A BASF forradalmian új szõlõvédelmet biztosít az Enervinnel

Agro Napló
A szõlõ sikeres növényvédelme érdekében elengedhetetlen a folyamatos fejlõdés – új hatóanyagok és termékinnovációk kutatása. A ma elvárásainak azonban a technológiai fejlõdésen és fejlesztésen, a formulációkon és a hatásmechanizmuson túl figyelemmel kell lennie a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, ahogy a felhasználók védelmére is. A BASF forradalmian új terméke, az Enervin® mindezen elvárásoknak megfelelõ módon vesz részt a szõlõ peronoszpóra elleni védelmében.  

A XII. Szőlészeti és Borászati Konferenciának Herceghalom adott helyet februárban, ahol a BASF szakemberei tartottak értékes előadásokat a hatékony szőlővédelemről, és az Enervint tesztelő gazdák is megoszthatták tapasztalataikat a nagyszámú hallgatósággal.

Az Enervin a BASF legújabb fejlesztésû hatóanyagának, az Initium®-nak és a Metiramnak a gyári kombinációja. Az Initium (ametoktradin) kémiailag és hatásmechanizmusát tekintve is új, önálló hatóanyag-csoportot jelent, a Metiram pedig a széles spektrumú, nagy hatékonyságú kontakt hatóanyag. Az Initium új kémiai csoportba tartozik, hatásmechanizmusa is teljesen új – az eddigi hatóanyagoktól eltérő módon gátolja a gombák légzését, így kiemelkedő a peronoszpórafélékkel szembeni hatékonysága. Vaxdinamikus hatásmódja révén a hatóanyag a kipermetezést követően beépül a növény felszínét borító viaszrétegbe, és az alá, ezáltal biztosítva a nagyfokú esőállóságot és hatástartamot. A viaszrétegbe beépült Initium kristályokból nedvesség (pára, harmat vagy eső) hatására hatóanyag szabadul fel és oszlik el a viaszrétegben – így az új növendékeket is befedi és védi a peronoszpóra ellen.

 

A hazai kísérletek ugyancsak bizonyították az Enervin hatását, amely még az extrémnek minősíthető 2010-es esztendőben is megállta a helyét. A magyarországi tesztelésben 20 borvidék 63 termelő partnere vett részt, összesen 100 ha területen. A minősítés szempontjai között szerepelt a hatékonyság, a kezelhetőség (oldódás, keverhetőség, stabilitás), a teljes technológia hatékonysága, a fitotoxicitás és a mellékhatások.

Termelői tapasztalatok szerint a WG formuláció bekeveréskor több esetben gyorsan megduzzadt – de a javasolt felhasználással, közvetlenül a vízzel félig töltött permetlé tartályba öntve nem habzott ki, és nem csapódott ki. Stabil szuszpenzió, amellyel gyakorlatilag nem volt keverhetőségi probléma, sem semmilyen fitotoxicitás. Tapasztalat az is, hogy több komponensû tankkeverék előállításakor utolsó résztvevőként kell alkalmazni az Enervint, így semmilyen probléma nem merül fel, és hosszan stabil marad az oldat. Keverési problémák az alkalmazott készítményekkel nem jelentkeztek. A szaktanácsadók javaslatára Collis® SC-vel javasolt a keverése, de több helyen rovarölő szer illetve egyéb lombtrágya mellé keverésekor sem merült fel semmilyen probléma.

Kezelhetőségét, oldhatóságát, oldódásának sebességét és a formuláció kezelhetőségét is kiválónak találták az Enervint kipróbáló termelők, akik 90% fölöttire értékelték a termék valamennyi tulajdonságát. Hatékonyságát közel 100%-osnak ítélték levélen és fürtön is. Összehasonlítva más peronoszpórára ható készítményekkel jobbnak, sokkal jobbnak vagy legalább olyan jónak találták az új terméket. A teljes BASF-technológia hatékonyságát valamennyi szőlőbetegség ellen szinte 100%-osnak találták az elmúlt esztendőben a termelők.

 

 


A BASF célja az Enervinnel, hogy a magyar piacon a már korábban forgalomban lévő készítményeikkel rotációban teljes értékû megoldást biztosítson a peronoszpóra ellen – javaslatuk szerint virágzásban, illetve a növekvő bogyók védelmében a Collis-szal tervezhető a BASF által javasolt teljes körû fungicid-technológiába. A nedvesség hatására tovább terjedve az Enervin folyamatos külső burkot képezve biztosít kiváló védelmet ezekben a stádiumokban.

 

A rendezvény résztvevőivel a nagy sikerû terméket tesztelő gazdák egyikeként Kökény Benő osztotta meg a véleményét – ők Cegléden közel 60–65 éves hárslevelû ültetvényen próbálták ki az Enervint. November 4-én szüretelték erről a területről a szőlőt 26 cukorfokkal, eközben beteg bogyót nem találtak. Teljesen egészséges volt a szőlő, olyannyira, hogy a levelek sem sárgultak, hanem az első fagy után egyszerûen megfagytak. Az ültetvény oly üde és ép volt, amit korábban nem tapasztaltak. Kontrolljuk ugyan nem volt, mert a mellettük lévő szőlőt addigra már leszüretelték, Kökényék azonban egy csodálatos késői szüretelésû bort készítettek a termésből.

 

Gál József Gyöngyösről érkezett, ahol növényvédő szaktanácsadóként tizenöt gazdálkodóval áll kapcsolatban. Egyikőjükkel a Mátraaljai borvidéken próbálták ki az Enervint, amelyet Gyöngyöstarján térségében egy hektár területen állítottak kísérletbe. Az eredményekről és a tapasztalatokról szólva a szakember elmondta, hogy a kísérleti ültetvényen az elmúlt időszakban nem volt peronoszpóra. A tesztelést egy igen szép hárslevelû ültetvényen hajtották végre, ahol a gazda október vége előtt nem kezdi meg a szüretelést, de az sem ritka, hogy novemberben és néha decemberben végzi azt.

 

Az ismert szőlész-borász, Dr. Németh András szakmai hitvallása szerint ugyanis előbb nem szabad a szőlőt szedni. A kint hagyott szőlő melletti kontroll ültetvény is viszonylag nagyobb területû gazdaság, ahol azonos fajtából tudták az összehasonlító növényt biztosítani. A vegetáció során a leginkább veszélyes, illetve kritikus időszakban nem volt különbség az üzemi kontroll és az Enervines kezelés között. A későbbiekben azt figyelték meg, hogy a hónaljhajtásokon megjelentek az olajfoltok itt-ott, az Enervinnel kezelt növényeken viszont nem jelent meg olajfolt. Érdemi különbséget a vegetációban még nem lehetett látni, ez nyilván a csapadékmentes esztendőnek köszönhető. Az időjárásnak köszönhetően a nem Enervinnel kezelt területen sem volt tapasztalható érdemben rothadás a késői szüret idején.

 

Tekintse meg az Enervin® videót, a képgalériát, a konferencián elhangzott előadásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
InVigor® repcehibridek

InVigor® repcehibridek

A repcehibridek csakúgy, mint az élsportolók minden évben megmérettetik magukat eltérő körülmények között. A BASF-nél, amikor egy hibrid piacra kerül,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!