Az Alltech éppen ezekre a forradalmi változásokra összpontosítva alakította ki idei előadó körútjának tematikáját, amely fókuszában a holnap technológiájának alakítása áll, az út egy nyereséges jövő felé. A rendezvényeiken olyan új technológiákat mutattak be a takarmányozástól az epigenetikán át az alga takarmányozásban való felhasználásáig, amely információk átfogó képet adnak az ágazat jövőjének alakításáról.
A jövő alakításában óriási szerepe van a mezőgazdaságnak, a termelőknek pedig a robbanásszerûen növekvő népesség élelmezésén túl foglalkozniuk kell a csökkenő erőforrásokkal és a környezetvédelmi aggályok jelentette problémákkal is. Az előretekintéskor válaszolni kell a kérdésekre: mit tartogat a jövő a gyermekeink számára, és ebben milyen szerep jut a ma emberének. Ha ugyanis az utódaink jövőjére gondolunk, akkor forradalmasítani kell a gondolkodásunkat az élelmiszertermelésről éppen úgy, mint a gazdálkodásról. Az Alltech tulajdonosát, Dr. Lyons-t idézve: „Ágazatként és jó állampolgárként egyaránt az a feladatunk, hogy most foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel, a világunkat öröklő generációk érdekében.”
Az előadó körút hazai rendezvényén rendkívül érdekes előadások mutattak rá azokra a tendenciákra, amelyek alapos indokként szolgálnak ahhoz, hogy tudatosan, átgondoltan és a jövő érdekében cselekedjünk, hiszen utódaink egy komoly kihívásokkal teli világban fognak élni.
Sheelagh Pentony nemzetközi termékmenedzser beszélt arról, hogy a Föld népességének 23 százaléka él ma a szegénységi küszöb alatt, ugyanakkor az emberiség 80 százaléka rosszul, vagy alultáplált! Vizsgálatok szerint 2050-re a lakosság 35 százaléka nemcsak túlsúlyos, hanem kórosan elhízott lesz! Éppen ezért kell hangsúlyozni, hogy a népességet táplálni kell, és nem etetni! Ma már a fogyasztói tiltakozás is megjelenik a rossz minőségû és káros élelmiszerek ellen. Megdöbbentő tény, hogy manapság az oberitás több gondot okoz, és nagyobb számú halálozást, mint az éhezés.
Jules Taylor-Pickard alkalmazásfejlesztési csoportvezető elmondta, hogy ma táplálkozási forradalommal állunk szemben, egészséges, tápértékkel teli, friss, természetes, tápláló, ízletes és biztonságos terméket igényel a fogyasztó. Ennek alapja a programozott takarmányozás, amellyel mintegy génkapcsoló módjára irányítható az állatok egészségi állapota a takarmányozáson keresztül. A nem megfelelő takarmányozással bekapcsolt gének mûködésbe lépésével az állat külseje megváltozik, elhízik és a betegségek kockázata is megnövekszik. A programozott takarmányozással viszont csökkenthető a zsírtartalom mellett a koleszterinszint is.
Patrick Charlton európai alelnök kihangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság ma virágzik, és óriási lehetőségek vannak benne. Rendkívül fontos tehát, hogy izgalmassá tegyük az ágazatot a jövő generációk számára, ahogy az Alltech Kidzone programjában is megfogalmazza: mutassátok meg nekik a jövőt!