Szaktanácsadó válaszol

Agro Napló

A legfrissebb információk szerint legkésőbb meddig lehet igényelni a jelenleg hatályos formában, illetve módon az osztatlan közös földtulajdonból való kiválást?



A közös tulajdon megszüntetésének feltételeit várhatóan még az idei évben új jogszabályokban kívánja rögzíteni a kormány, valamint az illetékes minisztérium, így az eljárásrend rövid időn belül valószínûleg teljes átalakuláson megy majd keresztül. Ennek előkészítéseként a közelmúltban már módosították a közös tulajdon megszüntetésének külön szabályairól szóló törvényt, és végső kérelmezési határidőt állapítottak meg az ún. régi típusú „önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmek” benyújtására. Ezeket a kérelmeket legkésőbb 2012. június 1-ig lehet benyújtani a földhivatalokhoz.

 



A Kölcsönös megfeleltetés követelményeinek és előírásainak ellenőrzése mely borpiaci intézkedésekre vonatkozik?



A Kölcsönös megfeleltetés előírásait az alábbi két borpiaci intézkedésnél kell betartani:



Szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása (161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet);

Szőlőültetvények kivágásának támogatása (100/2008. (VII. 6.) FVM rendelet).

 



Mely gazdálkodók jelentkezhetnek be a kérődző szerkezetátalakítási programba?



Azon gazdálkodók jelentkezhetnek be a programba, akik a referencia időszakban – 2010. július 1.–2011. június 30. – anyatehenet, hízott bikát vagy – 2011-ben – anyajuhot tartottak, és rendelkeznek egységes területalapú támogatásra jogosult területtel.



A kérődző szerkezetátalakítási támogatást az Egységes kérelemben (EK) lehet igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén 2012. május 15. napjáig (szankciómentes benyújtási határidő).

 



Lehet-e igényelni idén is a tejtermelők különleges támogatását?



Igen. Már megjelent az a minisztériumi rendelet, mely a tejtermelők idei évi különleges támogatásának feltételeit állapítja meg. Ez alapján a beszállítási, illetve közvetlen értékesítési tejkvótával rendelkező tejtermelő a saját gazdaságában a 2011/2012. kvótaévben megtermelt, és ténylegesen értékesített tej után különleges támogatást vehet igénybe.



A különleges támogatás igénybevételének feltétele, hogy:



- a kérelmező az állatok tenyészetének állattartójaként szerepeljen a szarvasmarha ENAR nyilvántartásban,



- az igénylő gazdasága „gazdasági szempontból sérülékeny” vagy „környezeti szempontból érzékeny” területen legyen,



- a tejtermelő rendelkezzen legalább 1 hektár SAPS támogatásra jogosult területtel, valamint MVH-s regisztrációval.



A támogatási kérelmet 2012. május 15-ig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A végleges literenkénti támogatási összeg az igénylések mennyiségétől függ, melyről az év második felében várható döntés. (A tavalyi évben 9,70 Ft/liter volt.)

 



Kb. mekkora volt a túligénylés mértéke a januári Mezőgazdasági utak fejlesztése pályázaton?



A januári benyújtási időszakban 234 db támogatási kérelem érkezett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), mintegy 7,25 milliárd Ft támogatási igénnyel. A jogcím maximális keretösszege 3 milliárd forint, így a túligénylés majdnem 2,5-szeres volt. A kérelmek feldolgozását jelenleg is végzi az MVH.

 



Mekkora a kompenzációs támogatás évenkénti mértéke kedvezőtlen adottságú területen?



Azok a gazdálkodók, akik kedvezőtlen adottságú területtel (KAT) rendelkeznek, évente kompenzációs támogatásban részesülhetnek. A kompenzációs támogatások mértéke a kétféle terület-besorolás szerint:



- „KAT 19” terület esetén 85,9 euró/ha;



- „KAT 20” terület esetén 10,94 euró/ha.



A támogatást évente, az Egységes kérelem (EK) részeként lehet igényelni az MVH elektronikus felületén. Azon termelőknek, akik KAT támogatást igényelnek, gazdálkodási naplót kell vezetniük az adott területekre és csak meghatározott növényeket termeszthetnek!

 



Várhatóan mekkora lesz a szőlő- és gyümölcsös ültetvényekben felhasznált gázolaj (de minimis) támogatásának mértéke?



A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) várhatóan módosítja a szőlő- és gyümölcsös ültetvényekben felhasznált gázolaj (de minimis) támogatását szabályozó rendeletét, mely szerint a támogatás mértéke literenként 95 forintra emelkedik a korábbi 70 forintról.

 



Hány forint egy 9 millió forintos éves értékesítési árbevétellel rendelkező termelő termékdíj átalánya?



A tárgyévet megelőző évben legfeljebb évi tízmillió forintos értékesítési nettó árbevételt elérő mezőgazdasági termelő termékdíj átalánya 2000 Ft/év.

 



Ha egy termelő MVH-s regisztrációs adataiban változás történik, és azt elmulasztja bejelenteni a hivatal felé, milyen mértékû szankcióval sújtható?



Az MVH ügyfél-nyilvántartási rendszerében szereplő gazdálkodók kötelesek értesíteni a hivatalt a nyilvántartásban szereplő adataikban történt változásról, azok bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül. Az MVH a bejelentett adatok helyességét ellenőrizheti. A változás-bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a termelő 500 ezer forintig terjedő bírsággal is sújtható.

 



Aki 2012-ben a környezetvédelmi termékdíjat átalány formájában kívánja megfizetni, annak meddig kell ezt bejelentenie a NAV felé?



Az átalányfizetésre jogosult mezőgazdasági termelőknek az idei évre vonatkozó bejelentést 2012. április 20-ig, vagy a tárgyévben kötelezetté váló gazdálkodó esetében a kötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül kell teljesíteni.

 



Szőlőtelepítési jogok igénylésénél mekkora mértékû árcsökkentést jelent, ha a termelő vállalja, hogy a vásárlást követő borpiaci év végéig elvégzi a telepítést?



Az újratelepítési jogért fizetendő összeg hektáronként 150 000 Ft, mely a fenti vállalás esetén 40 000 Ft/ha-ral csökken.

 



Legkésőbb meddig fizeti ki az MVH az idei évben igényelt és jóváhagyott agrárkár-enyhítési pénzeket?



A MVH a tárgyévet követő év – jelen esetben 2012. évre vonatkozóan – 2013. március 31-ig határozatban értesíti a mezőgazdasági termelőt a kárenyhítés mértékéről és teljesíti a kifizetéseket.

 

 

Amennyiben Önnek is kérdése merül fel, azt várjuk a szaktanacsadas@eurofarm.hu e-mail címen, vagy a 06-96/213-788-as telefonszámon!

Kérjük, hogy e-mailben küldött kérdéseiknél, a levél tárgyában tüntessék fel az „Agro Napló” kifejezést!

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!