Szigorúan ellenõrzött adatok

Agro Napló
A mezõgazdasági flottakövetõ rendszerbõl érkezõ adatok körének kibõvítése és megbízhatóságának növelése  

Míg a szállítmányozásban már régóta használnak GPS alapú flottakövető rendszereket, addig a mezőgazdaságban az első felhasználók 4–5 éve jelentek meg. Ennek oka, hogy a korábbi rendszerek nem feleltek meg a mezőgazdaság támasztotta speciális követelményeknek. Az agrárfelhasználás igényeinek leginkább megfelelő rendszert kínál az ITineris Informatikai Kft. A minden összetevőjében Magyarországon fejlesztett és gyártott WayQuest rendszer sikerességét bizonyítja a több mint 200 partner és a 4500 felszerelt erőgép.



A tradicionális flottamenedzsment feladatok, mint a jármûvek aktuális helyzetének, állapotának követése, a megtett útvonalak visszatekintése és riportozása, az üzemanyag-felhasználás monitorozása és az esetleges visszaélések felderítése mellett, egy ilyen rendszer egyik legfontosabb célja, hogy a tulajdonos pontos információkat kapjon az egyes földterületeken elvégzett munkafolyamatokról, azokhoz kapcsolódó minőségi és mennyiségi mutatókról.





A WayQuest rendszer több oldalról nyújt támogatást az ilyen munka- és terület alapú kimutatások elkészítéséhez, és ami még fontosabb, az adatok különböző vállalatirányítási, költségelemző rendszerek felé történő exportjához. Azáltal, hogy lehetőséget biztosít a saját táblatérképek bevitelére, és azok termelt kultúrához és időszakokhoz igazodó alakítására, minden mérési adat lekérdezhető a terület vagy növény szerinti bontásban is. Másrészt a traktorokba felszerelt egyszerûbb és intelligensebb perifériák segítségével a jármû vezetője azonosíthatja magát, a vontatott munkagépet, és a végzett munkafolyamatot – így a rendszerben automatikusan kapcsolódik össze a végzett munka, az azt végző gép és ember, a földterület és a kultúra.



Az előzőekből következik, hogy a jármûvezető akár szándékosan, akár figyelmetlenségből nem azonosítja magát, vagy nem megfelelően választja ki a végzett munkafolyamatot, akkor a bekerülő hibás és hiányos adatok eltorzítják a készülő elemzéseket, és a külső adatexportokat.





A WayQuest rendszer új komponense, a WQ Ellenőrző program hivatott felderíteni és korrigálni ezeket a hibákat. Az új programkomponens lehetőséget biztosít, hogy például az agronómus rendszeres időközönként, gyorsan áttekintse a jármûvek munkáját, és amennyiben eltérést vagy hiányosságot lát, akkor azokat javítani tudja. A program fejlesztésénél a legfontosabb szempont az egyszerûség és az adatellenőrzés hatékonyságának növelése volt. Ezt támogatja, hogy a felhasználó a betöltött méréseket megjelenítő térképi felületen és diagramokon pár kattintással módosítani tud szinte bármilyen mérési adatot, időpontot. A programban a munkafolyamatok alap adatai kiegészíthetőek számos, az adott munkafolyamat idejére, sebességére, erő- és munkagép igényére, és növényekhez kötődő tulajdonságokkal. Ilyen beállítható érték lehet például, hogy adott talajmunka kizárólag nagy teljesítményû géppel, az évnek csak bizonyos szakaszában, és csak a megjelölt földterületeken végezhetőek. Így az ellenőrző saját maga is számos hibát jelezni tud a felhasználó felé. Könnyen beállítható egy szabályrendszer, mely alapján a program magától is jelzi, hogy akkor, ott, azon a táblán, azzal az erőgéppel az a munkafolyamat nem megfelelő, mindenképpen korrekciót vagy megerősítést vár. Az ellenőrző lehetőséget biztosít több erőgép egyidejû munkájának vizsgálatára, a felhasználó egy térképen és idődiagramban látja például a permetező és a kiszolgáló jármû, vagy a kombájnok és a terményszállító jármûvek együttes munkáját.



A WQ Ellenőrző további feladata, hogy segítségével felvihetőek olyan, a munkafolyamathoz rendelt adatok, melyek automatikusan nem kerülhetnek be a jármûkövetés irányából, de mindenképpen rögzíteni kell azokat a gazdálkodási kimutatásokhoz vagy akár a bérszámfejtéshez. Ezek az adatok lehetnek technológiai paraméterek (mint a kijuttatott vegyszer jellemzői), mennyiségi adatok (mint a betakarított takarmány tömege, vagy az összegyûjtött bálák száma), vagy éppen a bérezéshez szükséges egyedi vagy eltérő bérpótlék mértéke. Míg az elvégzett munkafolyamatok ellenőrzése és érvényesítése minden felhasználó számára ugyanazt a munkát jelenti, addig e kibővített tulajdonsághalmaz kialakítása már cégenként más és más, de mindenképpen a felhasználó igényei szerint történik.



A WQ Ellenőrző jelenlegi és jövőbeni célja, hogy a WayQuest gépmenedzsment rendszerre támaszkodva olyan eszköz kerüljön az agrárgazdálkodók kezébe, melynek segítségével egy helyen és időben, integráltan, átlátható grafikus felületen keresztül tudják ellenőrizni és bevinni az összes, táblán végzett munkához kapcsolódó adatokat. A végeredmény pedig, hogy már valós információk alapján készülnek el a termelési dokumentációk, és a különböző adatexportokon keresztül helyes értékek érkezhetnek meg a különböző termelésirányítási, agrárinformációs és bérszámfejtési rendszerekbe.





Mehlhoffer István

ITineris Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!