EURALIS repcék 2011-re - Növelje profitját velünk!

Agro Napló
A tavalyi évben a megkésett betakarítások és talaj-elõkészítések, valamint a késõbbre húzódó vetések hatását idén tavasszal is nyögik még a hazai repceterületek. Nem kisebb súlyú ebben a kritikus helyzetben a belvíznek köszönhetõ veszteség sem, ami további problémákat jelentett a repcetermesztõk számára. Valamennyivel jobb kilátásra ad okot az a tény, miszerint a repce értékesítési lehetõségei adottak, így vetése ösztönzõ és jövedelemtermelõ az azzal dolgozó gazdálkodó számára.  






A 2011-es fajtaválasztásnál már érdemes most figyelni azokra a „sikerre ítéltetett” hibridekre vagy fajtákra, amelyek a határban különösen jól tûrték az idei telet és a tavaszi növényvédelmi munkák végeztével sikeresen startoltak újra, majd pedig intenzív és hosszabb virágzási periódus után szép termést ígérnek.



Az EURALIS üzemi tábláiban tapasztaltakról számos esetben pozitív visszajelzéseket kapunk az idei tél és tavaszi viszontagságok ellenére is. Melyek azok a repcék, amik ennyire jól szerepelnek a termelőknél?



Az idén hazánkban elismert új hibrid, az ES NATALIE a nagy termőképességû (MgSzH, 2010: 3,15 t/ha, 108,6%), nagy olajtartalmú (MgSzH, 2009: 46,97%) hibridek képviselője. Rendkívül erőteljesen és korán kezd újraindulni a telet követően. Korán kezd virágozni, így az egyik legkorábban betakarítható, alacsony pergési hajlamú, alacsonyabb növénymagasságú hibrid. Betegségekkel szemben jól ellenáll.

 

Másik, korai hibridünk az ES NEPTUNE, amelyet 2008-ban ismert el az MgSzH. Fontos előnyei: a nagyon alacsony pergési hajlam és kiváló termőképesség (MgSzH, 2009: 4,52 t/ha, 104,9%, olajtermés: 46-48% »Euralis kísérletek«). Ezerszem tömege az egyik legmagasabb, míg az 1 növényre jutó termés mennyisége is szintén kiemelkedő. Jó állóképességû és kényelmesen betakarítható közepes magasságú hibrid. Betegségekkel szemben jól ellenáll, kiemelkedik a Scelortinia-val szembeni ellenállósága.



Középérésû, vezető hibrid az ES MERCURE, amely a legnagyobb vetésterületen vetett EURALIS repce. Extra magas terméspotenciál, kiváló betegségtolerancia (főként Sclerotinia-val szemben), tömeges elágazás, nagyobb térállású, de közepes növénymagasságú hibrid. Az egyedi, növényenként mért termésmennyiség igazán kiemelkedő. Kitûnő a mûtrágya-hasznosítási képessége.

 

Másik, elterjedt középérésû hibridrepce az ES ARTIST, amely korai virágzású, nagy termőképességû hibrid. Kiemelkedik a Phoma-val, Sclerotinia-val szembeni ellenállósága, emellett remek állóképessége. Pergési hajlama, erukasav és glüközinolát tartalma alacsony.

 

 

Fajtarepce az ES ASTRID, amely hazai elismerést szerzett (2004), középérésû anyag. A késeibb fajtákhoz képest termőképessége felveszi a versenyt (MgSzH, 2009: 4,3 t/ha), sőt némely termőhelyen igen nagy különbséggel veri azokat. Szárszilárdsága kiváló, emellett alacsonyabb növény (140-150 cm), így rendkívül könnyû betakarítani. Alacsony a pergési hajlama. Phoma-val és a Scelerotinia-val szemben jól ellenáll. A legnagyobb vetésterületen vetett EURALIS fajtarepce.





Az elmúlt évben több, mint 60 helyen került beállításra bemutató vagy üzemi kísérlet. A következő időszak szakmai rendezvényein az előbb felvonultatott, de az itt nem említett újdonságokkal is találkozhatnak majd meghívott vendégeink. Kérjük, kísérjék figyelemmel híreinket és keressék az EURALIS nevével fémjelzett legjobb francia genetikát felvonultató repcéket a 2011-es szezonban.

 

Bővebb információ

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!