egyedül a világon fix alvázas kialakítású homlokrakodóval. A Valkon 2007 Kft. termékfelelőse, Bárth Gábor mesélt arról, miben mások ezek a gépek, mint a piactársakéi. Aki homlokrakodóra gondol, egy középen, úgynevezett derékcsuklóval összekötött két alvázat képzel el, elsőkerék-kormányzással.

A Kramer gépekben egy fix alvázra elhelyezett négykerék-kormányzás található, aminek köszönhetően a gépek fordulóköre jóval kisebb, és a stabilitásuk is egyenletes, nem billen ki a súlyközéppont. Ez a típus a KL25.5e – mondta a szakember.

Forradalom érkezett a rakodógépek piacán

A német gyár munkatársai egy, az előbbi tulajdonságokkal rendelkező homlokrakodót alakítottak át egy teljesen elektromos üzeműre. A gép fenekében található dízelmotort egy nagyméretű akkumulátor váltotta fel. Bár a működését elsőre sokan bonyolultabbnak gondolnák, közelebbről és tüzetesebben megnézve a gyakorlatban jóval egyszerűbb a két elektromotor miatt.

Most már konkrét számadatokkal alátámasztva jelenthetjük ki, hogy érdemes elgondolkodni a beszerzésükön a megtérülés szempontjából is.

A gazdák tapasztalata az, hogy olcsóbb egy ilyen gépet üzemeltetni, mint egy dízel üzeműt. Ráadásul nem is kevéssel. Ezt a már általunk értékesített gép adatai alapján számoltuk ki, a kötelező szervizek költségeit is belevéve. Mivel a rakodógépeink esetében 1500 üzemóránál fordul egyet a szervizciklus, és ennél az állapotnál van az első nagyszerviz, ahol a hidraulikaolajat is lecseréljük, erre számoltuk ki a megtérülést.

Ez azt jelenti, hogy közel 2,5 millió forinttal kevesebb a fenntartási költségük. Ráadásul, ahogy telik az idő, ez az előny úgy többszöröződik az üzemórák elteltével.

Ez 4500 üzemóra esetén már 7,4 millió forint körüli összeget tesz ki.

Azt azért Bárth Gábor hozzátette: ahogy ez a személyautóknál is igaz, egy ilyen elektromos hajtású rakodógép bekerülési költsége egyelőre még magasabb, mint a dízel üzeműé. Viszont a befektetés gyorsan megtérül, főleg, ha a gazdaságban a villamosáram előállítása napelemrendszer segítségével történik.

-cs.zs-

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

Belehúztak a Fendt mérnökei

Belehúztak a Fendt mérnökei

Mintegy 450 újságíró részvételével rendezte meg az AGCO/Fendt csoport az őszi sajtótájékoztatóját, amelyen több fontos bejelentést is tettek. Bemutatt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!