Az idén fontos volt-e a kukoricák gyors vízleadása?

Agro Napló
Idén újra bebizonyosodik, hogy a természetnél és a klímánál nincs változatosabb és furfangosabb dolog a világon: sohasem ismétlõdik ugyanaz, mindig más, mindig kifürkészhetetlen, és mindig arra készteti – nemcsak a növényt, de minket termesztõket is –, hogy örökké lesben álljunk, tettre készen a meglepetések kivédésére. Csakhogy ne menjünk messzire, ha összehasonlítjuk a tavalyi, állandóan szakadó esõkkel jellemezhetõ évet az ideivel, amikor hetek-hónapok múltak el csapadék nélkül, hát nem nehéz érzékeltetnünk a különbséget.  


 

 

Míg tavaly azon izgulhattunk, hogy vajon mikor, hogyan és vajon mennyi vízzel tudjuk bementeni a kukoricáinkat, idén a beérés zavartalanul folyhatott és a betakarítások is korán megkezdődhettek a hosszantartó száraz, napos heteknek köszönhetően.



A hibridek vízleadásában meglévő variabilitás és a betakarításkori szemnedvesség-tartalom mindig is a termesztők és a feldolgozók érdekeltségének középpontjában állt.



A termesztők azokat a hibrideket szeretik, melyek kimagasló terméspotenciállal bírnak – maximális árbevételt biztosítva! – de ugyanakkor nagyon gyorsan száradnak, a minimális szárítási költséget jelentve ezzel a Termelőnek.



Csak emlékeztetőül utalnék arra, hogy az egyes hibridek karakterisztikája nagy szerepet játszik a vízleadásban és jelentősek a különbségek. A kutatóknak az elmúlt évek során sikerült meg-határozniuk néhány – a hibridek fenotipusos megjelenéséhez kötött fontos tulajdonságot, melyek nagymértékben befolyásolják a vízleadást. Ezek fontossága különösen kedvezőtlen időjárási viszonyok között mutatkozik meg, amikor az adott klimatikus feltételek nem szolgálják, hanem gátolják a gyors vízleadást.





Ezek a tulajdonságok a következők:



1. Maghéj jellemzők: 

A maghéj a kukoricaszem legkülső rétege – botanikailag a magház fala. 

A vékonyabb, vagy jobb áteresztő-képességû maghéj gyorsabb vízleadást tesz lehetővé.



2. A csuhélevelek száma:

kevesebb csuhélevél esetén

gyorsabb a vízleadás. A mostani modern hibridek már sokkal kevesebb csuhélevéllel rendelkeznek.



3. A csuhélevelek vastagsága:

a vékonyabb csuhélevél

gyorsabb vízleadást segít elő.



4. A csuhélevelek elöregedése/ leszáradása:

a gyorsan elhaló csuhélevél a szemek gyorsabb vízleadását segíti elő.



5. A csuhélevelek borítása:

a kisebb csuhélevél borítás a csővégeken ugyancsak kedvez a gyors vízleadásnak.



6. A csuhélevelek szorossága/tapadása:

nyílásra való hajlama; a lazább, nyílásra hajlamos csuhélevek mellett nagyobb a szemek levegővel való érintkezése, ezáltal gyorsabb a vízleadás.

A Dekalb hibrideket magunk elé képzelve, nyugodtak lehetünk, mert szinte valamennyi hibridünk rendelkezik a gyors leszáradást elősegítő tulajdonságokkal.



Mit jelent akár 1–2% szemnedvesség-különbség egy 100 ha-os táblán? A mai szárítási tarifákkal számolva 650–700 Ft-ba kerül 1 t kukorica szemnedvességének 1%-kal való csökkentése.



Egy 8 t/ha-os terméssel számolva az említett 100 ha-on 520 000–560 000 Ft-ot jelent egyetlen %-nyi szemnedvesség csökkentés!





Miért fontos idén, a mostani száraz, kedvező időjárásban is a gyors vízleadás?



1. A betakarítást korán el lehetett kezdeni. Ez nemcsak munkaszervezési előnyöket jelent – azzal, hogy elkerülhető az időbeni torlódás, folyamatosan lehet haladni az eltérő érésû kukoricák betakarításával – de egyben biztonságot is, hogy a termény már jó helyen van. Egy későbbi aratásnak mindig megvan a kockázata, hisz bármilyen idő következhet még, ami hátráltatja a betakarítást. A késlekedés, főleg egy túlérésben lévő állomány betakarításának a késleltetése mindig veszteséggel jár (az előbb-utóbb elgyengülő szárak dőlése miatt, a gomba és rovarkártevők, illetve a vadak miatt).



2. Néhány feldolgozó üzem akciót hirdetett korai, érett kukorica felvásárlására szeptember közepi szállítási határidővel. A tenderben kikötött 15%-ot csak azok a hibridek érhették el,melyek érése, vízleadása az átlagosnál gyorsabb.



3. A korai kukoricák idén valóban alkalmasak lehettek őszi gabonák, sőt még a repce előveteményének is!





Az idén is beállítottuk szokásos vízleadási kísérleteinket, melyek heti mérési adatait folyamatosan feldolgoztuk. Fontos ez, egyrészt azért, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő hibridjeinket erről az oldalról is feltérképezve és összehasonlítva más hibridekkel, a Termelő Partnereinknek a lehető legmegfelelőbb ajánlatot tehessük, másrészt, hogy az új, kipróbálás alatt álló hibridek vízleadási dinamikáját is megismerjük.



A szakemberek körében hibridjeink közül a DKC3511 nemcsak legendásan jó stressztûréséről és stabilitásáról híres, hanem gyors vízleadásáról is. Várhatóan idén is nagyon jó éve lesz, alapozva az eddig megismert eredményekre. Nos, örömmel jelenthetem, hogy új bevezetés előtt álló hibridünk, a DKC4014 az „Éllovas” – mely a DKC3511 éréscsoportjába tartozik – még ezt a híresen gyors vízleadó hibridünket is meg tudta előzni.



Ha analizáljuk a vízleadási görbéjét, (1. sz. ábra) láthatjuk, hogy van egy pont, mégpedig a 26–27%-os szemnedvesség-tartományban, amikor vízleadása rohamosan felgyorsul, és elválik a 3511-től, mintegy 4%-kal megelőzve azt. Egy hét múlva a DKC3511 is „rákapcsol” és majdnem utoléri a DKC4014-et, de közben ott van, ott volt a Gazdának kerek 1 hét, amikor a betakarítását az ideális 17–18%-os kukoricával meg tudta kezdeni szeptember közepén.

 


 

 

De ugyanígy örülhetünk az idén is sokat ígérő DKC4590 vízleadásbeli teljesítményének is, hisz a legnagyobb versenytárssal összehasonlítva szeptember közepén 6 (!), és még szeptember végén is 2% vízelőnye volt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy „Eminens”. A nagyüzemi kísérletekben nem egy helyen 13–14 t/ha termést kaptunk ettől a hibridtől. Ha most csak a 2%-os vízelőnyével számolunk, és nem vesszük figyelembe az elvárható terméselőnyét, 100 ha-ra vetítve ez már maga közel 1,7 millió Ft profit előny a versenytárséhoz viszonyítva! De ha nem a kísérleti termés-szintet, hanem egy, ettől a hibridtől elvárható 8 tonnás átlagos termést veszünk figyelembe, 100 ha-on, 650 Ft/t szárítási költséggel kalkulálva több mint 1 millió Ft a Gazda extra nyeresége a DKC4590 javára!



Szinte kísértetiesen megismétlődik ez a történet a középérésû DKC5007 és az ahhoz illeszthető legnagyobb versenytárs esetében. A DKC5007 a 34% körüli szemnedvességet (a fiziológiai érettséget) elérve gyors vízleadásba kezd, majd a szerzett előnyt még tovább fokozza a következő héten, ahol előnye már 4%-ra nő.



Szeptember végére ugyan mindketten betakarítható állapotba kerülnek, de a mi hibridünk vízelőnye még mindig 1,7%! Ez a hibrid úgy tûnik, idén is „hengerel”. Belvárdgyulán, az ottani tenyészidőben mindösszesen 160 mm-nyi csapadék mellett is 10 t-át termett hektáronként! Ha csak ennyivel – és nem az eddigi, idei rekordot jelentő 14 t-val számolok – Gazdánk akkor is csaknem 1,2 millió Ft-tal kevesebbet költ szárításra, és akkor még nem számítottuk a feltételezhető terméselőnyt.



A Dekalb hibridek nemcsak termőképességben, stabilitásban, stressztûrésben, de vízleadásban is kiemelkedően teljesítettek az idei évben is.



dr. Kiss Erzsébet

Konzultáns fejlesztőmérnök


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?