2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Az innováció remekei az AGROmashEXPO-n

Agro Napló
Az AGROmashEXPO nemzetközi innovációs nagydíját nyerte el az Austro Diesel pályázatában szereplõ Massey Ferguson MF 7624 nehéz univerzális traktor, melynek korszerû mûszaki paraméterei mind a kezelõk szolgálatában állnak: hatékony üzemelés, alacsony üzemanyag-fogyasztás és tágas, kényelmes fülke. A tervezõk nagy gondot fordítottak a formatervezésre, a megjelenésre is.  

A traktorba épített AGCO SISU POWER motorok beépített, legkorszerûbb SCR második generációs füstgázkezelő rendszert használnak. Így a traktorok nemcsak a TIER 4i környezetvédelmi értékeknek felelnek meg, hanem közel 10%-kal is csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást. Ez az érték a már szükségesen hozzáadott AdBlue karbamid folyadék költségét is tartalmazza. Az MF rendszere nemcsak takarékos, de gyakorlatilag karbantartásmentes és a traktor teljes élettartamát kitölti.

 


Az erőgép kiemelkedő tulajdonságai meghozták az elismerést a forgalmazónak

 

 



A motor főtengelyén mért legkisebb fajlagos hajtóanyag-fogyasztása 192 g/kWh. Ez szinte a legkedvezőbb érték a kategóriában. Az 50 km/h végsebességû sebességváltómû fokozat nélküli (Dyna-VT), vagy csoport-powershift (Dyna-6) kivitelben áll rendelkezésre. Ez nemcsak hatékony kezelést, de gyors szállítást eredményez közúton, illetve precíz szántóföldi munkatempót tesz lehetővé. A munkagép optimális haladási tempóján tudunk bármilyen körülmény között haladni a traktorral, ezáltal a munka minősége elsőszámú.



Az ergonómia szempontjából kiemelkedő a vezetőfülke hidraulikus rugózása (OptiRide Plus). A vezetőfülke felszereltsége magában foglalja az aktív csillapítású vezetőülést éppúgy, mint a Multipad joystick alapú vezérlőrendszert, a Speed Steer gyorskormányzást, a sebességmemóriákat, az ISOBUS-t, a CCD Display monitort. A megannyi extra kezelése azonban egy logikusan elhelyezett joystickról és vezérlőpanelről lehetséges. Így a munka nemcsak hatékony és takarékos, hanem egyszerûen, megerőltetés nélkül is elvégezhető.

 



Nemzetközi innovációs nagydíjban részesült a KITE Zrt. által pályázott John Deere 7280R traktor



A John Deere 7280R az intelligens teljesítmény-szabályozás (IPM) segítségével éri el a 310 LE-s csúcsteljesítményt, és ezzel kategóriájában a traktorgyártás jelenlegi csúcsát képviseli. Mindemellett a 7280R új Stage III B szintû, erőteljes és megbízható PowerTech motorja „CsakDízel” technológiával lett építve, amely a személyautók millióiban már bizonyított, csupán egy folyadékot (dízel) használó egyszerû, megbízható és költséghatékony megoldás a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.



A 7R az egyedülálló ActiveCommand kormányzással is kapható, ami a 2009-es Agritechnica-n a DLG aranyérmet nyerte el. Az opcionális ActiveCommand kormányrendszer automatikusan alkalmazkodik a szántóföld vagy országút útviszonyaihoz. Ezen kívül a CommandView II fülke a CommandArm konzollal, a GreenStar 3 CommandCenter kijelzővel és az opcionális ActiveSeat ülésrugózással – amely idén ezüstérmet nyert az Agritechnica-n – egyedülállóan kényelmes munkakörnyezetet biztosít.



A 7280R-t úgy tervezték, hogy nagygazdaságok és bérszolgáltató cégek sokoldalú „igáslova” legyen. A teljesítmény-maximalizálás érdekében a KITE Zrt. partnerei a gépvásárlást követő egy éven keresztül ingyen is megtapasztalhatják a JDLink Ultimate távfelügyeleti és a ServiceADVISOR (távoli szerviztanácsadó) monitoring és diagnosztikai rendszerek alkalmazásából származó előnyöket is.

 

 


A John Deere 7280R „Az Év Traktora 2012” címet is elnyerte az Agritechnica

kiállításon, Hannoverben

 

 



A költségcsökkentés jegyében



A 30. AGROmashEXPO-t megelőzően hirdették meg a kiállításhoz kapcsolódó Termékversenyt, ahol a hazai és nemzetközi szintû fejlesztések díjazására három kategóriában is sor került. A pályázatok között szerepelt a Deraland Kft. Deraland Talajvédelmi Rendszere (DTR), amely sikeresen nyerte el a Hazai Termékfejlesztési Oklevelet. A rendszer a gumiabroncs nyomásszabályozás és gumihevederes járószerkezetek gyakorlati hasznosságára, illetve alkalmazására hívja fel a figyelmet. A DTR használatával jelentős idő-, üzemanyag-megtakarítás, és ezek által költségcsökkentés érhető el. Kapcsolódó anyag a DTR rendszerről



 


Dér Attila, a Deraland Kft. ügyvezetője vette át az oklevelet

 





Az AGROmashEXPO kiállításon elismerő oklevélben részesült az Omikron Kft. OKRM – 6/1000 rugóskapával és 1000 kg-os mûtrágyaszóróval szerelt sorközmûvelő kultivátora. A tartály a jól bevált Gaspardo féle mini-max adagolókkal van felszerelve. Szállítási és vontatott munkahelyzetben a szállítókerekek hidraulikusan kiemelhetők. Különböző mûvelőelemekkel (rugós – merevszárú – töltögetőkapa) szerelhető. 1000 kg ûrtartalmú mûtrágyaadagoló tartállyal rendelkezik. Szállítási feltételeknek megfelel, rendkívül hatékony, nincs szerelési időveszteség, a tartály ûrtartalma lecsökkenti a töltési időt. Hatékonyságával illetve termelékenységével minőségjavulást eredményez, illetve költségcsökkentő hatása figyelhető meg.

 

 


Balról: Ifj . Gubacsi Imre, Gubacsi Melinda és Gubacsi Imre, az elismert gép társaságában

 

 





Elsőbálozók az AGROmashEXPO-n



A sárosdi székhelyû Agrospic Kft. és a szekszárdi illetőségû Sióagrár Kft. régóta megbízható szereplői a mezőgazdasági gépkereskedői piacnak, az AGROmashEXPO-n viszont most elsőként jelentek meg önálló kiállítóként.



2011-ben vette fel kínálatába a német PÖMA útkezelő grédereket az Agrospic Kft. Kihasználva az AGROmashEXPO-ra meghirdetett Termékverseny lehetőségét, a forgalmazó pályázatot nyújtott be a Nemzetközi Innovációs Díjra. Az elbírálást követően a PÖMA H225 ESP típusú függesztett grédert a szakmai zsûri Nemzetközi Innovációs Oklevéllel jutalmazta, melyet Moór Ferenc, az Agrospic Kft. ügyvezetője vett át. A kiállítási standon is bemutatkozó munkaeszköz hárompont-felfüggesztéssel csatlakoztatható a mezőgazdasági üzemekben megtalálható traktorhoz, és már egy 50–100 kW teljesítményû hidraulikával rendelkező erőgéppel könnyedén üzemeltethető. A 300 cm hosszú, 860 kg önsúlyú gréder tolólapja 225 cm széles. A hidraulika funkciók (mélység-, dőlésszög-, oldalirányú kitolás) szabályzása a vezetőfülkéből, egy vezérlő egység segítségével történik.

 


Az Agrospic standján megtekinthető volt a gréder

 

 





A Sióagrár Kft. által forgalmazott Lemken Juwel 8V4+1 N 100 váltvaforgató ekét joggal ismerték el a kiállítás Nemzetközi Innovációs Oklevelével. A gyártó munkagépei számos olyan újítást hordoznak magukban, melynek köszönhetően a Lemkent már hosszú ideje a nagynevû ekegyártók közé soroljuk. A Juwel a már ismert mûszaki megoldásokat tartalmazza, mint például az Optiquick beállítási rendszer (első ekefej fogásszélességének és a vontatási középpont beállítása), de olyan innovációval is találkozhatunk, mint az elektrohidraulikus fordításvezérlés (TurnControll) vagy a DuraMaxx ekefejek. A DuraMaxx koncepciója teljesen újszerû, és lehetővé teszi, hogy az élettartam 50%-kal növekedjen, és az átszerelési idő akár 80%-kal is csökkenjen (szerszám nélküli kopóalkatrész csere). Egyes részeit jóval keményebb acélból gyártották, mint eddig. Ez azért vált lehetővé, mert nem használtak anyagot gyengítő furatokat és kivágásokat.

 


Az oklevél méltó gazdára talált

 

 





Egyetlen igazi technológia a fenyércirok ellen



Az AGROmashEXPO kiállításon Nemzetközi Innovációs Különdíjban részesült az RAGT Vetőmag Kft. Duo System-Focus Ultra kukorica gyomirtó technológiája.



A Duo System egy komplett kukorica gyomirtási technológia, mely két pillérből áll, a RAGT Vetőmag Kft. DUO System kukorica hibridjeiből és a BASF Focus Ultra gyomirtó szeréből. A cikloxidim hatóanyag tartalmú Focus Ultra gyomirtó szert a hatóanyagra toleráns kukoricában használjuk, ez a hatóanyag a kukoricát károsító összes egyszikû gyomnövény ellen hatékony, beleértve az évelő egyszikûeket is.



Normál esetben a Focus Ultra a hagyományos kukoricát kiöli, az RAGT DUO System technológiára nemesített hibridjeit – melyből egyébként nyolc létezik az RAGT kínálatában –, nem bántja (lásd: Agro Napló 2012/1. szám. 40. oldal). A technológia nagy előnye, hogy a vegyszerezés időpontja nem függ a kukorica fejlődési stádiumától.



Innovációs Oklevélben részesült továbbá az RAGT Vetőmag Kft. Alexxandra FAO 380-as kukorica hibridje, mely a 4 év alatt elért népszerûségét annak köszönheti, hogy átlagos termesztési körülmények között is kiváló terméspotenciállal rendelkezik.

 


Lonsták János, a RAGT Vetőmag Kft. ügyvezetője a különdíjjal

 

 





MO-ZSÁK, avagy hogyan lehet egy géppel ennyi mindent elvégezni?



A 2012-es különleges a Metripond Plus Mérlegtechnika Kft. csapata számára, hiszen beért kutatásfejlesztési programjuk gyümölcse, melyet az AGROmashEXPO-n meg is mutattak a nagyközönségnek.



Mérlegük a MO-Zsák fantázianevet viseli, mely utal a funkciójára, hogy jellemzően mobil berendezés, mely zsákolást végez és a könnyû áttelepíthetőségével több raktárban, több helyiségben is használható. A berendezés a különböző szemes termények, vetőmagok raktárból való felszedésére alkalmas, amit aztán egy seprûs csigával ellátott felhordóval felhord. Ezt a felhordott anyagmennyiséget előtárolja, bezsákolja, a zsákokat leméri, majd elszállítja, legvégül pedig függesztett kézi varrógép által levarrja. Előnye, hogy az anyagot nem szükséges mozgatni, hiszen a felszedő a padlóra szórt anyagot szedi fel, megspórolva az ez esetben szükségtelen felhordási időt és berendezést.



A berendezés egy fogadógaraton keresztül egy viszonylag alacsony (1–1,3 m) magasságban megjelenő zsákolandó termény kiszerelését is el tudja végezni. Megrendelői igényre a gépsor kiegészíthető csávázógéppel is, mely a zsákolómérleg elé kerül beépítésre.

 


A multifunkciós eszköz először mutatkozott be a kiállításon



A valós piaci igényeket figyelembe véve ez a kiszerelő gépsor hivatott több funkciót is betölteni és így a felhasználók olyan körét is elérni, akiknek a pénzügyi keretei nem engedik meg több telepített zsákolómérleg megvásárlását, több zsákolósor beépítését. Ugyanakkor a legkorszerûbben felszerelt telepek is használhatják, attól függően, hogy a fixen telepített, vagy a mobil mérlegtípus szolgálja jobban a termelési igényeket és a hatékonyság fenntartását.

 



–an–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Január 24-én, pénteken tartották meg a Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei című konferenciát az AGROmashEXPO rendezvényen. A Gépip...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!