2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Krone PreChop finoman aprított pormentes szalma

Agro Napló
A Palotási MgZrt. Szolnoktól 10 km-re északra, Besenyszög-Palotáson gazdálkodik közel 5000 ha-on. Szántóföldi növénytermesztés mellett vetõmagüzemet is mûködtetnek. Szarvasmarhatelep rekonstrukciója címén egy 608 férõhelyes pihenõboxos termelõ istálló és egy 2x20 állásos gyorskijáratos fejõház valósul meg 2011-ben. A szálastakarmány- betakarítást évek óta Krone gépek végzik, és a 6 éves Krone 128 VFS szögletes nagybálázó cseréje is 2011-ben lett esedékes. A két beruházás ezen a ponton kapcsolódott, és egy teljesen új szalmabálázási technológia lett az eredménye. S. Papp Ernõ termelési fõmérnök úrral egy kellemes hangulatú beszélgetés alatt elevenítettük fel az elõzményeket, és eddigi tapasztalatokat.  


A Palotási MgZrt.-nek és a Valkon Kft.-nek nem ez volt az első kapcsolata egymással. Korábbi gépvásárlás, alkatrész- és szervizszolgáltatás révén már dolgoztak együtt. Miként került önökhöz a Krone BigPack 1290 XC PreChop-os szögletes bálázó?



A szarvasmarhatelep-rekonstrukció keretében szeparált hígtrágyakezelés valósult meg. A szeparátor mûködéséhez aprított szalmára van szükség, ellenkező esetben a szilárd fázis elválasztása nem tökéletes, valamint a technológia eltömődhet. Eredetileg egy fixkéses darálóval terveztük a szalmabálákat aprítani, és így kapott rövid szálú, és feltárt szalmát a bejuttatni a boxokba. Ezzel a megoldással több problémánk volt. A darálás óriási porterheléssel jár, így az nem végezhető közvetlenül a boxok, tehenek mellett. Ezért a telepen egy külön épületben kellett volna darálni, és az így kapott „laza” anyagot a jószágok alá juttatni. Nem találtuk meg azt az eszközt, amivel ezt a munkamûveletet gazdaságosan el lehetett volna végezni. Ezzel párhuzamosan bálázónk cseréje is aktuálissá vált. Felmerült a kérdés, hogy szeletelős bálázóval elkészíthető-e a számunkra szükséges minőségû szalma, de hamar beláttuk, hogy a szeletelő nem aprító, a technológiához a szeletelt bála nem lesz elég apró. Ekkor más irányba mentünk. A Valkon Kft. figyelmünkbe ajánlotta a Krone PreChop-ot, ami nem más, mint a bálázó elé épített előtétszecskázó. A 21 mm-es elméleti szecskahossz megfelelőnek tûnt, de a döntésünket segítette, hogy sikerült hozni Németországból egy bálát, így meggyőződhettünk a méretről, és minőségről.





A gépet 2011 júniusában vették át. Hogy sikerült bevezetni a korábbiakhoz képest új betakarítási technológiát?



Az eszköz beváltotta a hozzá fûzött reményeket. Úgy számoltunk, hogy a hígtrágya technológiához 250 t aprított, PreChop-os szalma szükséges. Mi közel 400 t-át készítettünk. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a számolt 250 t elegendő lesz, ezért a többletet máshol tudjuk hasznosítani. Bálabontó kocsival kiszórva egy bála 600 boxba elegendő. Azt tapasztaltuk, hogy a PreChop-os bálát használva mélyalomban fele annyi szalma szükséges. Ez egyértelmû szalma-megtakarítást jelent. A finoman aprított pormentes anyagot rostpótlás céljából etetjük is. A bálázóval több mint 6000 darab bálát készítettünk. Terveink szerint 2012-ben növeljük a PreChop-os bálák számát.

 


 







A telep bejárásakor megnézett szalmaminták azt mutatják, hogy a 21 mm-es elméleti szecskahossza a valóságban is megállja a helyét. Mennyire formatartóak a bálák?



Az első bálák lazák voltak, azokat nehezen tudtuk rakodni. A gép üzemeltetéséhez kb. 230 Le szükséges. Munkaszervezés végett, 2011-ben egy 195 Le-ös traktorral tudtunk bálázni. Az első bálák után növeltünk a bálatömörségen, így a bálák formastabilak, és jól rakodhatók. A bála a zsineg elvágása után szinte szétrobban, mint egy „elpukkantott konfettis zacskó”.

 





Hogyan foglalná össze az első év tapasztalatait?



Azon beruházásaink egyike, melyet minden ágazat „jó döntés”-nek tart. A mûszakisok elégedettek, mert egy új, stabil géppel dolgozhatnak, melynek a szervizesek felkészültségéről már 2010-ben, a régi gépünknél meggyőződhettünk. Az állattenyésztők is elégedettek. A jó minőségû feltárt szalmát könnyebb szétteríteni, és magasabb a nedvszívó képessége. A vezetőség is elégedett, mert a hígtrágya-kezelési technológiához a szükséges minőségû szalmát már a tarlón bálázás közben el tudjuk készíteni. Ez energia, emberi erőforrás, és költségmegtakarítást eredményez. A további felhasználási területek, például a mélyalomnál történő kevesebb szalmaszükséglet, további pozitív tapasztalatok a Krone PreChop javára.

 

 


Lengőkéses rotor

 





Engem, mint értékesítéssel foglalkozó mezőgépészt, mindig büszkeséggel tölt el, amikor egy cégünk által értékesített eszköz ennyire sikeres, és jól mûködik. Búcsúzáskor S. Papp Ernő biztosított arról, hogy a tőle telhető minden segítséget megad a technológia Magyarországon történő megismertetéséhez. Felajánlását ezúton is köszönöm.

 

 

 


PreChop



A rendfelszedő elé épített szecskázó Krone szögletes bálázókhoz. 56 darab lengőkéssel szerelt 520 mm-es rotor 3000 1/min fordulatszámmal továbbítja, és ütközteti az anyagot a két sorban elhelyezett állókéseknek.

 

A különböző szecskahossz eléréséhez az ellenkés három lépcsőben állítható.

 

PreChop nem csak szecskáz, hanem a szalmaszálakat feltárja, melynek eredménye egy finomra aprított, pormentes anyag, mely számos célra hasznosítható.



Kecskeméti Sándor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!