Új Pioneer napraforgó hibridek hódítanak 2012-ben!

Agro Napló
2012 újabb mérföldkõ a Pioneer életében, hiszen ebben az évben négy új napraforgó hibridet vezetünk be: P64HE39, P63LE13, P64LE25 és P64LC09. A négy új hibrid a herbicid toleráns piacot célozza meg, melynek legfõbb oka, hogy az elmúlt években Magyarországon a napraforgó vetésterület 65%-án ezt a technológiát választották a termelõk.  

Melyek a két linolsavas Express® toleráns napraforgó hibrid legfőbb előnyei? A P63LE13 és a P64LE25 termőképesség és olajtartalom tekintetében jobban teljesítenek, mint nagynevû elődjük a PR63E82. Legfontosabb sajátosságuk, hogy homozigóta formában hordozzák a gyomirtó szerrel szembeni toleranciáért felelős gént. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően ellenálló képességük erősebb, mint a PR63E82-é, így nagyobb biztonsággal lehet alkalmazni az Express® technológiát.

 

 




1. ábra: A P63LE13 és a P64LE25 hibridek 2011-es teljesítménye

 

 




2. ábra: A P64LC09 hibrid 2011-es teljesítménye

 



Az első Clearfield® technológiában alkalmazható Pioneer napraforgó a P64LC09. Természetesen továbbra is elkötelezettek vagyunk az Express® technológia mellett, de azoknak a termelőknek is szeretnénk hibridet ajánlani, akik ragaszkodnak a Clearfield® gyomirtáshoz. A P64LC09 terméspotenciálja alapján a legjobbak közé tartozik, és olajtermése is átlag feletti. Kórtani szempontból kimagasló a Phomopsis és tányérszklerotínia elleni toleranciája.

A Clearfield® a BASF bejegyzett márkaneve.



Nem feledkeztünk meg a hagyományos napraforgók piacáról sem, ajánlatunk a PR64J04 (linolsavas hibrid). Tavaly vezettük be és szinte azonnal a csúcsra tört, már az első évben a legkedveltebb hagyományos napraforgónk lett! Az állami elismerést úgy kapta, hogy valamennyi fajtajelöltet megelőzte a vizsgált két évben (2008, 2009), az MgSzH 2011-es kísérletében pedig vetélytársait tudhatta maga mögött - beleértve a sztenderd hibrideket is! A nagy termőképesség és koraiság mellé jó kórtani tulajdonság társul!

 

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 



A P64HE39 a mindentudó magas olajsavas napraforgó. Ezt a hibridet azon termelőknek kínáljuk, akik a magas olajsavas hibrid termesztésekor a tökéletes gyomirtásra törekednek, hiszen ez a hibridünk is a homozigóta Express® toleráns napraforgóink körét erősíti. Rezisztens továbbá a hazánkban megtalált legújabb peronoszpóra rasszal szemben is. Alapváltozata a jól ismert PR64H32, amely magas olajtartalmának, stabil termőképességének és jó kórtani tulajdonságainak köszönhetően vált népszerûvé.



2012-ben a Pioneer megkezdi a hibridváltást a herbicid toleráns napraforgó piacon, de továbbra is meghatározó hibridünk a PR63E82. Emellett a P63LE13-ból készülünk nagyobb volumennel, a P64LE25-ös esetében pedig szeretnénk, ha minél több termelő megtapasztalná pozitív tulajdonságait. A két magas olajsavas napraforgó közül a PR64H42 a vezető, de a P64HE39-et is érdemes kipróbálni mellette. A hagyományos napraforgók piacán egyértelmû a Pioneer ajánlata, mely a magyar köztermesztésben szereplő hibridek közül az egyik legnagyobb termőképességgel rendelkező PR64J04.

 

Írta: Pákozdi István, Termékmenedzser

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?