Yamato - nagyon ütõs!

Agro Napló
A Sumi Agro Hungary Kft. nem mindennapi körülmények között indította hódító útjára új termékét, a korszakváltó fungicidként aposztrofált Yamato gombaölõ szert. A februári szakmai konferenciát állófogadás követte, és a világhírû tradicionális japán taiko dobosok, a Yamato együttes fergeteges koncertje zárta.

A Sumi Agro új európai fejlesztésû terméke nevét az erős japán kötődéssel magyarázta Wirth László ügyvezető igazgató. Annak ellenére, hogy jó néhány évvel ezelőtt eldőlt már a termék neve, szakmai útjának indulását egy olyan tradicionális japán produkcióval kötötték most össze, amely páratlan a világban – ezzel is erősítve a japán imázst az európai mellett. A YAMATO korszakváltó fungicid, a szakmának és a felhasználónak éppen olyan fontos újdonság, mint magának a cégnek.



A Sumi Agro hazai története a hetvenes évek végén kezdődött, amikor a Topsin-M (a Sumitomo iroda közvetítésével) megjelent a magyar piacon. A következő korszak a cég életében – amely az uniós csatlakozással ért véget – a Bancol-hoz köthető, majd 1991-től indult az az építkezős időszak, amikor létrehozták a szakemberekből álló értékesítési hálózatukat. A Sumit Agro Hungaria 1992-ben alakult, a Sumi Agro elődjeként. Születésnapra készülnek tehát 2012-ben, visszatekintve pedig van is mit ünnepelniük húszévesen.



A Sumi Agro vállalatcsoport 2006-ban Európában önálló termékfejlesztésekbe kezdett. E termékfejlesztés első eredménye volt a Biosild TOP. Az önálló termékfejlesztésekkel összhangban újult meg a vállalatcsoport arculata is, és ekkortól datálhatók azok az anyagi-szellemi-innovációs eredmények, amelyeket ma is hasznosítani kívánnak. A folyamatos termékpaletta bővítésének a japán anyavállalat, a Sumitomo nyújt biztos hátteret.



Tevékenységük céljai között fogalmazzák meg, hogy mindig legyen olyan komplex kínálatuk, amely új eredményeket és megoldásokat hoz a növényvédelemben és tápanyag-utánpótlásban. Ahogy a Biosild TOP, úgy a Yamato is az európai cégcsoport finanszírozásának és fejlesztésének olyan terméke, ahol az engedély tulajdonosaként már a Sumi Agro szerepel.



A cég filozófiája szerint a magyar mezőgazdaság egy rendkívül jó potenciállal bíró, nagy hagyományokkal rendelkező és igen komoly eredménnyel kecsegtető ágazat, amelyben érdemes tevékenykedni. A gyakran generációkról generációkra szálló elhivatottságnak, életformának folyamatosan új kihívásokkal kell megküzdenie. Erre összpontosítva igyekszik a Sumi Agro fejlesztéseit olyan kultúrákban is biztosítani, ahol ma még nincsenek jelen, vagy nem éppen meghatározó a szerepük.



A kalászosok területén – amely a magyar növénytermesztés struktúráját adva a termesztés volumene miatt is fontos a termelőnek és a forgalmazó cégeknek is – hosszú idő óta van széles kínálatuk, eredeti és hatékony megoldásuk. A kiemelkedően nagy és stabil területeken az évjárati hatásokon túl a termesztett növény egészsége érdekében is szerepet vállalhat a Yamato, amely három időszakban is kijuttatható gombaölő szer. Alkalmazható a gyomirtással egy menetben, a zászlóslevél megjelenésekor-kiterülésekor, illetve a kalászvédelem idején.



Jáger Ferenc fejlesztési menedzser részletesen bemutatta a korszakváltó fungicidet. A név választása önmagában rendkívüli dologra utal – a Yamato éppúgy jelenti egy város nevét, mint Japán egy történelmi korszakát, de egy életérzést is: a harmónia kifejezője. Nos, a Yamato-ban lévő hatóanyagok is harmonikusan illeszkednek egymáshoz. A termék három legfontosabb tulajdonsága így foglalható össze: „gyorsabb, mint gondolná – négypontos biztonság – teljes spektrum”.



A gyorsasága kiváló abszorpciót, az esőállóságot jelenti, ugyanis a kipermetezést követően a hatóanyagok nyolcvan százaléka egy órán belül felszívódik, és két óra múlva bármekkora eső is eshet, a Yamato már dolgozik.



A négypontos biztonság egyedi a fungicid palettán: a sejtosztódás gátlás – sejtlégzés blokkolás – két ponton ható ergoszterol bioszintézis gátlás alkotja az egységet, ezáltal akadályozza a kórokozót, vagyis a kórokozó penetrációját, amicélium növekedését és a szaporodását. A négypontos védelemnek köszönhetően protektív és kuratív hatás biztosítható, olyannyira, hogy a Yamato még megkésett permetezés esetén is képes „utána nyúlni” a kórokozónak és elpusztítani azt.



A teljes spektrum pedig abban áll, hogy a Yamato minden a kalászosban előforduló kórokozót garantáltan elpusztít (szártörő gombát, lisztharmatot, helmintospóriumot, rozsdát, szeptóriát és fuzáriumot száron és kalászon), amit a vizsgálati eredmények is igazolnak.



A Yamato a terméskilátások szempontjából természetesen a legmegnyugtatóbb hatással megelőző jellegû felhasználásban fejti ki hatását, de a virágzásig alkalmazható a kezelés. Kijuttatási dózisa egy átlagos évben 1,5 l/ha, erősebb fertőzöttségû esztendőben 1,75 l/ha. Joggal érdemelhette ki a termék szlogenjét: „Ön pihen, a Yamato dolgozik”.



Kalászfuzárium esetén, ha egyidejûleg nincs rozsdabetegség, akkor választható a kedvezőbb árú DON-Q vagy a DON-Q PLUSZ permetezőszer is, amelyről érdemes tudni, hogy a Magyarországon kapható kalászos fungicidek közül egyedüliként, előírásszerû felhasználás esetén nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje.



Wohl László kereskedelmi igazgató szerint a mezőgazdaság ma az egyetlen növekvő ágazat. Ez évi terveikről szólva új és érdekes termékekről, új engedélyekről, tovább erősödő felhasználói motivációról beszélt. Kihangsúlyozta az ár-érték arány jelentőségét, és a YAMATO-ról, mint a piacon egyedülálló termékről rövid összefoglalásképp elmondta, hogy biztonságos (négy ponton hat, egyedüliként a mai piacon), gyors felszívódású („eső előtt köpönyeg”), biztos keverhetőségû (ezáltal idő, pénz és energia megtakarítást eredményez), jövőbeni hatásbiztonsággal bír (fenntartások nélkül alkalmazható holnap is).



A Sumi Agro értékét minőségi termékeik határozzák meg, amelyek mindegyike rendelkezik valami olyan specialitással, amiért érdemes választani. A Toledo magas hatóanyag-koncentrációjával tûnik ki a többi termék közül, érdemes számolni vele! Új megoldásokat jelent a peronoszpórafélék ellen a Mixanil, a Lieto, és originális termékként csak lisztharmat ellen a Cyflamid.



A jubileumi esztendő újdonsága a Colosseum csomag – 50 ha-ra összeállítva a top termékekből, előnyös áron. A kiváló készítmények válogatása rugalmas felhasználási lehetőséget biztosít. Számos új növényvédő szer engedélyre ill. engedély kiterjesztésre is lehet számítani ez évben. A vetőmag fronton igen erős a Sumi Agro szója portfoliója, hiszen minden éréscsoportban kínál nagy termőképességû, garantáltan GMO-mentes fajtát.

 

 

 

 

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!