Visszatekintés az õszi búza növényvédelmére - bólyi tapasztalatok

Agro Napló
Uzonyi András, a Bóly Zrt. növénytermesztési ágazatvezetõje és Medgyesi Gábor, növénytermesztési ágazatvezetõ-helyettes, a bólyi kerület vezetõje összegezték az õszi búza termesztés aktuális növényvédelmi tapasztalatait. Összességében megállapítható, hogy a nyár a száraz idõjárás miatt növényvédelmi szempontból nem volt különösen izgalmas, mégis megéri e tekintetben is megismerkedni a bólyi gyakorlattal.


Uzonyi András növénytermesztési ágazatvezető és Medgyesi Gábor

növénytermesztési ágazatvezető-helyettes, Bóly Zrt.

 

 

Először is érdemes szemügyre venni a 2011-es év január és július közötti csapadékeloszlását (lásd a táblázatot). Ennek alapján látható, hogy júniusig bezárólag lényegesen kevesebb csapadék hullott, mint az előző évben, a július viszont már csapadékos volt. A száraz tavasz, s különösen a búza és árpa esetében a betakarításig folyamatosan uralkodó száraz időjárás meghatározta, mondhatni nyugodttá tette a növény-egészségügyi helyzetet.

 


 

Az őszi búza kapcsán megemlítendő, hogy akárcsak Dalmandon, Bólyon is alkalmazzák a szeptember végi vetést, 3,5 millió csírával. (Az október második felében történő búzavetés már 4-5,5 milliós csíraszámmal történik.) A korai vetésû búzában problémát jelenthetnek a levéltetvek, melyek a búzatörpülés vírus vektorai. Ellenük állománykezeléssel, vagy csávázással lehet hatékonyan védekezni.

A repce – őszi búza, őszi búza – repce vetésváltásból következően problémát jelent az árvakelések megjelenése. Az ellenük való védekezés első lépése a vegyszeres tarlóápolás, amely ugyanakkor nem jelent száz százalékos védelmet, hiszen a talajmûvelés elősegíti az árvakelések fejlődését. Ezért ősszel, vagy kora tavasszal gyomirtással szükséges ellenük védekezni. A 2010-es év ősze igen csapadékos volt, ez pedig kedvezett a repce árvakelések megjelenésének a búzaállományban. Ezért kora tavasszal – a csapadékszegény időjárás ellenére is – szükséges volt gyomirtást végezni. A gyomszabályozás kapcsán ki kell még térni az évelő, tarackos gyomnövény fenyércirokra. Betakarítás után, a következő gazdasági évre készülve különös figyelmet kell fordítani az ellene történő védekezésre, mely vegyszeres tarlóápolással történhet.

Az őszi búza állomány a zászlóslevél megjelenésekor részesül először gombaölő szeres kezelésben. Ezt szükség esetén rovarölő szeres kezelés is kiegészíti, mely a vetésfehérítő bogár megjelenése esetén szokott szükségessé válni. A második – szintén adott esetben rovarölő szerrel kiegészített – gombaölő szeres védekezésre virágzáskor szokott sor kerülni. A gombás fertőzések kapcsán örömteli hozadéka volt a 2011-es évnek a Fusarium-fertőzések csökkenése, amely az elmúlt évben pont a kiugróan csapadékos tavasz és kora nyár miatt jelentek meg számottevően.

Végül ki kell térni egy egyre inkább felértékelődő tápanyag-gazdálkodási beavatkozás, a levéltrágyázás gyakorlatára, melyet a növényvédő szerekkel egy menetben célszerû kijuttatni. Bár a levélen keresztül kisebb mennyiségben képes tápelem-felvételre a növény, mint a gyökéren keresztül, a levélre juttatott tápelemek rögtön hasznosulnak. Ezért használnak nitrogén levéltrágyát is, mert bár ezt a tápelemet a magas növényi igény miatt csak kisebb részben lehet levéltrágya formájában kijuttatni, az azonnali hasznosulás a növényi fejlődés kritikus időszakaszaiban (pl. hiány kialakulásakor, vagy intenzív termésképzési időszakban) többet számít, mint egy nagyobb, de lassabban hasznosuló mennyiség a talajban. A levéltrágyázás útján kijuttatandó tápelemek másik csoportját a mikroelemek alkotják, melyeket amúgy is kis mennyiségben igényel a növény és felvehetőségük a talajból gyakran korlátozott. E tekintetben Bólyon réztúlsúlyos komplex mikroelem levéltrágyákat használnak. A levéltrágyázási szükséglet meghatározása levélanalízis alapján történik. Így pontos kép nyerhető az esetleges tápelemhiányokról, hiszen a növényvizsgálatok mindig az aktuális ellátottsági állapotot mutatják.

 

Benedek Szilveszter

A cikk szerzője: Benedek Szilveszter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!