Kisorsoltuk az LCD televíziót

Agro Napló
Lapunk születésének 15. évfordulójára meghirdetett nyereményjáték sorozatunk több nyertesnek okozott örömöt – sokak számára vált hónapról hónapra örömtelivé a nap, amikor a partnereink által felkínált ajándékokat átvehették. Az Agro Napló fõdíjának nyertesét magunk is kíváncsian vártuk, így igyekeztünk minél többet megtudni arról, hova is kerül a nagyképernyõs LCD televízió.


15. születésnapi nyereményjáték:

19 értékes nyeremény,

több ezer résztvevő

Enyhe januári napon vártuk szerkesztőségünkbe Wéber Imrét, aki feleségével érkezett Nagynyárádról. A nyeremény valódi meglepetést okozott – először Imre számára, aki hónapokkal korábban tervezgette már, hogy egy esős napon majd időt szán a játékra, és beküldi a helyes választ a szerkesztőségbe. Teltek a dolgos, csapadékmentes napok, mígnem december 29-én csak jutott pár perc a megfejtés postázására. Önmaga is alig hitt a fülének, amikor telefonhívást kapott az Agro Naplótól, amelyben a fődíj nyerteseként szólították meg. A meglepetést igyekezett maga is igazi különleges élménnyé tenni szerettei számára azzal, hogy titokban tartotta a jó hírt.

Így érkeztek meg hát Wéberék Pécsre: a nyertes, és a kíváncsiságtól izgatott felesége. Imre távközlési mûszerészként dolgozott korábban, és amikor 1999-ben megszûnt a munkaviszonya, jobb híján kezdett egyéni vállalkozóként dolgozni a mezőgazdaságban. Nagyapjától a tudást, édesapjától a technikai segítséget kapva vágott bele az alig háromhektárnyi terület mûvelésébe, amolyan hobbitevékenységként, másodállásban – majd 30 hektárnyira bővítette azt vásárlással és bérléssel. A következő évben ismerkedett meg a párjával, aki a fejlesztés és a nagyobb volumenû elképzelésekben való gondolkodás ötletadója, illetve elindítója lett. Mára közel százhektáros családi gazdaság az övéké, ahol mindketten felülnek a traktorra, ha kell. Egyéni vállalkozásban szolgáltatnak, másodállásban pedig három gyermekükkel igazi családi gazdaságot alkotnak. Gyermekeik (a tízéves elsőszülött, és a 8 éves ikrek) is kiveszik a részüket a munkából – és nem csak szüleiknek segítenek, de a kertjük végében saját kis külön parcelláikon végeznek árpa-, búza-, illetve mák kísérletet.

 

 


 

 

 

A munka szeretete és megbecsülése szellemében nevelkedő kicsik mûgonddal vetik el ősszel a magokat, és figyelik, hogy egészségesen fejlődik-e egy-egy négyzetméteres kis birtokuk növénye. A szülői mintát követve tanulják meg érteni és értékelni a munkát. Wéberék hagyományos értékrend szerint nevelik a gyermekeiket, és a mostanában terjedőben lévő szokást – miszerint a gyerekek pénzért segítenek a szülőknek – nem tartják helyesnek. Náluk elv, hogy az utódok szeressék meg a munkát, és lássák azt, hogy abból profitálhatnak. A jutalmazás pedig a közös családi, minőségi program.

Középtávú terveikben szerepel a mezőgazdasági területük 50 százalékkal való növelése. Termesztett kultúráikban a szója, a kukorica, az őszi és tavaszi árpa, az őszi búza szerepelnek. A szóját kivált kedvelik, maguk integrálnak – technikai háttérrel segítenek igény szerint, akár az értékesítésben is. Gépparkjukban (a szárítógépeket kivéve) az alapmûvelet eszközeitől kezdve minden megtalálható – 3 traktor szerepel a gazdaságukban, de a szolgáltatási igényekhez igazodva két kombájnjukból csak egyet tartottak meg.

A sok munka mellett persze szánnak időt a szakcikkek olvasására is, így teljesen természetes a számukra, hogy az Agro Naplót is rendszeresen forgatják. Az aktuális jogszabályokon, illetve változásokon túl leginkább a növénytermesztéssel kapcsolatos információkat gyûjtik be. A lap ebben rengeteg naprakész információval segít, de a hírlevelet is olvassák, és az online felületet is ismerik.

A családban egyébként az anya és a gyermekek mind februáriak, különösen aktuális ajándék a születésnapjukra az új televízió. A nagy megbecsülésnek örvendő, huszonkilenc éves, (a gondos gazda szakértő karbantartása mellett ma is teljesen jól mûködő) készülékük így nyugdíjba vonul. Szerkesztőségünk egyöntetû véleménye szerint is a legjobb helyre került a nyeremény.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!