2024. május 2. csütörtök Zsigmond

KISGAZDASÁGOK RÉSZÉRE IS MEGFIZETHETÕ GABONASZÁRÍTÓ TECHNOLÓGIÁK

Agro Napló
Új irányvonal: a Pannonagri Kft. a kisebb, 100–500 hektáron gazdálkodó vállalkozókat kívánja olyan helyzetbe hozni, hogy viszonylag olcsó technológiák felhasználásával meg tudják oldani a megtermelt gabona leszárítását. Így a gabonát nem kell kombájntól nyomott áron értékesíteni. A feladat megoldásához a jelenlegi árszínvonalnál jóval olcsóbb gépeket kínál a társaság, a kedvezõ ár-érték arány azonban nem mehet a minõség rovására.  

2011-ben lezárult Magyarországon a 3 éves államilag támogatott gabonaszárító korszerûsítési program. Újabb támogatások már nem várhatóak. Mi lesz ezután? – kérdezte lapunk Petróczy Lászlót (fotónkon), a Pannonagri Kft. ügyvezető tulajdonosát, amely társaság a gabonaszárítók prémium kategóriájába tartozó STELA és LAW típusokat forgalmazza, és létesíti Magyarországon immár 18 éve. A következő választ kaptuk: 

 


 

 



 A program keretében mintegy 600 pályázat került befogadásra, amelyeknek csupán körülbelül kétharmad része valósult meg. Új berendezésekre, korszerûbb technológiákra mindenkinek abszolút szüksége van, a pályázók egyharmada azonban elsősorban anyagi okokból nem volt képes a tervezett projekt megvalósítására. Az már egyértelmûen látszik, hogy nem lesz támogatás új gabonaszárítók létesítésére. Ez átmenetileg jelentősen csökkenteni fogja a keresletet. Egy idő elteltével azonban még fokozottabban fognak jelentkezni a régi gépek elhasználódásának problémái, még hangsúlyosabbá válik majd, hogy ezek a szárítók nem felelnek meg a mai környezetvédelmi előírásoknak. A gazdálkodók be fogják látni: lépni kell, a szárítóüzemek korszerûsítése állami támogatás nélkül is elkerülhetetlen. Ennek tudatosulásáig azonban eltelik majd néhány év.





Mi lesz az átmeneti időszakban azzal a mintegy 30 céggel, amelyek ma szárítóberendezések forgalmazásával, létesítésével foglalkoznak?



A kisebb társaságok, akik eddig évente csak néhány beruházást létesítettek, valószínûleg egy-két „üzlet nélküli” év után megszüntetik majd tevékenységüket, a zsugorodó piacért pedig a ma magasabb színvonalon mûködő cégek versenyeznek majd.



A Pannonagri Kft. túlélési stratégiája kétirányú: a jelenlegi helyzet kialakulását már évekkel ezelőtt felismertük és nyitottunk a román piac felé. Nem könnyû kenyér ez, de megfelelő kitartással, szakmai tudással talpon lehet maradni, sőt teret is lehet nyerni Romániában. Első két beruházásunk folyamatban van és a 2012-es szezonban megkezdi üzemszerû mûködését. További két beruházás megvalósítására szerződést kötöttünk, és számos terv van előkészítés alatt.





Belföldön a kisebb, 100–500 hektáros gazdaságokat kívánjuk kedvező helyzetbe hozni a mostaninál jelentősen olcsóbb gabonaszárító technológiák megvalósításával. Ebből a célból folyamatban van egy gyártási licensz megvásárlása, termékpalettánk ilyen irányú bővítése. Új mûszaki és kereskedelmi ajánlataink kialakításán nagy erővel dolgozunk. A „piacérett” konkrét megoldásokkal a közeljövőben jelentkezni fogunk és reméljük, hogy ezzel kedvező meglepetést okozunk majd a termelőknek. Mindezzel az információval természetesen az Agro Napló hasábjain is találkozni fognak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!