Permetezéstechnika: A kukoricabogár elleni harc folytatódik

Agro Napló
A 2010-es csapadékos év hatásai több szempontból is kedveztek a kukoricabogár 2011-es elterjedésének. A nagy mennyiségû csapadéknak köszönhetõen sok helyen nem sikerült kellõ agrotechnikával megakadályozni a tojások áttelelését, mert a rendkívül nagy mennyiségû szármaradvány, valamint a mélyszántás hiánya együttesen optimális feltételeket biztosított. A másik tényezõ szintén a csapadékviszonyok miatti kényszerreagálás, melynek köszönhetõen sok helyen kukorica került ismét a területre, mert más kultúra számára nem lehetett elõkészíteni a talajt kellõképpen, és már több helyen is bizonyították, hogy a 2. éves kukoricában is kialakulhat gazdasági kártétel.  

A június második felében kelő imágó legfontosabb gazdasági kártétele a bibevisszarágás, mely következtében hiányos lesz a megképződés, valamint a termés minősége is csökken, mely kifejezetten fontos a vetőmag-kukorica esetében, ahol 1-3 imágó/cső minőségi és mennyiségi kárt okoz.



Az imágó elleni védekezés állománykezeléssel kivitelezhető, de szem előtt kell tartanunk a levélborítottságot. Ha a rajzás alkalmával még nem zárult teljesen a sorok között a levélzet, akkor a légbeszívásos fúvókák használata elegendő lehet, hiszen a megalkotott buborékcseppek a levél felületére érve szétrobbannak, így a levélszíni és -fonáki részén is jó borítottságot eredményeznek. Használatkor mindenképpen a nagyobb cseppképzésre alkalmas légbeszívásos típus ajánlott, mert a hosszabb fúvókatestnek köszönhetően megnövekszik az út, míg a folyadék a levegővel keveredhet. Ne feledkezzünk el arról, hogy az ilyen típusú fúvóka a megszokott sw8-as (8 mm-es laptávú) záróanyába nem fér bele, így a nagyobb sw10-est (10 mm-es laptávú) kell használnunk. Megoldást jelenthetnek még a légbeszívásos duplasugaras fúvókák is, melyek szintén nagyon jó hatásfokkal bírnak állománykezelések esetén, mint azt már a kalászvédelemnél tapasztalhattuk.

 

 




 



Abban az esetben, ha az állományunk levélzete zárt, akkor mindenképpen egy állományba lógatható technológiát kell, hogy válasszunk, mely a kereten pozícionálható, így az 50 cm-es szórófej osztást az állományhoz tudjuk igazítani, ezáltal igazodhatunk az állomány sorszélességéhez, folyamatosan középen tartva a szórófejet. Amennyiben ezt a technológiát választjuk, akkor a hagyományos lapossugarú fúvókák is kellő eredménnyel tudnak permetezni, mert az apró cseppek a vázszerkezetnek köszönhetően már pozícionáltak, ennek köszönhetően pedig kisebb vízadag is elegendő.





Ne adjunk teret a kukoricabogár további térhódításának.

Cselekedjünk, amíg nem késő!

 



Permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!