2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló
Az utóbbi idõben sok kérdés érkezett az Agro Napló olvasóitól a biztosításokkal kapcsolatban. Az alábbiakban a legjellemzõbb kérdéseket válaszoljuk meg.

A megkötött támogatott növénybiztosítási szerződést meddig és hova kell elküldeni?



2012. július 30-ig a termelőknek meg kell küldeniük a megkötött biztosítási szerződés másolatát a megyei MVH kirendeltség részére. Amennyiben a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő, a biztosított az MVH által közleményben rendszeresített formanyomtatványon meghatalmazza a szerződő felet a biztosítási konstrukció megkötésére. A szerződő fél a meghatalmazásban kötelezettséget vállalhat a szerződés másolatának és a meghatalmazásnak a megküldésére.

 

 

Meddig lehet befizetni a támogatott növénybiztosítás díját?



A támogatott növénybiztosítás utolsó díjrészletének október 30-ig be kell érkeznie a biztosító felé. (A biztosító a díjigazolást november 15-ig nyújtja be az MVH felé.)

 

 

A növénybiztosítás befizetett díját kell-e az MVH felé igazolni a termelőnek?



A biztosítónak kell a díjigazolást november 15-ig benyújtania az MVH felé. A termelőknek a díj befizetésének igazolásával kapcsolatos teendője nincs az MVH felé.

 

 

Milyen mértékû volt a rendelkezésre álló 2,7 milliárdos támogatási keretre beérkezett támogatási igény?



A biztosítók eddigi visszajelzése alapján a támogatási keret nem lett kihasználva. A beérkezett igények nem érték el az 1 milliárdos értékhatárt.

 

 

Az Egységes kérelemben jelöltem a támogatott növénybiztosítási igényemet, azonban nem támogatott növénybiztosítást kötöttem. Milyen teendőm van?



Az Egységes kérelmet módosítani kell a W0122 adatváltozás bejelentő lapon. „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” – kérdésre jelölje be a „nem” választ!

 

 

Milyen biztosításokra vetnek ki újabb adót?



A jövő évre tervezett biztosítási adó gyakorlatilag a beteg- és az életbiztosítások kivételével minden módozatot érintene. A kötelező felelősség-biztosítás 30%, a casco biztosítás 15%, míg a többi biztosítási módozat 10%-nyi adóval venné ki a részét. A törvényjavaslat alapján a kivetett adó alanyai maguk a biztosító társaságok lennének. A biztosítók ezeket a terheket várhatóan az ügyfelekre fogják majd hárítani. Ez drágulást fog eredményezni, tehát érdemes lesz átnézetni a biztosításokat!

 

 

Mi történik, ha nincs kötelező biztosításom? Megbüntetnek?



A közúti közlekedésben az elmúlt években jelentősen emelkedtek a kiróható büntetések összeghatárai. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent a rendelkezéseknek megfelelően intézzünk. Fontos, hogy erre odafigyeljen, hiszen a bírság elérheti akár a 100 ezer forintot is. Arról nem is beszélve, hogy a kötelező biztosítás nélküli napokra a Mabisz fedezetlenségi díjat számol fel, mely többszöröse a rendes biztosítási díjnak. Az intézkedések elhúzódása a gépjármû forgalomból való kivonásával is járhat, ami további kellemetlenségeket, és pluszköltséget jelenthet mindenkinek. Ez ellen sajnos csak egyet lehet tenni, a biztosítás díját mindig időben befizeti még akkor is, amikor a biztosító adminisztrációs hiba miatt nem küld díjbekérőt vagy csekket.

 

 

Mire nyújt védelmet egy vagyonbiztosítás?



A vagyonbiztosítás a vállalkozás ideális védelme, hiszen igen szerteágazó esetekben biztosít fedezetet. A vagyonbiztosítások általánosságban a következő kockázatokra nyújtanak biztosítási védelmet:



- elemi károkra – robbanás, villámcsapás, vihar, árvíz, földrengés –, épületre zuhanó repülő tárgy által okozott kárra, jégverés vagy hónyomás esetére, elektromos áram által okozott tûz és villámcsapás másodlagos hatásakor.



- csőtörés és csőrepedés esetén is fizet,



- rablás, betörés ellen is biztosítva van, aki vagyonbiztosítást köt.



A felsorolt kockázatok kiegészítőkkel kiterjeszthetők, például üzemszünet miatt bekövetkezett káreseményekre, és a szállítmányokat is lehet biztosítani. A vagyonbiztosítás felelősségbiztosítással is kombinálható és üzemi balesetre is kiterjeszthető.

 

 

A saját telepen idegen készlet van. Ez biztosítható?



Idegen tulajdonú vagyontárgyak is biztosíthatók, mint lízingelt, vagy bérelt ingatlan és mûszaki berendezés, akár bérelt vagyontárgyakra is, de a kockázat kiterjeszthető egész beruházásokra, akár készpénzre is.

 

 

Van vagyonbiztosításom, de újabb eszközt vásároltam. Be kell jelentenem ezt a biztosítónak?



Amennyiben a biztosítási időszakon belül a vállalkozásnál vagyonváltozás következik be, azt a biztosító társaság felé jelezni kell, hiszen ez módosíthatja a biztosítási összeget, mely a kár kifizetése szempontjából igen fontos. Amennyiben az új eszközt nem jelentjük, és kár éri, a biztosító nem fogja az új eszközben bekövetkezett kárt megfizetni.

 

 

Hogyan érdemes meghatározni a vagyonbiztosításnál a biztosítandó vagyontárgyak értékeit? Mire biztosítsunk?



A vagyonbiztosításban a vagyontárgyakat célszerû új értéken meghatározni. Nem érdemes az avult értékkel számolni. A vagyontárgy biztosítási összegének meg kell egyeznie a vagyonbiztosítás szerződéskötés időpontjában érvényes új értékével (újrabeszerzési értékével).



Ha a biztosítási összeg a vagyontárgy értékénél kisebb, a biztosító a kárt olyan arányban köteles megtéríteni, ahogy a biztosítási összeg a vagyontárgy értékéhez aránylik. Figyelni kell arra is, hogy a vagyontárgy biztosítási összeg nem haladhatja meg a biztosított vagyontárgy valóságos értékét.



A vagyontárgy valóságos értékét meghaladó részében a biztosítási szerződés semmis, olyan, mintha meg sem kötötték volna. Ez azt jelenti, hogy a biztosítási esemény bekövetkezésekor a biztosító csak a valós értéket fogja megtéríteni. Ha a vagyontárgyat totálkár éri, akkor a biztosítók a kár bekövetkezésekor meghatározható új érték alapján állapítják meg a kártérítés összegét.

 

 

 

Amennyiben önnek is kérdése merül fel,

azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen,

vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!

 

 

Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél,

a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!