2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Nem bûn többre vágyni! Õszi repcevédelmi technológia - a teljesség igényével

Agro Napló
Biztos védelem a gyomok ellen már a kezdetektõl

A repce kelésével egyidőben számos veszélyes gyomnövény megjelenésével kell számolni, mint például a ragadós galaj, az ebszékfû, a pipacs, a tyúkhúr vagy a sebforrasztó zsombor, de az ország egyes régióiban a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit is versenytársa lehet a kikelt repcének. Tény, hogy a gyomnövények által elvett víz es tápanyag jelentős termés kiesést okoz. Azonban a kártétel ebben nem merül ki, hiszen az így legyengült repce télre való felkészülése is akadályozott. Nem beszélve arról, hogy a gyomkonkurenciával folytatott küzdelemben a repce növényeink is igyekeznek minél magasabbra kerülni, hogy fényhez jussanak. Ez viszont azzal jár, hogy a gyökérnyaki rész nagyon megnyúlik, a szövetek fellazulnak, így a téli hideggel szemben ezek a növények védtelenek. A gyomkonkurencia kizárása a jó termés garanciája.




A repce jövedelmező termesztését már a kelés időszakában döntő mértékben meghatározzák a gyomviszonyok. Az ilyen károk kivédésére egy megbízható eszköz a repcetermesztők kezében a Butisan® Star, mivel hatásspektruma kiterjed a repce legfontosabb gyomnövényeire. A Butisan® Star szelektív herbicid kombináció, felhasználható preemergensen, vagy korai posztemergensen, a gyomok szik – két leveles fejlettségekor. A benne levő két hatóanyag gyökéren es levélen keresztül egyaránt felszívódik, így két irányból is támadja a gyomokat. Előnye, hogy 2–3 hónapos tartamhátassal rendelkezik, így a sorok záródásáig gyommentesen tartja a területet, tavasszal pedig a lombzáródás akadályozza meg a további gyomkelést.





Miért fontos a regulátorok használata?



A termésbiztonság kérdése az utóbbi időben a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kapott. A repcetermesztőknek egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között kell jövedelmezően termelniük. Egyik évben kemény, fagyos a tél, ilyenkor a növények fagytûrése a fontos, máskor a hosszú, enyhe ősz után a tél is enyhe: ekkor a korai szárba indulás veszélye fenyeget. Az ideális az, ha a repce növényeink ősszel elérik a kívánt 9–11 leveles úgynevezett tőlevélrózsás állapotot, vastag a talajhoz közel elhelyezkedő gyökérnyakkal rendelkeznek.





A nagy fejlődési erélyû intenzív repcehibridek és –fajták felnyurgulását a négy-hat leveles korban alkalmazott 0,8–1,0 l/ha Caramba® Turbo tudja megakadályozni. A Caramba® Turbo regulátorhatása kettős: egyrészt a föld feletti részek növekedését visszafogja, ami a lombozat színmélységére is pozitív hatást gyakorol, a gyökérzet növekedése pedig intenzívebbé válik, ami a gyökérnyak átmerőjének növekedésében is nyomon követhető. A kezelés eredményeként a repce növények alacsonyabbak, zömökebbek lesznek, nem indulnak korán szárba, a növekedési pontok télen is védettek maradnak, fokozva a növények fagytûrését. Az alsó levélhónaljakban megindul az oldalhajtás-képződés, az erős oldalágakon sok becő képződik, ezzel emeli a tövenkénti termést és hozzájárul a magasabb hektáronkénti hozam kialakulásához.



A kezelés nemcsak regulátor hatású, hanem gombaölő szerként is mûködik a fómás levélfoltosság és a cilindrosporiumos betegség ellen. A fóma elleni korai védekezésnek azért van nagy jelentősege, mert a levélfoltokkal kezdődő betegség elhatalmasodva tavasszal szárrákot okozhat.





Kártevők elleni védekezés Fendoná®-val



Az elmúlt években mindenki megtanulta, hogy a repce kártevők elleni védelmet nem szabad félvállról venni. Ősszel, gyakran már a keléstől kezdve, a repcebolhák és repcedarázs-álhernyók rágják a fiatal növényeket. A Fendona® 10 EC -t gyors taglózó hatással rendelkezik. Ez alkalmassá teszi arra, hogy akár önmagában biztos védelmet nyújtson a fent felsorolt kartevők ellen, vagy szükség esetén tartamhatású készítmények kiegészítésére is alkalmas lehet, mivel gyorsaságával megalapozza a hosszantartó védelmet.

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
InVigor® repcehibridek

InVigor® repcehibridek

A repcehibridek csakúgy, mint az élsportolók minden évben megmérettetik magukat eltérő körülmények között. A BASF-nél, amikor egy hibrid piacra kerül,...

Clearfield® technológia a repcében

Clearfield® technológia a repcében

A Clearfield® gyomirtási technológia 2011 őszén vált elérhetővé a gazdálkodók számára. Az eltelt nyolc év alatt sok tapasztalatot, tanulságot szereztü...

BASF szántóföldi bemutatók

BASF szántóföldi bemutatók

Az idei évben négy különböző helyszínen vártuk termelő partnereinket, hogy együtt áttekintsük az idei év kihívásaira adott válaszainkat a szántóföldi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!