Vadonatúj Massey Ferguson 7300 ACTIVA S kombájnok - Megújult külsõ, kivételes belsõ értékekkel

Agro Napló
A 2012-es év a Massey Ferguson betakarítógép kínálat életében a megújulás idõszaka. A 2010-ben színre lépõ Delta hibrid vezérgép volt az elõfutára a teljes, 4 modellcsaládot érintõ kombájnarzenál váltásnak. A külsõ, valamint a még tartalmasabb technikai színvonalat jelentõ belsõ megújulás legújabb állomása az ACTIVA kombájncsalád áttervezése a 2012-es szezonra. A hazai piacon eddig is kedvelt sorozat a kettes szám jegyében kezd új életet: 2 új modell, kétféle választható vágóasztal, második generációs AGCO SISU POWER motorok SCR rendszerrel és két leválasztó rendszer szerepel a kínálatában.  

 


 

 

Technikából ötös

Az ACTIVA S sorozat mindkét tagja takarékos AGCO SISU POWER 6 hengeres, 7,4 l-es motorokkal van szerelve. Az alacsony üzemanyag-fogyasztás, valamint a károsanyag-kibocsátási értékeknek való megfelelés végett SCR (Szelektív Katalitikus Redukciós) rendszerrel is el vannak látva a gépek. A füstgázkezelő rendszer sajátossága, hogy átlagosan legalább 5%-kal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást – köszönhetően egyszerû és logikus tervezésének. A Massey Ferguson már a második generációs katalitikus átalakító egységet használja mind traktoraiban, mind betakarító gépeiben. Ez szinte 4 év tapasztalati előnyét biztosítja más gyártókkal szemben az SCR rendszerek terén.

 


 

 

Második generációs SCR rendszer

Az első generációs rendszer bevezetése az MF 8690 traktoron a 2009-es évben az „Év traktora” díjat jelentette a Massey Ferguson számára élenjáró technikai megoldásainak köszönhetően. A második generációs Szelektív Katalitikus Rendszer (SCR) legfőbb változása egy dízel oxidációs katalizátor (DOC) elhelyezése a kipufogón belül. Ezzel a részecske és károsanyag szûrés még hatékonyabbá válik. A partnerek számára a legörömtelibb, hogy a második generációs SCR rendszerek még az elsőnél is hozzávetőleg 5%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak. Ez a hajtóanyag-felhasználás csökkenés pedig akár többmillió forint megtakarítást is jelenthet egy évben. A rendszer továbbá teljesen karbantartás mentes, AdBlue folyadék befecskendezésével tisztítja a kipufogó gázokat. Nincs szükség rendszeres karbantartásokra, szervizekre, az SCR modul megegyezik a gép élettartamával.

PowerFlow vágóasztal mostantól az ACTIVA sorozatban is

A minden más MF kombájnban már elérhető PowerFlow vágóasztal megérkezett az ACTIVA sorozatba is. Eredményeként jelentősen csökken a szemveszteség, a terményáramlás pedig a ferdefelhordóba sokkal egyenletesebbé válik. Ez részben a felső behordócsigának, valamint a vágóasztal azon képességének köszönhető, hogy a hosszú szárú, fekvő vagy nedves terményt is kiváló százalékban „szedi fel” a földről. A teljesítmény így akár 73%-kal is nőhet repcében, 15%-kal búzában és 12%-kal árpában.

Természetesen, ahol nincs szükség az élenjáró és takarékos csúcstechnikára, ott az eddig is jól bevált és bizonyítottan hatékony FreeFlow vágóasztal párosítható az új ACTIVA S kombájnokkal 4,8-tól 7,6 m szélességig.

 


Powerflow vágóasztal

 

 

Cséplés és leválasztás – ténylegesen egyedi igényekre szabva



Az új ACTIVA S kombájnokhoz a Massey Ferguson két különböző leválasztó és cséplőrendszert kínál. A két rendszerben azonos a nagy lendítőnyomatékú, 600 mm átmérőjû dob illetve a független mellső és hátsó dobkosár állítás. Ettől a ponttól a partnereknek azonban választási lehetőségük van. Az egyik alternatíva az ABC modul (aktív cséplési kosár), amely az eredeti cséplési átfedés fölött még 14° cséplési átfedéssel rendelkezik. Olyan partnereknek azonban, akik nagyobb variálhatóságot és sokoldalúságot szeretnének, az MCS (Multicrop leválasztó rendszer) egység a legkiválóbb leválasztást és terménykezelést garantálja. Az MCS modul egy további forgó magleválasztó egységet tartalmaz, melynek kosara egyedi tulajdonságai révén felhajtható, amennyiben nincs rá szükség. Ez növeli a betakarítás rugalmasságát és kiváltképpen száraz időben javítja az eredményességet.

1. kép: a Multicrop leválasztó rendszer (MSC) felhajtott magleválasztó egységgel, amely a legjobb hatékonyságot és eredményeket biztosítja kiváltképpen száraz időben és olyan terményeknél, amelyeknek könnyû a cséplése.

2. kép: MCS lehajtott magleválasztó egységgel, amely nehéz körülmények között jelent elsőszámú megoldást. Az MCS állítása a két opció között gyors és biztonságos.


1. kép                                                                                    2. kép

 

Megújult fülke – új kezelőkarok és nagyobb helykínálat

A kabin megújításánál a kezelői kényelem és az egyszerû irányíthatóság játszották a kulcsszerepet. A komfortos munkavégzés alappillére a megfelelő légkondicionálás (alapfelszereltség), valamint a levegő rugózású vezetőülés, amely hosszú órákra is megfelelő munkahelyet teremt. Az ergonomikus irányításról a vezetőülés kartámlájába épített multifunkciós kar gondoskodik, amelyről többek között gombnyomásra irányíthatjuk a cséplőmûvet. Az AGRITRONIC Plus monitorról minden főbb, a dobkosarat, szelelőt, vágásmagasságot, szemveszteséget érintő visszajelzés és beállítás könnyedén leolvasható.

Modern külső minőségi tálalásban

A Massey Fergusonnál a modern, vonzó megjelenés és az élenjáró dizájn mindig is fontos szerepet játszottak. Az új ACTIVA S kombájnok külső megjelenése ennek szellemében tetszetős, ámde praktikus és időtálló is. Az elemek galvanizálásának köszönhetően a kombájn hosszú éveken át megőrzi tartósságát és ezzel megbízható munkaeszközzé válik kezelője számára. Ugyancsak nem lehet elhanyagolni a használtkori magas eladási értéket a jelenkori, kimagasló használati értékek mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!