Dél-Dunántúl a hazai szójatermesztés bölcsõje

Agro Napló
A Szabadszentkirályi Mezõgazdasági Zrt. és az újmohácsi Margittasziget 92 Kft. adott otthont szeptemberben a már hagyományosnak számító Sumi Agro által rendezett szójabemutatónak. Az elõbbi gazdaság mintegy 300 hektáron, az utóbbi 1000 hektáron termel szója vetõmagot, ahogy a termelési eredményeik is mutatják, igen magas színvonalon.  

A bemutatókat megtekintve Dr. Bárány Sándorral, az Agroméda Kft. ügyvezetőjével a szója vetőmag előállítás integrátorával, Eberhardt Györggyel, a Margittasziget Kft. ügyvezetőjével, és Zubek Lajossal, a fajtatulajdonos Sumi Agro képviselőjével folytatott beszélgetés után kijelenthetjük, hogy a sikeres szójatermesztés egyik kulcskérdése a termőhelyi adottságok figyelembe vétele, mely mind a talaj-előkészítésben, mind a fajtaválasztásban, mind a gyomirtásban, sőt a betakarításban is realizálódik.

 

 


Eberhardt György, Bárány Sándor, Wirth László és Zubek Lajos

a margittaszigeti bemutatón folytattak eszmecserét

 

 



Minden év hoz új tapasztalatokat, a szakemberek megemlítettek néhányat a 2011. évi szójatermesztésre vonatkozóan:



Fajtáiknál általában nem érvényes az, hogy kereken 100 kg/hektár vetőmagnormát használnak. A rövid tenyészidejû fajtáknál pl. Mentor, Splendor kell a 450 000 termőtő/hektár, a Sponsorból 400 000 termőtő/hektár, az Isidor és Astafor fajtákból már inkább a 350 000 termőtő/hektár a kívánatos. Sûrûbb vetés esetén a szója nem hoz oldalhajtásokat, és legkésőbbi fajtánk, az Astafor magasabb tőszámnál megdőlésre is hajlamos. Meg kell nézni a vetőmag bizonyítványon az ezerszemtömeget és ez alapján kell a vetőmagnormát számolni.



Az idei év tapasztalata alapján mindenképpen javasolják az alapgyomirtás elvégzését. Vontatott, elhúzódó szójakelésnél a gyomok könnyen „elszabadulnak” és a felülkezelő készítményekkel már nem irthatók megfelelő hatékonysággal. Különösen igaz ez a szójatermesztés első számú ellenségére, a parlagfûre, de a fehér libatopra is. Kétségtelen, hogy az aránylag magas dózisban használt gyomirtó szerek enyhén fitotoxikusak a szójára is. Még mindig kisebb ez a fajta kár, mint a felgyomosodott (netán „parlagfûkommandós”) szója. Elgyomosodott szójából még senki nem takarított be 3 tonna/hektár feletti termést. Nálunk bevált a PLEDGE 50 WP 120 gramm/hektár (!) és a PROPONIT 720 EC 3 liter/hektár kombináció.



Margittaszigeten a gyomirtást a szója kultivátorozással együtt alkalmazzák. Hangsúlyozottabb a szója posztemergens gyomirtási technológiája. A kezeléseknél elsősorban a gyomok fejlettsége dönti el a beavatkozás időpontját (2-4 leveles állapot).



A tápanyag-utánpótlásban is figyelemre méltó a margittaszigeti gyakorlat. A makroelemeket tápanyagvizsgálat alapján juttatják ki. A szója alá a nitrogén mûtrágyázás teljes mellőzése már évtizedes gyakorlat. (Már minden területen többször megfordult a szója, így a talajok rhizoriummal telítettek.)



A szójafajták a tenyészidejükből adódóan különféle időben virágoznak. Ha a virágzás idején az időjárási körülmények kedvezőtlenek (pl. szélsőségesen száraz és meleg) a hüvelykötődés hiányos lehet, az emeletek ablakosak maradnak, ez pedig terméskieséshez vezet. Az olyan gazdaságokban, ahol nagyobb területen termelnek szóját, mindenképpen célszerûbb két-három fajtát vetni a fentiek elkerülésére. Nem kell félni a korai szójafajtáink termesztésétől, ezek termőképessége is kiváló valamint korai betakarításukkal elsőként megjelenve a szójapiacon jó árat lehet elérni. Több fajta vetésének további előnye – ha nem gyomos a szója és szárazabb az ősz – nem szükséges a deszikkálás, folyamatosan végezhető a betakarítás.

 




A két helyszín meteorológiai és technológiai adatai

 

 

Zubek Lajos hangsúlyozta, hogy valamennyi szójafajtájuk garantáltan GMO-mentes. Mire vetőmagjuk a termelőhöz kerül, addigra négyszeres szûrőn megy át. GMO-mentességi igazolással érkezik a szülővonal, melyet még a vetés előtt hazai akkreditált laboratóriumban is ellenőrzünk. Ezután az első fok előállítása valamint a másodfok előállítása is az MgSzH szakembereinek ellenőrzése mellett, megbízható hazai vetőmag-előállító partnereinknél, ismét akkreditált laboratórium bevonásával történik.

 


 

Dr. Bárány Sándor

Agroméda Kft.



Eberhardt György

Margittasziget 92' Kft.



Zubek Lajos

Sumi Agro Hungary Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?