Aurora® Full kalászos gyomirtó szer hatékonysága

Agro Napló
Veronika hederifolia ellen a Szolnok megyei MGSZH NTI 2012. évi összehasonlító kísérletében  

A Veronika hederifolia T-1 életformájú – ősszel csírázó, kora tavaszi egyéves – gyomnövény a legutóbbi 2007–2008-as országos szántóföldi gyomfelvételezés alapján a 17. helyre került elő. Átlagos gyomborítottsága a tavaszi felvételezéskor 0,311%, ami közel kétszerese az előző 1996–97-es gyomfelvételezéskor mért értéknek és a napraforgó árvakeléssel vagy a parlagi pipitérrel vetekszik.

 

 


 

 

 



A növényvédős szakemberek között közismert, hogy a hagyományos hormonhatású és a szulfonil-urea típusú növekedésgátló herbicidek hatékonysága általában elmarad az ideális 95% fölötti mértéktől, ezért ellene a perzselő típusú protox-gátló (protoporfirin-oxigenáz inhibítorok) herbicidek szükségesek kombinációban, mint a karfentrazon, a piraflufen-etil vagy a nemrég visszavont cinidon-etil hatóanyagok.

 

 


 

 

 



A Kwizda Agro 2012-ben hozta piacra az Aurora Full ikercsomagot, amely 25 ha-os „nagyüzemi” gyûjtőkiszerelésben 10*0,1 kg Aurora® 40 WG (40% karfentrazon) és 2*5 liter Overdose® SE (6,25% floraszulam + 45,2% 2,4 D észter) herbicideket tartalmaz.



A Szolnok megyei MGSZH NTI kalászos gyomirtó összehasonlító kísérletében az Aurora® Full (40 g/ha Aurora + 0,4 l/ha Overdose SE) gyomirtó hatását több, a gyakorlatban is elterjedt készítménnyel vetettük össze a Veronika hederifolia, Lamium purpureum, Galium aparine és Helianthus annuus magról kelő, illetve a Convolvulus arvensis és Cirsium arvense évelő gyomfajokkal fertőzött területen.



A kísérletben – ahogy az várható volt – a protox-gátló karfentrazont is tartalmazó Aurora Full gyomirtó ért el megfelelő, 95% fölötti hatékonyságot. A májusban mért 98%-os érték erős fertőzési körülmények között is biztosítja a gyommentességet. A többi vizsgált gyomfaj ellen szintén kiemelkedő hatást tapasztaltunk. Figyelemre méltó a nehezen irtható Convolvulus arvensis elleni magas hatékonyság.

 

 


 

Nagyításhoz katt a képre

 

 

 



A veronika-félék fertőzési küszöbértéke 26–44 db/m2 (Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás, Kádár, 2010), amit manapság már szinte minden talajtípuson számos táblában meghalad a Veronika hederifolia is.



Ezeket a változásokat a kalászosok gyomirtásában célszerû lekövetnünk, hiszen vannak jó, „fullos” megoldások.

 



Fehér Tamás

Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!