2024. május 9. csütörtök Gergely

Magas hozam és termésbiztonság - Sikeres repcetermesztés EURALIS hibridekkel

Agro Napló
A hazai repcetermesztés egy nehéz év vége felé közeledik. A tavalyi száraz, meleg õsszel a magágy készítés komoly gondokat okozott. A rögös, alacsony nedvességtartalmú talajokon a kelések hiányosak, a kezdeti fejlõdés vontatott volt.

Ezért a repce állományok nagy része gyengén ment a télbe. A 272 000 ha terület (kb. 10 000 ha nem került elvetésre) jelentős része eleve megkésett, kései vetés volt. A hideg februárban (a hónap elején a napi középhőmérsékletek 10-12 °C-al a sokéves átlag alatt alakultak) a gyenge vetések jelentősen károsodtak. Tavaszra mindössze 164 000 ha repce élte túl a telet, e terület jelentős része is közepes vagy gyenge minősítésû volt. A helyzetet súlyosbította, hogy az aszályos április és május a virágzás idejét rövidítette, és az elágazások száma is viszonylag alacsony maradt.

 

E nehéz időjárási feltételek mellett a hibridek előnye a szokásosnál is jobban jelentkezett: a gyorsabb, robbanékony kezdeti fejlődés, a kisebb tőszám miatt is jobb stressztûrő képesség, a jó télállóság és az intenzívebb elágazás a hibrideket a fajtarepcékhez képest különösen előnyös helyzetbe hozták. Éppen ez a nagyfokú alkalmazkodó képesség a hazai szélsőséges, kontinentális klímához indokolja a hibridek választását a fajtákkal szemben. Ugyan a vetőmag hektáronkénti költsége legfeljebb 8-10 000 Ft-al magasabb, ez azonban jóval kevesebb, mint jelenleg 100 kg repce ára, amely különbség gyakorlatilag szinte mindig megtérül, párosulva a magasabb termésbiztonsággal. Az ideihez hasonló szélsőséges évjáratban a hibridek és fajták termésszintje között a különbség várhatóan még magasabb lesz.

A világ olajosmag piaca jelenleg és várhatóan a jövőben is hiánnyal küzd majd, ezért a repce kereslete hosszabb távon is emelkedik, stabil és kiszámítható, az átvételi árak magasak. Éppen ezért érdemes repcét termeszteni!

Azonban minden agrotechnikai mûvelet célja a magasabb termésbiztonság kell, hogy legyen. Ezek a következők: jó elővetemény, kiváló magágy, alacsony tőszám (35-45 növény/m2), gyomirtás, hibridek használata, gondos növényvédelem és optimális tápanyag ellátás –egyszóval az intenzív technológia.

Az Euralis versenyképes hibrid kínálata ehhez nyújt páratlan lehetőséget:

Az ES Natalie korai hibrid. Zömök növények, rendkívüli szárszilárdság jellemzi. A magasabb tőszámokat jól tolerálja. Sclerotinia toleranciája kiváló. Nagyobb vetésterületen a betakarítás ütemezésére feltétlenül ajánljuk.

 


 

 

Az újonnan bevezetett ES Neptune kiváló termőképességû korai hibrid, kezdeti fejlődése kiemelkedő, az állomány nagyon egészséges. Mély fekvésû, kórtanilag problémás táblákba és vetésváltásba egyaránt ajánljuk.

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

Az idei év újdonsága a középérésû csoport elején érő robosztus ES Danube hibrid. Termőképessége rendkívül magas, Phoma és Sclerotinia ellenálló képessége kiváló.

Intenzív repcetermesztéshez ajánljuk magas kórtani nyomás esetén is.

A középérésû ES Mercure stabil termőképessége, betegség ellenálló képesség és rendkívüli elágazási hajlama jelentősen a hibridek átlaga feletti. Kezdeti fejlődése és szárszilárdsága rendkívüli. Az állomány egyöntetû, a tőhiányokat és az alacsony tőszámot kiválóan kompenzálja. A tőszámot sûríteni nem ajánlott. Alacsony tőszámhoz (300-400 000/ha) és széles sortávolságokhoz (25-50 cm) is kiváló választás.

Az ES Artist kiemelkedik a középérésû hibridek közül magas termőképességével, szárszilárdságával és magas olajtartalmával. Ár/teljesítmény aránya rendkívül kedvező.

Cserélje le fajtarepcéjét Artist-ra! A többlet hozam és a termésbiztonság bőven ellensúlyozza a valamivel magasabb vetőmag árat!

Összefoglalóan az Euralis hibridek erősségei: a magas hozam, a rendkívül sok elágazás, az egészséges növények és a termésbiztonság.

Az intenzív és jövedelmező repcetermesztéshez válassza az Euralis hibrideket! A hozamot, jövedelmét ne kockáztassa!

Dr. Nagy Sándor

termékfejlesztési- és marketingvezető

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?