Egyszerűen jó az Everun rakodó

Agro Napló
Immár több mint öt éve forgalmazza Magyarországon a SZEGÁNA Kft. az Everun derékcsuklós rakodóit. A gazdáknak igénye van az olcsó, egyszerű felépítésű, és könnyen karbantartható rakodógépekre, ezeknek a kitételeknek az Everun rakodói megfelelnek. Hogy milyenek is a gépekkel kapcsolatos felhasználói tapasztalatok, azt az alábbiakban olvashatják.

 

Oszkó Ferenc és Oszkó Zsolt sertés-bérhizlalással foglalkozik Pincehelyen. 2018 tavaszán rendeltek a SZEGÁNA Kft.-től egy EVERUN ER16 önjáró rakodógépet, melyet a nyár végén át is vettek a telephelyükön. A géphez a földkanálon kívül raklapvillát rendeltek. Következő évben kibővítették a munkaeszközök listáját, mivel hidraulikus trágyavilla, seprőgép és markoló adapter is rendelésre került!

Miért az Everunra esett a választás?

„Megfelelőnek találtuk a motor 50 LE-s teljesítményét az 1.600 kg-os emelési képességhez. A rakodógép tudása is az elvártaknak megfelelően alakult, kevés elektronika, kedvező ár és a legfontosabb: megfelelő szervizháttér!”

Milyen jellegű munkákra használják?

„A sokféle munkaeszköz miatt, minden felmerülő munka elvégezhető az Everunnal. Földútjavítás, bálarakodás, trágyakihordás az istállóból, a telep betonfelületeinek tisztítása. Általánosságban elmondható a gépről, hogy a karbantartásra figyelni kell. A gép fogyasztása jónak mondható, de pontosan nem mértük.”

A Nagybajomi Agrárgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén beszélgettem Kiss Lajos telepvezetővel, az általuk rendelt Everun rakodógépekről. Először egy ER20-as típusú 75 LE Cummins motoros rakodót rendeltek 2.000 kg-os emelési képességgel, 3,45 m emelési magassággal, amely a régi, Faresin típusú nagyobb gép munkáját váltotta ki. 2019 tavaszán történt a rendelés és májusban leszállításra került a rakodó, földkanállal, trágyavillával és pelikán kanállal. A rendelés fő szempontja volt a kedvező ár.

Kevesebb, mint egy évvel később, 2020 januárban rendeltek még egy kisebb testű kitológémes ER1000 típusú rakodót 900 kg-os emelési képességgel, 3,5 m-es emelési magassággal, pelikán kanállal és földkanállal, mely a szűkebb helyeken lévő kisebb kézi munkákat váltotta ki. A kisebb géppel könnyebben tudnak mozogni az istállóban és a nagyobb testvér munkabírása is meg­győzte a telepvezetőt.

Az ER20-as rakodógép az év minden napján dolgozik és az első évben 1.400 üzemórát teljesített. A nagyobb gép feladatai a trágyakihordás, bálarakodás és a tereprendezés, a kisebb gép a szűk helyekről szedi ki a trágyát, illetve szalmabálahordás.

Mik a tapasztalatok az Everun rakodókkal?

„Amennyiben a kisebb kezdeti hibák ki vannak küszöbölve akkor jó, megbízható gépet kapunk. Nagy előnye, hogy nincs telezsúfolva elektronikával, ezért a meghibásodás lehetősége is kisebb. Az Everun ER20-ast használjuk többet, annál üzemóránként kb. 5 literes a fogyasztás, ami igen kedvező a korábbi gép 8 literes fogyasztásához képest. A kis ER1000-es fogyasztása elenyésző a kis 3 hengeres Kubota motornak köszönhetően.”

Lukács István zselicszentpáli szarvasmarhatartó 2018 szeptemberében vette át az általa nyáron rendelt Everun ER08 fülke nélküli, 27 LE motorral szerelt, 800 kg emelési képességű rakodógépet. Körmös földkanál és trágyavilla lett rendelve a géphez, mivel fő feladata a trágyakihordás és a bálarakodás.

Több rakodót is megnézett, mielőtt a vásárlás mellett döntött és az ár, illetve az országos szervizhálózat volt a döntő érv az Everun és a SZEGÁNA Kft. mellett.

„Korábban nem volt rakodógépem, ezt az Everun ER08-ast a kézi munka kiváltására vásároltam, nagy segítség lett ez a gazdaságomban.”

-KZs -
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pár szóban az evaporatív hűtésről

Pár szóban az evaporatív hűtésről

Az éghajlati változások hazánkban is egyre nagyobb gondot okoznak a zárt tartási rendszerben üzemelő állattartó telepeknek. A hőségnek betudható elhul...

Manitou újdonságok

Manitou újdonságok

A mai kor egyik biztos pontja, az állandó változás. Egy olyan nagy múltú rakodógyártó esetén, mint a Manitou, ez a fejlődést és a fejlesztéseket jelen...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!