Újdonságok a megújuló HORSCH központban

Agro Napló
Startra kész gépekrõl az Agritechnica elõtt  

A hannoveri Agritechnica kiállításon bemutatkozó újdonságok álltak a fókuszában annak a rendezvénynek, amelyet a HORSCH, a HORSCH Leeb Applikation Systems és a ROPA cégek kizárólag a média képviselői számára rendeztek. Az Agro Napló is részese volt annak a programnak, ahol a Schwandorf települési Horsch központban a sajtó számára kialakított pódium előtt vonultak fel az új fejlesztésû gépek, amelyek a novemberi expo ideje alatt több százezer vásárlátogatóra számítanak majd.



A HORSCH Maschinen GmbH. történetében kétség kívül az idei a legsikeresebb év, amikor értékesítési adataik meghaladják a csúcsévnek számító 2008-as esztendő 180 millió eurós forgalmát. A jövő évi előrejelzések is pozitívak – innovatív és új gépeik hozzájárulnak ahhoz, hogy a Horsch képes legyen megtartani és tovább növelni piaci részesedését Európában.



Az Agritechnica 2011 kiállításon a Horsch számos újdonsággal jelenik meg. Kibővített kultivátor sorozata 4 termékcsaládra osztható: Joker, Cruiser, Terrano és Tiger gépekre.

 

A Cruiser XL egy teljesen új kultivátor a sekély talajmûveléshez: 3 ponton rögzíthető eszköz 5 és 6 m munkaszélességben, míg a 8 méteres vontatott változat ideális a tökéletes tarlómûveléshez. A kultivátor használható gyomirtáshoz, lazításhoz és a talaj tavaszi átszellőztetéséhez, valamint magágykészítéshez szántás után.

 


Cruiser 8 XL

 

 

A Terrano kultivátor család teljessé vált a sikeres univerzális FX modell mellett az igen sokoldalú Terrano FM és Terrano MT változatokkal. A 4 gerendelyes Terrano FM ideális a sekély tarlómûveléshez és mély talajmunkákhoz. A kultivátor központi vázú, és akár 7 m munkaszélességgel is rendelkezik. A Tiger nehézkultivátor pedig továbbra is a szántás kiváltásra szolgál. A Tiger család így már teljessé vált az elmúlt években, és egyre népszerûbb külföldön is.



Az Express TD 2009-es bemutatkozását követően a Horsch visszatért a cég gyökereihez, illetve azon gépekhez, amelyeket a forgatás nélküli talajmûveléshez fejlesztettek ki különleges piacokra és klimatikus területekre – 3 új típusú vetőgépet vezetnek be ebben az évben a professzionális nagygazdaságok számára.

 

A Pronto DC mintára készült Pronto SW különálló vetőkocsikkal és 17 ezer literes vetőmag- és mûtrágyatartállyal rendelkezik. Kifejezetten a nagy területû kelet-európai gazdaságok számára (mint Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán) készültek a Horsch Pronto NT és Sprinter NT szántás nélküli gépei, amelyek 12–24 méter közötti munkaszélességgel bírnak, és direktvetést tesznek lehetővé minden előzetes talajmunka nélkül.

 


Pronto 8 SW

 

 



Teljesen új ágazatnak számít a Horsch szemenkénti vetés technológiája. Az ismert mechanikus Maistro RC és CC típusuk kiegészülnek az új pneumatikus rendszerû Maistro CC és SW kivitelekkel. Ezzel a géppel, illetve annak pontos magkijuttatásának köszönhetően a jövőben a Horsch bevezeti a pneumatikus szemenkénti vetés technológiát – amely univerzálisan alkalmazható kukorica, szója, napraforgó, cukorrépa és repce vetésére. A szabadalmaztatott szemenkénti vetés technológia különösen jeleskedik az egyedülálló mérési rendszerben – szemkijuttató mérőberendezése a legkisebb a teljes piacon.



A Maistro CC 8 soros kivitelben 70, 75 és 80 cm sortávolsággal érhető el – kocsijának mûtrágyatároló kapacitása 2800 liter, a vetőkocsi egyenként 70 literes. Alacsony lóerő szükségletû, 100 Le-s traktorral üzemeltethető hatékony gép. A Maistro SW 12 és 24 soros kivitelben, 70 és 75 cm sortávolsággal érhető el, 2 ezer literes szállító kocsi magtároló kapacitással és 7 ezer literes mûtrágyatárolóval. A Maistro jól ismert vetőegységében új csapágyazást kaptak a forgó részek, és a 300 kg-os csoroszlyanyomás hidraulikusan alkalmazkodik minden állapothoz.

 


Maistro 8.75 CC

 

 



Eddig a Leeb PT 270 és GS 6000 szántóföldi permetezőgépek főleg a német piacra kerültek, mostantól azonban elérhetővé válnak Dániában, Lengyelországban, a Cseh- Köztársaságban és Litvániában is. Az Agritechnica kiállításon bemutatkozó 8 ezer literes tartálykapacitású Leeb GS 8000 szántóföldi permetező a GS 6000 további fejlesztése az alábbi képen látható.

 


Leeb GS 8000

 



A német ROPA cég önjáró gépeit professzionális felhasználásra fejlesztette ki. Rendkívül nagy teljesítményük és megbízhatóságuk a német iparra jellemző minőséget garantálja. A cukorrépa betakarításban világrekordot felállított ROPA Euro-Tiger V8-3 XL tavalyi sikerét azóta sem előzte meg senki.



A házigazda HORSCH Maschinen GmbH. a Schwandorf-Sitzenhof telephelyén építette meg logisztikai központját, amely a jövőben a teljes alkatrészellátást kezeli. A logisztikai központ magja egy ultramodern, automatikus, magas polcrendszerrel szerelt 75x30 m alapú, 17 m magas raktárterület. E mellett létesül majd az új, a bejövő áruknak és a minőségellenőrzésnek helyet adó 1400 m2 hasznos területû egység a termelési és alkatrész részleg ellátására, illetve további 2200 m2 felület a kimenő árukhoz kapcsolódó eljárásához – garantálva a kopó- és pótalkatrészek biztonságos csomagolását és rakodását.

 


 

 

Az új logisztikai központ 650 m2 területû irodarésze a beszerzési, termelés-szabályozási, és a logisztikai valamint IT osztályok számára készült, és az átfogó anyagmozgatást végző technológia beépítését követően novemberben már be is költöznek a munkatársak. A 10 millió eurós beruházás célja az alkatrészek szedési/előkészítési, csomagolási és szállítási folyamatainak optimalizálása. A Horsch ezzel a befektetéssel még biztonságosabb kopó- és pótalkatrész ellátást tesz lehetővé vásárlói számára, rövid szállítási idő alatt.

 

www.agronaplo.hu/videok/200

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!