Rekordérdeklõdés volt a Syngenta szezonnyitóján

Agro Napló
Az immár hagyományosnak számító szezonnyitó rendezvénysorozat második állomása idén Kakasd volt, ahol a vállalat stratégiai átalakulása – a növényvédelmi és a vetõmag ágazat összeolvadása – után a 2012-es év újításairól, illetve a várható növényvédelmi kihívásokról esett szó.  

Bíró János a cég marketing vezetője kihangsúlyozta, hogy az összeolvadás által a Syngenta a komplex problémákra integrált válasszal, a növényvédelem és a hibrid vetőmag technológiák kombinálásával magasabb értékhez kívánja juttatni a vásárlót.

A 2012-es év folyamán a globálisan megnövekedett igényeknek és a visszafogott világkészleteknek köszönhetően továbbra is magas felvásárlási árakra számítanak a Syngenta szakértői. Azonban a magas terményárakban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében elengedhetetlen lesz a legmodernebb növényvédelmi eljárások bevetése, amelyek – beváltva a hozzájuk fûzött reményeket – még biztosabban megtérülnek majd a gazdák számára.

A Syngenta 2012-ben kalászos kultúrában az Axial One névre hallgató új herbicid kombinációval jelenik meg fûféle- és kétszikû gyomok ellen, ami széles hatásspektrummal rendelkezik, a kalászos növény zászlóslevél fejlettségéig juttatható ki, rendkívül szelektív, szabad utóvetemény választást tesz lehetővé.

 


 

A kukoricatermesztésben első és egyben az egyik legfontosabb lépés a megfelelő hibrid kiválasztása, amely szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízható és kimagasló eredményt produkál. A Syngenta élen jár a kukorica hibridek kifejlesztésében, amelyek ma Magyarországon 15%-os piaci résszel bírnak. A 2011-es évben a diabrotica- (kukoricabogár-) lárvafertőzés az egész országban gyenge volt, szinte sehol sem haladta meg a 3,5-ös IOWA-skála értéket, ezért komoly megdőlésekkel sem lehetett találkozni. Viszont rengeteg kukoricabogár-imágó fordult elő: jelenlétükkel igen komoly károkat okoztak a termékenyülésben, és ez előrevetíti azt, hogy 2012-ben komoly lárvafertőzésre számíthatunk – ezért monokultúra esetén elengedhetetlen lesz a talajfertőtlenítők használata.

2012-ben kukoricában a Syngenta új, 3 hatóanyagból álló gyomirtó szere az Elumis Peak, amely olajos formulációja révén kiemelkedik a posztemergens szerek közül. Fontos tulajdonsága a fenyércirok elleni hatásspektruma, valamint az, hogy tartamhatással rendelkezik kétszikû gyomok ellen is.

A 2012-es szezon újdonsága, hogy a napraforgó vetőmagpiacon első Syngenta valamennyi napraforgó hibridjét csávázottan hozza forgalomba. Az elmúlt években dinamikusan nőtt azon termelők aránya, akik felismerték a minőségi csávázószer nyújtotta előnyöket, így az elmúlt szezonban a teljes napraforgó vetésterület 40%-án már csávázottan vásárolt vetőmagot használtak. A 100%-os kezelés bevezetésével a Syngenta emeli a színvonalat, hiszen az évek óta a termelés élvonalába tartozó csúcsgenetikájú hibrideket maximális védelemmel ellátva hozza forgalomba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!