2024. április 27. szombat Zita

Újdonságok tárháza a Cortevánál

Agro Napló
Az egyes kultúrákra külön fókuszáló évindító online konferenciasorozat keretén belül tájékoztatott az aktualitásokról és mutatta be újdonságait a Corteva Agriscience™ kukorica, napraforgó, repce és kalászos, valamint kertészeti kultúrákban.

A világ meghatározó agrárvállalata új fejlesztésű hatóanyagokra, illetve a rezisztenciamenedzsmentben előre lépést jelentő, már meglévő hatóanyagok kombinációjára alapozva fejlesztette ki új készítményeit. A cég legfontosabb döntéseinek egyike, hogy csak a fenntarthatósági követelményeknek mindenben megfelelő új termékeket hozzák forgalomba – hangsúlyozta Borsos László ügyvezető a konferenciasorozat felvezetéseként. Összefoglalónkban bemutatjuk az újdonságokat.

Kalászos

A Quelex™ a kalászos kultúrák tavaszi gyomirtására engedélyezett Arylex™ és floraszulam hatóanyagú új készítmény, amely a magról kelő kétszikű gyomfajok ellen hatékony. Hatóanyagai eltérő hatásmechanizmus csoportba tartoznak, amellyel a tavasszal használatos, ún. ALS-gátlók monotóniáját tudjuk megtörni, gátolva ezzel a rezisztencia kialakulását a gyomnövényekben.

Szintén új készítmény a Rexade, amely őszi- és tavaszi búza-, rozs- és tritikálékultúrákban használható mind kétszikű, mind egyszikű (pl. nagy széltippan, vadzab) gyomnövények ellen. Ebben a széles hatásspektrumú készítményben három hatóanyag ereje egyesül (Arylex™, piroxszulam, floraszulam), alkalmazásával még a fejlettebb gyomfajok ellen is látványos eredményt érhetünk el.

A Quelex™ és a Rexade™ a Corteva legkorszerűbb granulátumgyártási eljárásával készül. Az úgynevezett GoDRI™ formulációnak köszönhetően ezekben a készítményekben magas hatóanyag-koncentrációt tudnak elérni, így a kijuttatott dózis alacsonyan tartható. Nincs porfrakció, gyorsan oldódnak, oldódás után nem ülepednek, így megfelelő permetléfedettséget tudunk elérni a jó hatékonyság érdekében, mindezt alacsony dózisban, a környezetünk terhelésének minimalizálásával.

Repce

Az őszi repcegyomirtás kiváló tavaszi kiegészítője az új hatóanyag-tartalmú, széles hatásspektrumú Korvetto® gyomirtó szer, amely a repce legfontosabb tavaszi gyomnövényei – különösen a mezei acat – ellen hatékony. A rugalmasan felhasználható készítmény alacsony hőmérsékleten is bevethető, gomba- és rovarölő szerekkel keverhető.

A repcetermesztés egyik sarkalatos pontja a rovarkártevők elleni védekezés, melynek egyik leghatékonyabb módja a kémiai növényvédelem alkalmazása. A rovarkártevők ellen eredményesen használható növényvédőszer-hatóanyagok száma azonban az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent. Ennek a folyamatnak legutóbbi áldozata volt több neonikotinoid típusú hatóanyag, valamint a megmaradt szerves foszforsav-észterek. Tulajdonképpen csak néhány piretroid és az acetamiprid hatóanyagot tartalmazó készítmény maradt állománykezelés formájában kijuttatható hatékony megoldásként a termelők kezében. Az elmúlt néhány évben elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy hazánkban is már évek óta jelen van a piretroid rezisztencia, viszont a piretroidok között vannak különbségek. A Corteva tavaszi repcetechnológiájának új eszköze a Magma®, amely ormányosbogarak és fénybogár ellen nyújt védelmet. Hatóanyaga az etofenprox, mely a Magyarországon forgalomban levő piretroid-észterek csoportja helyett a piretroid-éterekhez tartozik. Ez biztosítja a Magma® hatékonyságát a piretroid-észter típusú rezisztens kártevőkkel szemben.

Napraforgó

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2020. december 14-én engedélyezte a Viballa™ gyomirtó szer parlagfű elleni szükséghelyzeti felhasználását napraforgóban.

A készítményt tavasszal, posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény 6 leveles állapotától a vegetatív növekedési stádium végéig (csillagbimbós állapot előtt), 1,0 l/ha-os dózisban, 200–300 l/ha lémennyiséggel, földi géppel kijuttatva. Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgóhibridekben egyaránt alkalmazható.

A Viballa™ levélen keresztül fejti ki hatását, ezért a kijuttatást arra az időpontra kell időzíteni, amikor a parlagfű teljes mértékben befejezte a csírázást. A készítmény kijuttatására optimális időpont a parlagfű 6–8 leveles fejlettsége, de a parlagfű 30 cm-es nagyságáig hatékonyan alkalmazható a túlfejlett gyomnövények elleni védekezésre is. A Viballa™ hatékonyan irtja a fehér libatopot és a selyemmályvát is. A készítményt önmagában kell kijuttatni, más növényvédő szerrel nem keverhető. Más gyomirtó szerek használata után legkorábban 7–10 nap múlva alkalmazható. A készítmény használata a vetésforgót nem befolyásolja.

A Viballa™ felhasználását 2021-ben nem szükséges bejelenteni a Kormányhivatalok felé és a Corteva honlapján nem kell regisztrálni!

Szőlő

Újragondolta a Corteva a szőlő peronoszpóra elleni védekezés mechanizmusát. A Zorvec™ Zelavin® egy teljesen új hatásmóddal rendelkező gombaölőszer-hatóanyagcsoport (FRAC 49) legelső tagja, az oxiszterol-kötő fehérjét gátolja (OSBPI), amely hatékony az oomikóták ellen, különös tekintettel a peronoszpóra félékre. Ez a gombák elleni védelem megbízhatóságának és hosszú hatástartamának páratlan kombinációját nyújtja az egészségesebb és az egyöntetűbb termésért. A Zorvec™ Zelavin® új hatáshelyen, teljesen új biokémiai módon fejti ki hatását, ennek következtében nincs keresztrezisztencia a jelenleg forgalomban levő gombaölő szerekkel. A készítmény több helyen avatkozik be a kórokozó életciklusába, preventív, kuratív, eradikatív és antisporuláns hatása hatékonyabb és hosszan tartó védelmet nyújt. Megvédi a kezelt leveleket a növekedésük és a fejlődésük alatt, beleértve azokat a leveleket is, amelyek a kezelés idejében kisebbek, mint a végső méretük 20%-a. Több országban elvégzett kísérletet összesítve a Zorvec™ Zelavin® bizonyította kiemelkedő hatékonyságát a peronoszpóra ellen a standard termékekhez képest. A Zorvec™-et preventív védekezésre ajánlja a Corteva.

/A Corteva konferenciasorozat előadásait megtekintheti a corteva.hu oldalon a hírek/videók menüpontban./ -ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

Huszár 4.0 = Huszár Aktív Plusz

A jodoszulfuron hatóanyagú Huszár WG Magyarországon 2001-től volt forgalomban. Kiváló hatékonyságot biztosított a fontos egy- és kétszikű kalászos gyo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!