2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Országjáró Vicon gépek

Agro Napló
A Kverneland Hungária Kft. májusban kereskedõ partnerei közremûködésével szervezte meg a Vicon szálastakarmány gépsor bemutató körútját. Az Agro Napló a Dél-Dunántúlon kereskedõ Tomelilla Kft. meghívására Bicsérdre, illetve az Agro Naplóból már jól ismert, sárosdi illetõségû Agrospic Kft. invitálására Pálfára, a PT-Agro Kft.-hez látogatott el. Utóbbi helyszínen a munkagépek vonóerõ kiszolgálását az Agrospic széles gépkínálatában szereplõ Zetor traktorok, egy 90 Le-s Proxima, egy 110 Le-s Proxima Plus, egy 110 és egy 135 Le-s Forterra biztosították.  

Mint ismeretes, a szálastakarmány betakarítás gépei a norvég Kverneland Group kínálatában egységesen Vicon névre hallgatnak. Az országjáró körútra egy olyan teljes gépsort állított össze a hazai képviselet, mely magában foglalja a kaszálást, rendterítést, rendképzést, bálázást és csomagolást, valamint a bálabontást.





Haladva a mûveletek sorában elsőként egy 2,4 méter munkaszélességû tárcsás fûkasza „kapott hangot”. A függesztett CM 2400-as hordozza a kaszák összes sajátosságát. A megszokott ovális 2 pengés tárcsás elrendezés helyett háromszögben elhelyezkedő tárcsákkal találkozhatunk, tárcsánként 3 db pengével. A Vicon tárcsás fûkaszák páros számú – jelen esetben 6 –, összeforgó tárcsákkal szereltek. Ezzel a kialakítással a kaszapengék közül egy mindig a vágástérben helyezkedik el, ami nagyobb sebességet és jó vágásképet biztosít. Akadály esetén a rugóterhelésû kaszavédelemnek köszönhetően a kaszatest hátralendül, elnyelve az ütközésből eredő erőhatást. A kaszagerendely védelméről csúszótalpak gondoskodnak, amik teljes szélességben védik azt. A csúszótalpak alatt kopóbetéteket helyeztek el, növelve ezzel a hosszabb élettartamot. Szállításkor a kaszatest 90°-ban a traktor mellé hajtható, a munkahelyzetbe állítás után további +/- 45°-ban üzemeltethető a vízszinthez képest. A gép területteljesítménye 2-3 ha/óra a vágott anyag illetve a terület minőségétől függően.

 


A háromszög alakú tárcsa 3 késsel az optimális vágás egyik feltétele

 

 

A kisebb kategóriás gépek közé tartozik a Fanex 463 Compact Line rendterítő, ám ezen is megfigyelhetőek azok a tulajdonságok, amik a nagyobb munkagépekre jellemzők. A 4,6 m munkaszélességû gép rotorjára szerelt villatartó karokon 10 mm-es rugóacél villák találhatók.



A karokon elhelyezett csavar segítségével az ujjak szöge állítható, ezáltal még precízebb szórásképet kapunk, míg minden egyes rotor alatt egy csap segítségével a szórás szögét tudjuk állítani. Munkahelyzetből szállítási helyzetbe és vissza hidraulikusan állítható, mechanikus reteszeléssel. Egyszerû kialakítása egyszerû karbantartást tesz lehetővé, mely a rotorokon és a csuklópontokon elhelyezett egy-egy zsírzógomb segítségével könnyedén elvégezhető.



A rendképző kínálatot egységesen az Andex család képviseli. A bemutatóra szintén egy kisebb, a sorozat második tagját, az Andex 464 típusjelû rendképzőt hozták el. A munkagép 4,6 m munkaszélességgel bír. A rend beállítása egy csavarkötéssel változtatható. Egy teljesen alapfelszereltségû gép, ami magában foglalja a 10 mm rugóacél villákat, a tandem futómûvet, a teljes mértékben olajfürdős hajtómûházat, a menet közbeni hidraulikus munkamagasság-állítást (Hydrolift). A villakarok leszerelhetők, ami hosszabb szállítás esetén ajánlatos is a karok letörésének megakadályozásának érdekében. Hasonlóan az előbb említett Fenex rendterítőhöz, a karbantartási igény szintén minimális. Területteljesítménye 4 ha/óra, ami területtől függően akár változhat is.



A Vicon palettáján a fix- és a váltózókamrás bálázók egyaránt megtalálhatók. Elsőként az RV 4116 változókamrás bálázót ismertették, melyet az RF 3225 fixkamrás bálázó követett. A 4116-os ujjas továbbítóval, illetve rotoros kivitelben áll rendelkezésre. Ennél a gépnél a 2 méteres rendfelszedő után egy ujjas továbbító egység továbbítja a bálakamrába az anyagot. Felszereltségéből és kialakításából adódóan a legolcsóbb változatról beszélhetünk. A bálázók háló-, illetve madzagkötözéssel láthatóak el. A hálófeszítés kétoldalt rugóterheléssel történik. A háló rétegszámának beállítása elektronikusan a kezelőpultról történik. Az értékek fokozatmentesen, tizedenként változtathatók. A bálaátmérő 0,8–1, 65 m között szintén fokozatmentesen állíthatók.

 


A bálahálót a befûzése után a két oldalt elhelyezett rugó feszíti meg

 

 



A lekaszált, bebálázott anyag csomagolására is felhívta a figyelmet a gyártó képviselője. A vontatott kivitelû BW 2400 körbálacsomagoló 1000 kg súlyú bálák kezelését is lehetővé teszi. Egy hidraulikus felszedő kar továbbítja a bálát a forgóasztalra. Forgás közben a bálák stabilitását a kétoldalra helyezett egy-egy kúpos henger biztosítja. A bála forgatását hidromotor látja el. Mechanikus áttételeken keresztül történik a hengerek meghajtása. A hengereken 4 db heveder van, amit a bála súlya tapaszt rá azokra. A bálacsomagoló egyik fontos eleme a fóliavágó kés, ami mechanikus reteszeléssel nyitódik a forgás közben és billentéskor elvágja a fóliát és a következő csomagolandó bálához elkapja a fóliát.



Az állattartó telepek hasznos gépe lehet az almozásra és etetésre egyaránt használható Kverneland Taarup 853. A 3m3-es bálakamra 2 körbála szállítását teszi lehetővé. A bálafelszedés az 1200 kg-ig terhelhető hidraulikus hátsó ajtóval könnyedén megoldható. A 14 késes bontódob sajátossága, hogy a legtöbb anyagtípussal megbirkózik. A 853-ast egy kétfokozatú hajtómûvel szerelték, hogy a ventilátorfordulat optimális legyen, függően attól, hogy kifúváskor almozást vagy etetést végzünk. Az oldalsó kiosztó torony 310°-os szögben állítható egy hidromotor segítségével, míg a torony végére szerelt lemezek szögállását egy elektromotorral szabályozhatjuk.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!