Hír-Mix

Agro Napló
Dán Sertés Kutatóközpont: éves jelentés 2010: takarmányozás (részletek) Elöljáróban az Agritechnica 2011-rõl Jelentõs volt a vadkár idén napraforgóban

Dán Sertés Kutatóközpont: éves jelentés 2010: takarmányozás (részletek)




A legfrissebb éves jelentésében a Dán Sertés Kutatóközpont ismerteti a 2010-es kutatási tevékenységeiket, az utónevelő és befejező malacok takarmányozásában.



Vita a foszforról és a fitáz enzimről



A foszfor és a fitáz enzim használatát gyakran vitatták 2010-ben, ezért indította kutatásait ezen a területen a Sertés Kutatóközpont.



Új foszfor emészthetőségek



2010 áprilisában, a foszfor emészthetőségét csökkentették, a következő, alapanyagok esetében, amennyiben a fitáz enzimet emelték:



- extrahált szójadara és szójafehérje koncentrátum,

- repce pogácsa/dara és a repcemag,

- napraforgó dara/pogácsa.



A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a biztonsági eltérés növekedett a magas fitázfelvétel alatt.



Új foszforszabvány a befejező szakaszban



A legutóbbi vizsgálatban, amit a foszforral végeztek a befejező időszakra, kimutatták, hogy a napi súlygyarapodás és a takarmány-felhasználás is jobb, ha az emészthető foszfor régi szabványát meghaladja a bevitt mennyiség, 2,4-ről 2,5 gramm/takarmány egységre.



Foszfor és cink-oxid



Külföldi vizsgálatok igazolták, hogy a magas cinktartalom a sertéstakarmányban csökkenti a fitáz hatását. Éppen ezért azt javasolták, hogy növeljék az emészthető foszforszabvány mennyiségét 10 százalékkal az elválasztott malacok takarmányában, amely magában foglalja a cink-oxidot, már állatorvos által előírt mennyiségben.



További hírek 



Forrás: ThePigSite News Desk, 2011 Szeptember

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

 

 




 

 

Elöljáróban az Agritechnica 2011-ről



Moszkva adott otthont a hamarosan megnyíló Agritechnica kiállítás beharangozó, ún. Dealer Day szakmai konferenciának. Fő célja a hannoveri kiállítás bemutatása, illetve az európai és orosz piac áttekintése volt. A résztvevő újságírók, az orosz piac iránt érdeklődő mezőgazdasági gépgyártók és -értékesítők összesen tíz előadást hallgathattak meg a szeptember 7-i konferencián. A felszólalók közt volt Dr. Jochen Köckler (DLG), Bernd Scherer (VDMA), Dr. Olga Hunger, Pavel Repnikov (AXCOD), valamint Harsányi Zsolt. Az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője a magyarországi viszonyok bemutatása mellett foglalkozott a MEGFOSZ és a CLIMMAR szervezeteinek mûködésével, továbbá megismertette az Axiál Kft-t a jelenlévőkkel. A szervezetek bemutatásán túl kitért a magyar mezőgazdaság és a géppiac bemutatására, emellett vázolta a jövőben a gépgyártás területén várható fejlesztéseket, mint az emissziós normákat kiszolgáló SCR technológiát vagy a fottakövetést.



A teljes cikk itt olvasható 



A kiállítást megelőzően számos cég technikai újdonságai is díjazásra került. Összesen 2 arany- és 39 ezüstérmet vehetnek át a cégek képviselői Hannoverben. A díjazottakról bővebben

A képen (balról): Dr. Olga Hunger, Alexander Haus, Bernd Scherer, Dr. Jochen Köckler, Pavel Repnikov, Frank Janas, és Harsányi Zsolt

 

 




 

 

Jelentős volt a vadkár idén napraforgóban


Napraforgó kultúrában a jövedelmező termesztés csak hatékony és tartós vadkár-megelőzés mellett biztosítható, viszont védekezésre csak néhány engedélyezett készítmény áll a felhasználók rendelkezésére.

 

Jó hír a termelőknek, hogy a Nevibes Special SC vadkárcsökkentő készítmény eseti felhasználásra idén 1000 hektár napraforgó kultúrában megkapta az engedélyt nyúlkár elleni megelőző kezelések céljából. A Nevibes Special SC felhasználható a tavaszi időszakban 2- 4 leveles napraforgóban a nyúlrágás megelőzésére, 4-6 l/ha dózisban, 200–250 l/ha permetlével földi gépes kiszórással.



A gyártó, Gesztelyi Nagy Ádám elmondása és a felhasználók visszajelzése szerint már évek óta jó eredményeket hozott a készítmény napraforgóban a fentiek szerint használva, különösen apróvadas területeken. A következő években is tervezi az eseti felhasználási engedély kérését erre a célra, de az engedély kéréséhez, annak benyújtásakor, fel kell tüntetni a felhasználókat, a kezelendő terület nagyságát (ha). A termék használata előtt a felhasználóknak jeleznie kell a területileg illetékes növényvédelmi hatóságnak a kezelés idejét, helyét. Kéri, hogy az esetleges igényeket mihamarabb, lehetőleg december–január hónapban jelezzék vissza részben az eseti engedély szabályos megkérése, részben a gyártás időben való megszervezése miatt. Az igényeket az adam_gesztelyi@upcmail.hu e-mail címre várja. Az időben megküldött igényeket, ill. rendeléseket a gyártó akadálymentesen és időben ki fogja elégíteni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vulcan keserűsó koncentrátumok

Vulcan keserűsó koncentrátumok

Egy lombtrágya, amely magnéziumot, foszfort, nitrogént, ként és mikroelemeket is tartalmaz. Elfelejthetjük a por oldását és számos mikroelem lombtrágy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!