2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Õszi vetésû növényeink termésbiztonságának megalapozása

Agro Napló
Az eltérõ intenzitású búza és repce termesztéstechnológiák sikerességére különbözõ hatással vannak az egyes termelési tényezõk. Intenzív búzatermesztési technológiák alkalmazásával lényegesen mérsékelhetõ a környezeti tényezõk (pl. aszály) termésre gyakorolt negatív hatása, ugyanakkor megnõ a technológiai tényezõk közül a fajtaválasztás, a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem szerepe.  


 

 

A jó minőségû, fémzárolt vetőmag (pl. Midas, Pireneo) tehát önmagában nem elég, ha nem társul hozzá a szakszerûen megválasztott és végrehajtott agrotechnika. A búza harmonikus makro- (N, P, K), mezo- (Ca, Mg) és mikroelem (főként Cu) utánpótlást igényel. Habár a nitrogén döntő fontosságú tápelem, nagy termést és jó minőséget csak harmonikus, a termesztési célt és a fajta igényeit figyelembevevő NPK ellátás mellett lehet elérni. Ahogyan a mennyiségi, úgy a minőségi búzatermesztés szempontjából is fontos a nitrogén hatóanyag megosztása, és az első adag őszi kijuttatása a bokrosodás kezdetéig.



Ha gabonalegyek, gabonatripsz, vírusvektor levéltetvek vagy gabonakabócák őszi rovarkártétele fenyegeti az éppen kelő, bokrosodó állományt, a szükséges védekezést (pl. Kaiso EG) a kártevők betelepülésének időpontjára célszerû időzíteni. A korai gyomkonkurencia kiiktatása céljából, a megfelelő őszi és kora tavaszi bokrosodás érdekében javasolt az intenzív gabonaállományok őszi gyomirtása (pl. Mezzo vagy Mezzo + Lentipur). Meleg, fülledt időjárási körülmények között már ősszel felszaporodik a lisztharmat, és kora tavaszra erősen fertőzheti az állományt. A kórokozóra érzékeny, intenzív búzafajtákban esetenként szükségessé válhat a betegség elleni korai állományvédekezés (pl. Mystic vagy Mystic Pro) is.



A felsorolt növényvédelmi célú kezelések összevonásával nem csak a tábla talajállapotát óvjuk, hanem a pénztárcánkat is kíméljük. Ez a repce termesztéstechnológiai elemeire ugyanúgy igaz, mint a búza esetében.



A hazai klímán termesztett repcefajták és hibridek hozamát alapvetően meghatározó tényezők a termőhely, a tenyészidőszak időjárása és az alkalmazott termesztéstechnológia. A termőhely adottságainak megfelelő fajta vagy hibrid kiválasztása, az optimális tőszám és vetésidő meghatározása, a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás, a gyommentesen tartott, betegségektől és kártevőktől mentes növényállomány elengedhetetlen elemei a sikeres repcetermesztésnek.



Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol az enyhe ősz, hol a kemény tél teszi próbára növényeinket. Amennyiben hosszan tartó, enyhe és csapadékos ősz következik, a repce már az ősz folyamán szárba indulhat, ami a kifagyás esélyét ugrásszerûen megnöveli. A repce biztonságos átteleléséhez szükséges a 8–10 leveles tőlevélrózsás állapot, a 25–30 centiméteres gyökérhosszúság és az 1 centiméteres gyökérnyak vastagság. Az állomány szárba indulásának szabályozása ezért – a többi technológiai elem mellett – szintén kulcskérdés.



A növekedésszabályozó anyagok őszi használatával a repce termesztése biztonságosabbá tehető. Regulátor hatású készítményekkel a növény föld feletti részének növekedése visszafogható, ugyanakkor a gyökér vastagsága és mérete jelentős mértékben növelhető. Ezáltal csökkenthető a téli fagykár kockázata.



A repce 4–6 leveles fejlettségénél kipermetezett növekedésszabályozó készítmények hatására nemcsak a télállóság javul, hanem tavasszal több oldalhajtás is képződik. Az oldalhajtások számának növekedésével növekszik a becőszám, így a termés mennyisége emelkedik.



Amennyiben gombaölő hatással rendelkező regulátort (pl. Mystic) használunk, az őszi állománypermetezéssel a repce gombabetegségei ellen is védekezhetünk.



A repcedarázs kora ősszel megjelenő álhernyói a szikleveles, vagy néhány lombleveles növényeken táplálkoznak. Védekezni ellenük a fiatal lárvák megjelenésekor, a repce fejlődését még nem veszélyeztető, alacsony kártételi szintnél javasolt (pl. Kaiso EG).



Persze, a fenti technológia szakszerû végrehajtása esetén is okozhat néha meglepetést az extrém időjárás. Az évjárat hatása azonban intenzív búza- és repcetermesztés esetén mérsékelhető, így a termésátlagok kiegyenlítettebbek. Ehhez kínál a Nufarm nemcsak növényvédelmi megoldásokat, hanem vetőmagot is.

Salamon György



Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS őszibúza-fajták az élvonalban

KWS őszibúza-fajták az élvonalban

A KWS búza fajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai te...

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!